forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Umjetnost
 Knjige & co (popis recenzija u prvom postu)
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 249

Mord
Advanced Member

Croatia
3135 Posts

Member since 20/10/2001

Posted - 17/03/2011 : 09:59:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Mord a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Lord Vader89
A glede Imena ruze, znam da sam je jednom ubrao sa police iz radoznalosti, ali to je bilo pre....uh, sigurno jedno 5 godina, ako ne i vise.
i znam da sam procitao dva pasusa, podigao glavu sa velikim "WTF" izrazom lica, i vratio na policu :)
sad bi, kao sto ken kaze, most probably bilo drugacije.
sad sam gledao film, pa znam sta se desava :D :D :D :D

Ime ruze je podjeljeno na 7 dana ako se dobro sjecam. 1. dan iam nekih 100 strana i uzasno je dosadan, gdje autor davi s beskrajnim opisima i povijesnim cinjenicama, valjda da te uvuce u taj franjevacki srednji vijek. Znam da sam dva put pocinjao citati i drugi put jedva izdrzao. Ali nakon tih 100 strana knjiga postaje skroz nesto drugo, i jedan je od najboljih romana koje sam procitao. A moze i moze se shvatiti na vise nivoa.

Dakle, samo izdrzi prvih 100 strana, kasnije je neces moci pustit iz ruku. Meni je za prvih 100 trebalo par dana, a za ostalih 500 samo dva. Pa ti vidi.

Go to Top of Page

Mord
Advanced Member

Croatia
3135 Posts

Member since 20/10/2001

Posted - 17/03/2011 : 10:04:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Mord a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ken2
ne brini za svoju načitanost
i ja sam odustao od fukoovog klatna
doduše, bilo je to prije 15-ak godina
možda bi mi sada i leglo

Moram priznati da nisam bas nacitana osoba, a i postmodernizam mi bas ne lezi. Ili mi bas zato ne lezi. Krenuo sam s citanjem doticne knjige i bilo je tu matematike, teorije kaosa, raznih knjizevnih referenci itd. itd. i sve to tako gusto da mi se zamantalo u glavi. Moze li netko potvrditi je li to cijelu knjigu tako ili je kao kod imena ruze samo dok se ne ufuras?
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 17/03/2011 : 17:43:02  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Alfred Bester:RAZORENI ČOVJEK

Bilo bi lijepo početi čitati SF knjige onako kako su osvojile Huga, godinu po godinu, fino i na miru.Ipak, teško da ću se ikada za to odlučiti, predugo vremena bi se trebao držati jednog obrasca, a to mi nikada nije ležalo. Nakon nekog vremena uvijek "pobjegnem" na neku drugu stranu, neka druga knjiga me odvuče, tako da držanje jednog pravca duži period nije za mene. Eh, a da kojim slučajem krećem u taj poduhvat, ova knjiga bila bi prva na listi.
Nagrada Hugo najveće je priznanje koje jedna SF knjiga može dobiti i gotovo uvijek ju dobivaju , ako ne već remek - djela, a ono istinski kvalitetne knjige. Prvi Hugo dodijeljen je upravo ovoj knjizi. I ovdje je, kao i kod Ubika, u prvom planu telepatija i njene dobre i loše strane za stanovništvo. Svijet je doveden do utopijskih modela, sve funkcionira besprijekorno, i zato poprilično iznenadjujuće djeluje događaj koji se nije desio nekoliko desetina godina - ubojstvo. Tko je krivac? Telepatima je lako prodrijeti u ljudski um i zato bi traganje trebalo biti puno lakše. i zašto onda nije tako? Pogotovo ako se ubojica nalazi blizu. Vrlo blizu...
Simpatična i opuštajuća knjiga koja na nepretenciozan način pokazuje jednu viziju budućnosti u kojoj naglasak i nije toliko na tehnologiji koliko na ljudskom umu i njegovim mogućnostima. Alfred bester dokazano može bolje (knjiga Zvijezde, odredište moje)ali ni ovdje nije zakazao.
Naprotiv.

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12802 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 17/03/2011 : 19:27:07  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote

Aldiss: Hothouse a.k.a The Long Afternoon in Earth

Kad je mladjo jednom rekao, da ova knjiga nije ništa posebno, znao sam da dolaze nevolje. Iako on i ja imamo potpuno različit okus za sci-fi i knjige opčenito, bio je to slaba najava mojeg čitanja ove Aldissove knjige. I zbilja nije bila ono, što sam očekivao (ili šta se najavljivalo).

Kratka najava ove knjige ide ovako: Kroz milijune godina (ovde bi bilo bolje reči kroz koju milijardu godina), Zemlja če se prestati vrtjeti oko sama sebe. Pola Zemlje nalazi se u trajnome mraku, dok je druga polovica izložena jakim Sunčevim zrakama. Ljudi (koji su puno niži nego mi danas) trude se preživjeti u svijetu kome vlada vegetacija. Uz čovjeka preživjeo je samo manji broj životinja (ose, termiti, ...).

Da ne budem dugačak: Pratimo malu grupu ljudi, koja iz grupe izbaci mladog ratnika - našeg junaka. Ta na svojim putovanjima naleti na simbiotičko biče, zvano morel, koja zavlada nad njime; susretne drugu vrstu ljudi, koja živi u simbiozi sa drvečem te čak ode na oputovanje na drugu stranu Zemlje. Na kraju se na putu kuči susretne sa preostatkom grupe, koji je u međuvremenu bio na Mjesecu. I dok oni, kao i sam život na planeti, odluče pobječi u dubine svemira u potrazi za novom planetom, koju če poseliti, on (Gren), njegova ženska i dijete vračaju se natrag u šumu.

Jednom je jedan recenzent rekao da ga baš zanima na čemu je bio Aldiss dok je pisao ovo. To zanima i mene. Glavni junaci me nisu previše zanimali, dobra ideja je bila ona kako se sad različni obliki vegetacije bore među sobom ...

Ako vas baš zanima sci-fi, gdje je čovjek inferioran prema drugim bičima/svemircima, onda si od knjiga, kje sam ja porecenzirao, radije pročitajte Of Men and Monsters. Što se tiče sci-fija sa vegetacijom u glavnoj ulozi, pročitajte radije Mid-world, jer je u svakom pogledu daleko superiorniji od Hothousa (ne govore tek tako poznavaoci da je Cameron upotrijebio šumu iz ove knjige za svoj film Avatar).

A moj quest za masterpiecom iz Dying Earth seriala se nastavlja. Kad bi barem netko pobrao sve dobre ideje od Marka Charan Newtona i Jacka Vanca i odbacio, sve što je slabo, onda bi bio vrlo blizu tome. A tako ... No, kako kažu, nada umire poslednja ...

###
Server forum.stripovi.com:"All your reviews should be short as this one is. Remember: keep them short!"

Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier!

Edited by - panzer on 17/03/2011 19:29:40
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12802 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 18/03/2011 : 10:37:50  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
Gospon mladjo, možete li brisati Sirako: Dangober sa prve stranice?

Uopče je nisam recenzirao (ni čitao), ali pošto je serija popularna i kod nekih Srba (koju su ju iz oduševljenja navodno stavili na Facebook), Sirako če je možda prevesti i na srbski jezik pa če je tako možda onda jednog dana netko i recenzirati kako treba.

Hvala.

Edited by - panzer on 18/03/2011 10:40:00
Go to Top of Page

Mord
Advanced Member

Croatia
3135 Posts

Member since 20/10/2001

Posted - 18/03/2011 : 10:49:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Mord a Private Message  Reply with Quote
Procitao Hyperion i krenuo s padom istog.

****SPOILER ALERT****

Koliko god prva knjiga bila krcata pojmova koji usporavaju citanje i tok radnje, toliko se u drugoj knjizi objasnjava, ponavlja sve iz prve i to puno citkije bez ubacivanja hrpe novih pojmova na svakoj stranici. Interesantno, moze se gledati kao direktna referenca na romane koje Martin Silenus pise u svojoj prici. Nekako mi se cini da ce pjesmica koju pjevaju na kraju prve knjige imati bitnu ulogu u razrjesenju citave price. :-)

Nitko nije procitao Fukoovo klatno, da mi odgovori na pitanje? Sramite se. :-)

Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12802 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 18/03/2011 : 10:54:11  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mord

Nitko nije procitao Fukoovo klatno, da mi odgovori na pitanje?

Prva knjiga koju sam kupio u životu ... HC verzija, 25 €

Ma, knjiga ti je puna svega sve do kraja ...

Kad sam po prvi put čitao Ime ruže, pojeo sam brdo keksa. Ako te zanima nešto slično Ime ruže, ali light verzija, pričitaj ovo:

http://www.amazon.co.uk/Dissolution-Shardlake-C-J-Sansom/dp/0330411969

Edited by - panzer on 18/03/2011 10:58:01
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 18/03/2011 : 10:56:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
quote:

****SPOILER ALERT****

Koliko god prva knjiga bila krcata pojmova koji usporavaju citanje i tok radnje, toliko se u drugoj knjizi objasnjava, ponavlja sve iz prve i to puno citkije bez ubacivanja hrpe novih pojmova na svakoj stranici. Interesantno, moze se gledati kao direktna referenca na romane koje Martin Silenus pise u svojoj prici. Nekako mi se cini da ce pjesmica koju pjevaju na kraju prve knjige imati bitnu ulogu u razrjesenju citave price. :-)

zanimljivo, a svi govore da je nastavak gori od prvog dela :)

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

Mord
Advanced Member

Croatia
3135 Posts

Member since 20/10/2001

Posted - 18/03/2011 : 11:36:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Mord a Private Message  Reply with Quote
quote:
zanimljivo, a svi govore da je nastavak gori od prvog dela :)

Pa, lako moguce. Djeluje puno jednostavnije.

Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 18/03/2011 : 12:33:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
verovatno ce mi bolje leci onda :D :)

Go to Top of Page

Mord
Advanced Member

Croatia
3135 Posts

Member since 20/10/2001

Posted - 18/03/2011 : 13:07:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Mord a Private Message  Reply with Quote
quote:

verovatno ce mi bolje leci onda :D :)

Ja sam negdje na 100-toj stranici. Lakse se cita, radnja ide sporo, ponavljaju se neke stvari iz prve knjige, nema puno novih pojmova. Klizi, zasad.
Go to Top of Page

Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts

Member since 29/12/2010

Posted - 19/03/2011 : 08:33:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Pirgavi a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by panzer

Aldiss: Hothouse a.k.a The Long Afternoon in Earth

Kad je mladjo jednom rekao, da ova knjiga nije ništa posebno, znao sam da dolaze nevolje. Iako on i ja imamo potpuno različit okus za sci-fi i knjige opčenito, bio je to slaba najava mojeg čitanja ove Aldissove knjige. I zbilja nije bila ono, što sam očekivao (ili šta se najavljivalo).

Jednom je jedan recenzent rekao da ga baš zanima na čemu je bio Aldiss dok je pisao ovo. To zanima i mene. Glavni junaci me nisu previše zanimali, dobra ideja je bila ona kako se sad različni obliki vegetacije bore među sobom ...

MAni je npr. knjiga odlična baš zbog nevjerojatnih opisa i atmosfere. Sunce postaje nova i pulsira kao disk...inače ako malo zagledaš u evolucijsku putanju vidjeti ćeš kako je zaista moguće da za 2-3 milijarde godina čuvjek bude mali i zeleni i da cijeli svijet zbog klime bude šuma tj. Prašuma:))
O ukusima se ne raspravjla, ali eto reagirao sam jer baš ocrniste ovu knjigu koja zapravo nije uopće loša , a i ostavlja dojam tj. čak je i moguća....(osim onog putovanja na Mjesec i sl...)

The only thing we know for sure is that he's *not* a vegetarian.
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12802 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 19/03/2011 : 08:47:32  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
Ma ne da je loša, ali sam očekivao puno više, pošto sam pročitao, o čemu se radi. Ali knjiga je zbilja neobična, to jeste ...

Ali kako sam rekao, Mid-world je puno bolja knjiga sa sličnom tematikom (ogromna šuma, mali ljudi, opasnost na svakome koraku, ...).

Inače, po današnjim saznanjima več kroz milijardu godina Zemlja če biti lišena života ... A možda več prije ako čovjek napravi kakvo sranje ...

Edited by - panzer on 19/03/2011 08:57:08
Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17913 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 19/03/2011 : 12:28:28  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
jaoj pa to je PRAŠUMA knjiga
jedna od rijetkih koje nisam dovršio

veoma konfuzno
pokušam nekad ponovo

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

d.r.p
Senior Member

1598 Posts

Member since 09/08/2007

Posted - 19/03/2011 : 15:13:07  Show Profile Show Extended Profile  Send d.r.p a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by ken2
ne brini za svoju načitanost
i ja sam odustao od fukoovog klatna
doduše, bilo je to prije 15-ak godina
možda bi mi sada i leglo

Moram priznati da nisam bas nacitana osoba, a i postmodernizam mi bas ne lezi. Ili mi bas zato ne lezi. Krenuo sam s citanjem doticne knjige i bilo je tu matematike, teorije kaosa, raznih knjizevnih referenci itd. itd. i sve to tako gusto da mi se zamantalo u glavi. Moze li netko potvrditi je li to cijelu knjigu tako ili je kao kod imena ruze samo dok se ne ufuras?

Koliko se sjećam Fukoovo Klatno je napisano po kabalističkom Drvetu Života.Otud su poglavlja numerisana određenim (tzv.)Sefirotima.
Očekuj nastavak "zapetljancije" i dalje ali te mora malo zanimati sva ta templarska i alhemijska teorija na Eko cinični način.
Meni je dobra knjiga,mada je "Ime Ruže" bolja.Kraj je pomalo dvosmislen,tipa ne čačkaj mečku i sve te teorije zavjere su jedno veliko gubljenje vremena spram vlastitog života(he he nije spojler!)
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 20/03/2011 : 16:52:36  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Miljenko Jergović:SARAJEVSKI MARLBORO

Uz Antu Tomića, Miljenko Jergović svakako spada među najpopularnije moderne pisce na ovim prostorima. Riječ je o čovjeku britka uma koji piše zanimljive i poučne knjige, makar kvalitetom ponekad i ne opravdavaju hvalospjeve koji su im upućeni ali svakako predstavljaju isplativost prilikom kupnje. A osim toga i nisu baš pretjerano dugačke (čitaj:nisu skupe) tako da ako Vam se i ne svidi, niste baš pretjerano puno izgubili:))
Čudan je,brz, surov i tajnovit brdoviti Balkan, a takva je i Jergovićeva knjiga. Pisana očima pisca, optimista, pesimista i gubitnika istovremeno, na odličan način ponire u metastaze ovoga područja ne dajući odgovor zašto je sve tako kako je ali objašnjavajući kako pojedinac iz malih stvari može izvući puno, naročito u vrijeme velikih problema, što osobnih što društvenih. Mnogi mali ljudi koji to nisu pokazuju nam kako na nekoliko stotina kilometara promjera leži zemlja sa mnogim tajnama, slutnjama, ljepotama (unutarnjim i vanjskim), zemlja sa čežnjom i zemlja sa slutnjom. Slutnjom boljega ili lošega? Obadvoje. Priča u kojoj gori biblioteka posebno je teška jer knjige nisu samo komadi papira - knjige su znanje, prošlost, budućnost i nada. Knjige su način opstanka. Knjige su sve. Čitajući knjigu osjetit ćete tugu ali tako i treba biti. Brzo ćete je pročitati ali ne tako brzo zaboraviti.Uglavnom,niz pripovjedaka od nekoliko strana čine ovu knjigu cjelinom koja ima zajedničku jednu točku - tugu pojačanu melankonijom kako je nekada bilo.

I kako je moglo biti.

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

Mord
Advanced Member

Croatia
3135 Posts

Member since 20/10/2001

Posted - 22/03/2011 : 10:33:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Mord a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mladjo

Uz Antu Tomića, Miljenko Jergović svakako spada među najpopularnije moderne pisce na ovim prostorima. Riječ je o čovjeku britka uma koji piše zanimljive i poučne knjige, makar kvalitetom ponekad i ne opravdavaju hvalospjeve koji su im upućeni ali svakako predstavljaju isplativost prilikom kupnje. A osim toga i nisu baš pretjerano dugačke (čitaj:nisu skupe) tako da ako Vam se i ne svidi, niste baš pretjerano puno izgubili:))
Čudan je,brz, surov i tajnovit brdoviti Balkan, a takva je i Jergovićeva knjiga. Pisana očima pisca, optimista, pesimista i gubitnika istovremeno, na odličan način ponire u metastaze ovoga područja ne dajući odgovor zašto je sve tako kako je ali objašnjavajući kako pojedinac iz malih stvari može izvući puno, naročito u vrijeme velikih problema, što osobnih što društvenih. Mnogi mali ljudi koji to nisu pokazuju nam kako na nekoliko stotina kilometara promjera leži zemlja sa mnogim tajnama, slutnjama, ljepotama (unutarnjim i vanjskim), zemlja sa čežnjom i zemlja sa slutnjom. Slutnjom boljega ili lošega? Obadvoje. Priča u kojoj gori biblioteka posebno je teška jer knjige nisu samo komadi papira - knjige su znanje, prošlost, budućnost i nada. Knjige su način opstanka. Knjige su sve. Čitajući knjigu osjetit ćete tugu ali tako i treba biti. Brzo ćete je pročitati ali ne tako brzo zaboraviti.Uglavnom,niz pripovjedaka od nekoliko strana čine ovu knjigu cjelinom koja ima zajedničku jednu točku - tugu pojačanu melankonijom kako je nekada bilo.

I kako je moglo biti.

Ovo je majstorski napisano ako se mene pita.

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 22/03/2011 : 15:55:11  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

Bruce Springsteen
Advanced Member

5551 Posts

Member since 28/10/2008

Posted - 22/03/2011 : 21:34:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Bruce Springsteen a Private Message  Reply with Quote
Još jedan izvrstan roman Paula Koelja

Magična pripovest o prihvatanju oproštaja za prošlost i veri u sopstvenu budućnost. Autobiografska ispovest koja je u isti mah i moderna avantura i metafizička odiseja.
Radnja romana Anđeo čuvar počinje u Rio de Žaneiru, kada Paulo Koeljo daje primerak knjige Alhemičar misterioznom učitelju Ž. i poverava mu svoj nemir zbog toga što svi njegovi snovi propadaju baš kada je na pragu da ih ostvari. Ž. tada nalaže Koelju da pronađe svog anđela čuvara i razgovara sa njim. "Prokletstvo će nestati", kaže mu on, "ako ispuniš taj zadatak." Prihvativši izazov, Paulo sa suprugom Kris ostavlja sve i odlazi na četrdesetodnevnu avanturu u prelepu ali opasnu pustinju Mohave - gde su oboje našli mnogo više od onoga što su očekivali.
Majstorska mešavina lokalne egzotike, dramatičnih zbivanja i magične pripovesti, zaštitnog znaka Koeljovih romana.
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 26/03/2011 : 15:50:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
Isak Asimov - Zvezde, prah nebeski

Ne znam sta bih rekao za ovu knjigu, koja je uklopljena u ogromnu sagu o buducnosti ljudske rase u nepreglednoj galaksiji.

Ima taj standardni Asimovljev format detektivske price, i prilicno drzi paznju, ne mogu da kazem.
Ali, ocekivao sam da ce se pripovedati u nekom sirem kontekstu (ipak je ovo knjiga o Carstvu), a ne strogo o avanturi dva/tri glavna junaka....

Likovi su, tjah....tu i tamo OK....najzanimljiviji je ubedljivo Gillard, kao i Tiranski oficir Atarap :)

Kraj mi je malo bezvezan :/ to jest, rasplet mi je zanimljiv bio, moram da kazem cak i neocekivan! ali zakljucak, sa misterioznim predmetom, mi je bio malo krsh....a negde duboko je bio i ocekivan. Dopalo mi se sto poglavlja u kojima tragaju za centrom pobune malo podseca na "Zaduzbina i Zemlja" :)

Sta znam, slabo, ali mi nije zao vremena... :)

"Svemirske struje" su na putu, kapiram da cu ih poceti tokom sledece nedelje

Edited by - Lord Vader89 on 26/03/2011 15:51:18
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12802 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 26/03/2011 : 20:03:33  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
quote:

[i]Likovi su, tjah....tu i tamo OK....najzanimljiviji je ubedljivo Gillard, kao i Tiranski oficir Atarap :)

Aratap, prijatelju, Aratap.
Ako se dobro sječam, Simok Aratap sa Tiranije a ne Tirane - znači tiranijski oficir.

Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 26/03/2011 : 20:26:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
ja sam citao na engleskom, a na englskom pise lepo Tyrann (ime planete), ja sam to citao "Tajran", al sam, eto, napisao Tiran; te pridev - Tiranski :P

A Aratap je samo bezvezna permutacija :)

Go to Top of Page

ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8236 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 26/03/2011 : 21:38:09  Show Profile Show Extended Profile  Send ken2 a Private Message  Reply with Quote

zbilja neobičan roman
piscine 'pi' patel je dječak čiji otac u indijskom gradu drži zološki vrt i imaju namjeru preseliti posao u kanadu, pa kreću na put brodom i dobrim dijelom životinja; brod tone, a u čamcu za spašavanje se nađu Pi, hijena, orangutanica, zebra i richard parker - bengalski tigar
slojevit je to roman, o opstanku, odnosu čovjeka i životinja, o vjeri u život i u boga, o ribama i oceanu, o kornjačama, lampugama, merkatima i živim otocima algi...

na natječaju za ilustriranje knjige pobijedio je naš čovjek: tomislav torjanac - čitao sam neilustrirano izdanje, ali slike koje sam pogledao na netu su sjajne

već duže vrijeme se priča o ekranizaciji

if you tolerate this, then your children will be next
Go to Top of Page

osim
Senior Member

Vatican City
1686 Posts

Member since 12/11/2002

Posted - 28/03/2011 : 20:54:46  Show Profile Show Extended Profile  Send osim a Private Message  Reply with Quote
Baš sam pre nekoliko dana pročitao Jergovićevu Rutu Tannenbaum i sve što je Mlađo napisao za Sarajevski marlboro važi i za Rutu. Za mene najjači osećaj duh Zagreba između dva svetska rata, ispričan kroz živote malih ljudi, porodice Tannenbaum i njihovih komšija Morinja. Jedna gorčina koju osećate od prve do poslednje strane jer znate, sigurni ste šta će se na kraju desiti, jer sve vam kazuje da drugačije ne može da bude, ali ne da ta predvidivost ne čini roman manje zanimljivim, već naprotiv, kao što su i Salomon Tannenbaum, Ruta, Ivka, kao i mnogi nekadašnji zagrebački Jevreji to osećali, znali, pa se hvatali i za najmanju nadu da će ih izbeći neizbežna sudbina, tako i vi, čitajući stranicu za stranicom, verujete u isto.
Ali, roman nije samo to. Roman su i ofucani zagrebački patriciji, neostvarene pozorišne dive, austronostalgičari, frankovci, žandarmi... A Ruta, ona je samo simbol kako smo u jednom momentu spremni da volimo i obožavamo, a zatim da sve zaboravimo...

quote:
Originally posted by mladjo

I kako je moglo biti.

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 29/03/2011 : 01:21:39  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Phillip K. Dick:TECITE SUZE MOJE, REČE POLICAJAC

Distopijsko društvo koje se rastače unutra, potpomognuto što anti-vladajućim elementima a što samim glomaznim aparatom koji se rastače, kako prema unutra tako i prema van (istovremeno usisavajući u sebe bilo kakvu individualnost, odnosno dopuštajući samo provjerenim individuama da se istaknu) predstavlja jednu vrstu izrazito moguće budućnosti koje nam opravdava zloguke slutnje da čovječanstvo ne mora nužno uvijek ići naprijed, nego da su krahovi nazadnosti uvijek prisutni, bez obzira na tehnologiju i medije koji su u mogućnsti raprostrijeti "istinu". Treba biti realan i svu filozofiju svesti na borbu za samoodržanjem od koje je jedino jača borba za moći i vladanjem nad drugima te si barem pokušati postaviti pitanje: "Koliko sam zapravo dobar zbog toga što sam stvarno takav a koliko zbog toga što nemam sustav moći koji mi daje mogućnost da budem loš, odnosno upravo onakav kakav stvarno jesam?" Halucinogena svojstva koja je ovaj pisac uzimao tokom svoga života ostavljala su prljavi trag nad njegovim djelima, prljav od istine, sumornosti i očaja, opravdanog očaja. Ovo djelo, potpuno potcijenjeno s obzirom koliku su (opravdanu) popularnost doživjela druga djela, pravi je odraz uma koji ga je napisao. Jedna od najpoznatijih ličnosti na planeti, popularni voditelj pjevač i showman Jason Turner budi se jedno jutro u nepoznatoj sobi, nepoznatom krevetu i nepoznatom hotelu sa 15 000 dolara u džepu i samo još jednom sitnom anomalijom - nitko nema pojma tko je on. Ali sve što mu se u tom trenutku čini kao najgora noćna mora samo je početak dubokog poniranja u sebe, u druge i u one koji sapliću prostor i vrijeme u gordijski čvor plutajući na valovima jedne potpuno drukčije svijesti. Dijelo je svakako na razini ostalih Dickovih djela, kraj je izveden na zadovoljavajući način, a koliko mi se knjiga svidjela govori i to što je jednostavno nisam mogao prestati čitati, makar se moram dignuti poprilično rano a još nisam ni blizu gotov sa pisanjem zapisnika za sutra. A ja tu pišem o knjizi...

Ma nema veze, Dick je to zaslužio.

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page
Page: of 249 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.67 seconds. Snitz Forums 2000