forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Umjetnost
 Knjige & co (popis recenzija u prvom postu)
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 249

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 29/03/2011 : 01:31:54  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by osim

Baš sam pre nekoliko dana pročitao Jergovićevu Rutu Tannenbaum i sve što je Mlađo napisao za Sarajevski marlboro važi i za Rutu. Za mene najjači osećaj duh Zagreba između dva svetska rata, ispričan kroz živote malih ljudi, porodice Tannenbaum i njihovih komšija Morinja. Jedna gorčina koju osećate od prve do poslednje strane jer znate, sigurni ste šta će se na kraju desiti, jer sve vam kazuje da drugačije ne može da bude, ali ne da ta predvidivost ne čini roman manje zanimljivim, već naprotiv, kao što su i Salomon Tannenbaum, Ruta, Ivka, kao i mnogi nekadašnji zagrebački Jevreji to osećali, znali, pa se hvatali i za najmanju nadu da će ih izbeći neizbežna sudbina, tako i vi, čitajući stranicu za stranicom, verujete u isto.
Ali, roman nije samo to. Roman su i ofucani zagrebački patriciji, neostvarene pozorišne dive, austronostalgičari, frankovci, žandarmi... A Ruta, ona je samo simbol kako smo u jednom momentu spremni da volimo i obožavamo, a zatim da sve zaboravimo...

quote:
Originally posted by mladjo

Miljenko Jergović:SARAJEVSKI MARLBORO

Uz Antu Tomića, Miljenko Jergović svakako spada među najpopularnije moderne pisce na ovim prostorima. Riječ je o čovjeku britka uma koji piše zanimljive i poučne knjige, makar kvalitetom ponekad i ne opravdavaju hvalospjeve koji su im upućeni ali svakako predstavljaju isplativost prilikom kupnje. A osim toga i nisu baš pretjerano dugačke (čitaj:nisu skupe) tako da ako Vam se i ne svidi, niste baš pretjerano puno izgubili:))
Čudan je,brz, surov i tajnovit brdoviti Balkan, a takva je i Jergovićeva knjiga. Pisana očima pisca, optimista, pesimista i gubitnika istovremeno, na odličan način ponire u metastaze ovoga područja ne dajući odgovor zašto je sve tako kako je ali objašnjavajući kako pojedinac iz malih stvari može izvući puno, naročito u vrijeme velikih problema, što osobnih što društvenih. Mnogi mali ljudi koji to nisu pokazuju nam kako na nekoliko stotina kilometara promjera leži zemlja sa mnogim tajnama, slutnjama, ljepotama (unutarnjim i vanjskim), zemlja sa čežnjom i zemlja sa slutnjom. Slutnjom boljega ili lošega? Obadvoje. Priča u kojoj gori biblioteka posebno je teška jer knjige nisu samo komadi papira - knjige su znanje, prošlost, budućnost i nada. Knjige su način opstanka. Knjige su sve. Čitajući knjigu osjetit ćete tugu ali tako i treba biti. Brzo ćete je pročitati ali ne tako brzo zaboraviti.Uglavnom,niz pripovjedaka od nekoliko strana čine ovu knjigu cjelinom koja ima zajedničku jednu točku - tugu pojačanu melankonijom kako je nekada bilo.

I kako je moglo biti.

Da, da, dobr je Miljac

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 29/03/2011 : 18:08:58  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Jel ima tko cijelu Kentaur biblioteku a da je barem u 3+ stanju?
Meni fali dvadesetak knjiga, a neke su koma.
Uff, to je teže skupiti nego glanc Zlatnu seriju:))

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12802 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 30/03/2011 : 09:07:40  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
quote:
A Aratap je samo bezvezna permutacija :)

Isto to (bezvezna permutacija) je rekla Enisu P. njegova majka, kad ju je pitao, zašto ga "prijatelji" oslovljavaju tako, da stavljaju prvo slovo prezimena uz njegovo ime.

Naravno, Enis nad njenim odgovorom baš nije bio oduševljen.

Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier!

Edited by - panzer on 30/03/2011 09:32:40
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
41207 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 05/04/2011 : 13:24:32  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Kako se zvala ona biblioteka od Algoritma gde su knjige od Kinga, pa Forest Gamp, Samaritanac itd. itd.???

Patricia hic mea totus mundus est
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
41207 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 05/04/2011 : 18:41:05  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Isle su te knjige valjda uz novine u HR... A bile su na akciji 20 knjiga za 20 kuna povodom 20 godina Algoritma...

Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 13/04/2011 : 11:51:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
Svemirske struje

Moram da kazem da je ova knjiga iznenadjujuce bolja od "prethodnika" (Zvezde, prah nebeski)! Nekako je radnja mnogo opipljivija, uzbudljivija, iako se ponovo bazira na principu "on i ona protiv svih ostalih".

Iako je pripovedanje jednako lagani i pitko, mislim da se promena ogleda u tome sto je kontekst radnje mnogo siri, desavanja se ticu cele galaksije, a ne samo lokalnih planeta. Prica je isprepletena tipicnim Asimovljevim zapletima i misterijama, taman kad mislis da znas resenje cele problematike, ono iskoci nesto trece...ne vredi, covek se dobro opire predvidivosti ;)
Pride, u celu pricu je ukljuceno i Trantorsko carstvo (heh), i Zemlja kao zaboravljena postojbina....te ipak imam osecaj da knjiga pripada onoj velikoj celini...ma, milina! :)
Takodje, one more thing, ova knjiga mi je nekako vise "naucna" naucna fantastika, nego sto su to bile Svemirske struje, u smislu da ima malo vise "fizika/astronomija" elementa. (dakle, same svemirske struje, solarna fuzija, itd...)

Nadam se da ce i Kamicak na nebu da bude makar jednako dobar :) A nakon njega, vracamo se dobrom starom Hari Seldonu....

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 13/04/2011 : 14:58:25  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Uff, mogao bih i ja malo obnoviti gradivo:))

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 13/04/2011 : 14:59:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
Ma da, znas kakve su pojedine Asimovljeve knjige, izmedju ostalih i ova, citaju se za dan :)

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 13/04/2011 : 15:06:32  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Da, i onda ispadne da puno čitaš:))

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 13/04/2011 : 15:42:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
to to :D

Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
41207 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 16/04/2011 : 12:46:07  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Procitao Avanture Gordona Pima (Edgar Alan Po)

Sa Vikipedije:
"Авантуре Гордона Пима (енгл. The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket) је приповетка Едгара Алана Поа о бизарним доживљајима Гордона Пима објављена 1838. године. Иако себе види као непоправљивог реалисту, По се у сијасет случаја показао као мајстор фикције. Тако је и са романом Авантуре Артура Гордона Пима. Овај роман је на српски превела Исидора Секулић. У жељи за пустоловинама бежи од куће и укрцава се као слепи путник на брод „Грампус“. На путовању ће доживети заточење у утроби брода, побуну морнара, борбу са одметницима, буру, глад и жеђ на броду који полагано тоне, канибализам, пут на Јужни пол. Приповетка има пролог и епилог који дају псеудо-документарни оквир приповедању."

"У договору са својим пријатељем Августом, Гордон Пим бежи од куће и укрцава се тајно на брод Августовог оца капетана Бертранда. Док се Пим крије у потпалубљу, на броду долази до побуне посаде, убиству већег дела морнара, док једну мању групу побуњеници остављају усред мора у чамцу са капетаном. За све то време Пим је заробљен у утроби брода без воде, хране и светла. На броду долази до преокрета и до обрачуна између побуњеника. Један од побуњеника Питерс у обрачуну са остатком посаде ослања се на Августа и Пима. Ова тројка успева да надвлада побуњенике. Међутим, бура готово да уништава брод на коме остају њих тројица и још један побуњеник Паркер. Данима без хране и воде лутају на броду који полако тоне. Извлаче сламчицу ко ће бити жртвован. Питерс убија Паркера који служи као храна 4 дана. Спас им доноси брод „Јованка Гај“ који плови према Јужном полу. Заустављају се на острву Тсалали, на коме урођеници побију целу посаду. У животу остају само Питерс и Пим. Они успевају да побегну са острва и у чамцу крећу према Јужном полу. Пим је у халуцинацији и несвести вероватно умро. У епилогу писац обавештава публику да ће књигу о Гордону Пиму завршити уредник Пимових хартија."

Moja ocena 4/10

Jel' citao neko ovo? Kakvo mu je misljenje? Bas me zanima...

Edited by - sawitch on 16/04/2011 12:46:45
Go to Top of Page

Imrahil
Advanced Member

Serbia
13532 Posts

Member since 21/08/2005

Posted - 16/04/2011 : 13:24:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Imrahil a Yahoo! Message  Send Imrahil a Private Message  Reply with Quote
Čitao ja, istripovano, ali mi se svidelo

Inače, kreće nova edicija preko Novosti, pa koga zanima :)
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
41207 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 16/04/2011 : 16:29:12  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Koja? Pisi...

Go to Top of Page

nemanja93
Senior Member

Serbia
2439 Posts

Member since 06/03/2010

Posted - 16/04/2011 : 16:58:56  Show Profile Show Extended Profile  Send nemanja93 a Private Message  Reply with Quote
Krecu Zlatni Evropljanini od 20 Aprila.
Prva knjiga ce biti Don Kihot po ceni od 100 dinara a posle ce da bude popularna cena :D
Inace imaju u planu da objave Servantesa,Dikensa,Dostojevskog,Remarka,Brontea,Vajlda,Moravija,Mana,De Sada,Orvela...

Nisi se okrenula, zato nisi videla
igrale su sene.
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
41207 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 16/04/2011 : 17:06:04  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Ima li negde to da se vidi sta ce biti sve??? Imam dosta od toga... Vecinu imam...

Go to Top of Page

nemanja93
Senior Member

Serbia
2439 Posts

Member since 06/03/2010

Posted - 16/04/2011 : 17:18:26  Show Profile Show Extended Profile  Send nemanja93 a Private Message  Reply with Quote
Imas u danasnjim Novostima,na sajtu nema nista..

igrale su sene.

Edited by - nemanja93 on 16/04/2011 17:18:43
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
41207 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 16/04/2011 : 18:08:57  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Pa gledao i ja na sajtu ali nisam nasao... 'aj' ako ti nije tesko prepisi sta ce biti ako ima u Novostima... Od naslova... I koliko ce biti knjiga u serijalu?

Go to Top of Page

Imrahil
Advanced Member

Serbia
13532 Posts

Member since 21/08/2005

Posted - 16/04/2011 : 19:19:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Imrahil a Yahoo! Message  Send Imrahil a Private Message  Reply with Quote
Servantes - Don Kihot
Dikens - Oliver Tvist
Dostojevski - Zapisnik iz podzemlja
Remark - Na zapadu ništa novo
Bronte - Džejn Ejr
Vajld - Slika Dorijana Greja
Moravija - Rimljanka
Man - Izabranik
De Sad - Zločini iz ljubavi
Orvel - 1984

12 knjiga ukupno, verovatno Don Kihot u 3.
Go to Top of Page

nemanja93
Senior Member

Serbia
2439 Posts

Member since 06/03/2010

Posted - 16/04/2011 : 19:51:09  Show Profile Show Extended Profile  Send nemanja93 a Private Message  Reply with Quote
To je to :D
Jeste Don Kihot u tri knjige..

igrale su sene.
Go to Top of Page

vope
Senior Member

Montenegro
2970 Posts

Member since 21/12/2006

Posted - 16/04/2011 : 22:11:13  Show Profile Show Extended Profile  Send vope a Yahoo! Message  Send vope a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by sawitch

Procitao Avanture Gordona Pima (Edgar Alan Po)

Moja ocena 4/10

Jel' citao neko ovo? Kakvo mu je misljenje? Bas me zanima...

Dao si Pimu četiri od deset?! Za ovo ti pakujem ćebovanje na nekom strip-okupljanju.
Inače slika na koricama je totalno pogrešna u prikazivanju Tekeli-lija, koji treba da predstavlja nezamislivi i bezlični nezemaljski užas a ne nekog blijedog đeda-mraza. Odličan je Pim.

...

Edited by - vope on 16/04/2011 22:15:42
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
41207 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 17/04/2011 : 16:17:32  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Imrahil

Servantes - Don Kihot
Dikens - Oliver Tvist
Bronte - Džejn Ejr
Moravija - Rimljanka
Man - Izabranik
Orvel - 1984

Au, mislim da cu ovo da preskocim... Imam 6 od tih...

Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
41207 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 17/04/2011 : 16:18:22  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vope
Dao si Pimu četiri od deset?! Za ovo ti pakujem ćebovanje na nekom strip-okupljanju.

Pa mene smorio... Da ovo nije pisao Po ne bi se ni culo za knjigu, garantujem...

Go to Top of Page

Imrahil
Advanced Member

Serbia
13532 Posts

Member since 21/08/2005

Posted - 17/04/2011 : 16:39:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Imrahil a Yahoo! Message  Send Imrahil a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by sawitch

quote:
Originally posted by Imrahil

Servantes - Don Kihot
Dikens - Oliver Tvist
Bronte - Džejn Ejr
Moravija - Rimljanka
Man - Izabranik
Orvel - 1984

Au, mislim da cu ovo da preskocim... Imam 6 od tih...

ja ću preskočiti jer uzimam ovu ilustrovanu istoriju sveta, previše troškova mada, ima zanimljivih naslova
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
41207 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 17/04/2011 : 16:47:50  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Ja i zaboravio na tu ilustrovanu istoriju... Sad se setih...

Go to Top of Page

Imrahil
Advanced Member

Serbia
13532 Posts

Member since 21/08/2005

Posted - 17/04/2011 : 18:33:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Imrahil a Yahoo! Message  Send Imrahil a Private Message  Reply with Quote
Pa kreni sad, nije kasno
Go to Top of Page
Page: of 249 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.44 seconds. Snitz Forums 2000