forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Budućnost domaćeg stripa (odsad i za pesimiste)
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 19

jurica
Senior Member

1799 Posts

Member since 19/02/2003

Posted - 20/03/2016 :  22:36:17  Show Profile Show Extended Profile  Send jurica a Private Message  Reply with Quote
Nastavak offtopica iz Antologijskih stvari. Padobrancima se preporuča (s dozom strpljenja i dobronamjerno) baciti pogled ovdje pa nadalje: http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=42141&whichpage=22

Znači - traži se svaka ideja, svaki projekt, ako može i konkretni plan - kako učiniti da strip (opet) bude popularniji na ovim prostorima, s posebnim naglaskom na DOMAĆI strip i domaću strip produkciju.

Nemali je broj trenutno aktivnih izdanja i izdavača pa ih nema smisla pobrajati ovdje, ali opći dojam je da se od stripa jako teško (ili nikako) živi na domaćem tržištu i da nam se tzv. "izgubljena generacija" (autori koji su trbuhom za kruhom ispali iz domaće i postali dio strane industrije zabave) - pretvorila u "izgubljenu naciju" gdje generacija za generacijom postaju svojevrsni Made in China za francuske i američke izdavače.

Može li se situacija obrnuti? Ima li domaći strip budućnost?

A meni osobno nije bezvezno ni pitanje: ima li nešto specifično u estetskom, pripovjednom ili strukturalnom smislu što bi činilo domaću "školu stripa" (kao što je npr. manga ili bande dessinee ili američki superherojski strip prepoznatljivi brend/stil)?

Itd.

Svaki oblik konstruktivne rasprave je dobrodošao, a posebno se cijeni strpljenje i dobronamjernost jer SVI ŽELIMO ISTO i nismo jedni drugima neprijatelji.

Edited by - jurica on 30/03/2016 10:26:02

supermark
stripovi.com suradnikCroatia
28046 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 20/03/2016 :  22:37:16  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
Ja bih rekao da je ovo dobar prvi korak:

http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=47653
Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnikCroatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 20/03/2016 :  23:00:14  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by supermark

Ja bih rekao da je ovo dobar prvi korak:

http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=47653da, al na to mi ne možemo utjecati....bez obzira na ideje, prijedloge ili bilo šta. Tj. moglo se utjecati u u određenom periodu (Irena Jukić Pranjić je pokrenula jednu vrstu inicijative, da ne duljim sad o tome nije bitno), al trenutno je ta problematika u saborskim vijećima, odborima i pododborima. Možemo tu pripovijedati o tome, al zasad je to samo to - pripovijedanje.

Mene zanima ovo - znamo li tko nam je čitatelj/kupac?

Tijekom godina su se razne projekcije mogle čuti, izdavači imaju različita iskustva itd.

Možemo li napraviti 'istraživanje tržišta' - složiti relevantni upitnik (s promišljenim česticama), poslati ga naokolo putem svih mogućih mreža i dati ga nekome tko se razumije u statističku analizu, ili barem SPSS. I možemo li to učiniti unutar okvira nekog normalnog, dostupnog nam budžeta?

Zašto je to bitno? Ne znam, čini mi se da je bez toga sve (tržišno) nabadanje u prazno. Pogodi ili promaši. Ili (preletio sam antologijski topic) zazivanje Tedsechija i Cedevite.

http://matanovogumno.blogspot.com

Edited by - Mali_Mate on 20/03/2016 23:00:43
Go to Top of Page

Stripiti
New MemberBosnia and Herzegovina
103 Posts

Member since 02/04/2015

Posted - 21/03/2016 :  00:04:15  Show Profile Show Extended Profile  Visit Stripiti's Homepage  Send Stripiti a Private Message  Reply with Quote
Slažem se s Matkom, neku statistiku iznaći kako se zna i umije, od svih izdavača i prodavača iz svih krajeva za početak, pa onda direktno udariti na kupce (potencijalne i stalne). Ono što se čuje za večerama i izlascima u kasne sate sve na stranu, dok ne bude crno na bijelo zavedeno, podijeljeno međusobno bez nekakvih politikanstava „neću ja tebi reći kako se dobro ovo prodaje jer ćeš mi ukrasti ideju“, nema ni konkretnih koraka.

Što se tiče stila, hmm, meni se učinilo zanimljivo pitanje: (ako je taj stil ikada postojao) kako je evoluirao? Svaka škola koju je Jurica spomenuo ima evoluciju, strukturu nekakvu autora koja je činila (manje ili više) revolucionarne stvari u to vrijeme i onda su ih svi kopirali i nadograđivali. Jel neko nadograđivao Maurovića ili je samo kopirao, a onda više kopirao strane stripove jer su oni bili bolji (nacrtani, zanimljiviji, dostupniji, svejedno)?

[Sad mi pade na pamet još nešto: jel iko naš pokušao kopirati Magnusa? Toliko je ta priča Alan Ford ovo, Alan Ford ono, Bonellijev stil su svi precrtavali u ovom ili onom trenutku, ali ima li neko naš čiji je stil baš Magnus obilježio i do dan danas se vidi?]

Ja kada psujem, makar psujem s dobrom namjerom.
Go to Top of Page

ninel
Senior MemberSerbia
1491 Posts

Member since 16/11/2004

Posted - 21/03/2016 :  05:57:29  Show Profile Show Extended Profile  Send ninel a Private Message  Reply with Quote
quote:
[i]

[Sad mi pade na pamet još nešto: jel iko naš pokušao kopirati Magnusa? Toliko je ta priča Alan Ford ovo, Alan Ford ono, Bonellijev stil su svi precrtavali u ovom ili onom trenutku, ali ima li neko naš čiji je stil baš Magnus obilježio i do dan danas se vidi?]Andrej Flumiani


http://www.youtube.com/watch?v=SSRVtlTwFs8&feature=related
Go to Top of Page

jurica
Senior Member

1799 Posts

Member since 19/02/2003

Posted - 21/03/2016 :  07:58:08  Show Profile Show Extended Profile  Send jurica a Private Message  Reply with Quote
mislim da se u Matakoviću nazire ZDRAVA (nipošto plagijatorska, što se, očigledno, ne odnosi ni na briljantnog Flumianija kod kojeg je to postmoderno poigravanje, ideja i metoda) nota bunkerovske socijalne kritike i magnusovskog popunjavanja kadrova, korištenja crne i izvlačenja nabora odjeće, forme likova itd.

naravno, Mataković je lud, svoj, lokalan i drukčiji, ali mislim da se osjeti utjecaj.


Edited by - jurica on 21/03/2016 07:59:22
Go to Top of Page

jurica
Senior Member

1799 Posts

Member since 19/02/2003

Posted - 21/03/2016 :  08:13:24  Show Profile Show Extended Profile  Send jurica a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Stripiti

Jel neko nadograđivao Maurovića ili je samo kopirao, a onda više kopirao strane stripove jer su oni bili bolji (nacrtani, zanimljiviji, dostupniji, svejedno)?


iskreno mislim da se ne radi o "bolji" i da je Maurović u svojem vremenu bio sami vrh (iako to često, vjerojatno zbog hiperprodukcije, nije bilo očigledno).

mi inače imamo problema s nastavljanjem tradicija i vlastitih prepoznatljivosti. gledaj samo lešinu "zagrebačke škole crtanog filma" koja je valjda najprepoznatljiviji segment hrv. kulture u svijetu. u jednom je to trenutku bio zdravi umjetnički pristup koji je čak prerastao u komercijalni potencijal, a onda je naprosto krepalo. ili nije evoluiralo ili nitko nije imao želje graditi dalje na tom temelju?

kajgod. duga priča.

meni se instinktivno čini da tragove Maurovića osjetim u figurama, licima i gestama kod Kordeja, ali to je vrlo, vrlo, vrlo vjerojatno moja ŽELJA da prepoznam neku vremensku liniju, a ne nešto što stvarno postoji.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
11338 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 21/03/2016 :  09:00:09  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Ja se u ovoj stvari ne slažem s Matkom.

Moja razmišljanja se naziru (za one koji su u stanju to pratiti) u nekim topicima u kojima sam pričao, tipa najbolji hrvatski stripovi, Tako je govorio Platon o hr stripu itd.

Naime,
pitanje može li se statistički obraditi ukus publike i iz toga izvući prave zaljučke, to je pitanje vrlo pipavo, ostaje otvoreno i zapravo, beskonačno.
Naime 2, upitnik iliti anketa je nešto što je neprovjerljivo u smislu da se ne može reći:
1. izražava li ispitanik autentični sud
2. je li taj sud vječna konstanta ili je promjenjiv (da ne kažem, okreće se kako vjetar puše)
2. koliko odogovori ovise o postavljenoim pitanju
4. koliko postavljena pitanja ovise o subjektu koji ih donosi
itd.

Da, u nedostatku boljeg, ostaje anketa.


Za mene, anketa je drekec jednako kao i javno mnijenje. Hoću reći, okej su to sredstva i neki su ljudi napravili karijere, no, s jedne strane (upravo skicirane) sve je to toliko plitko da...

Znači, da ponovim jasnije i glasnije:

mene zapravo ne zanima ukus publike niti mi išta znači hrvatski strip koji bi, pretpostavimo, izražavao nekakav opći ukus. Tek to bi bio najbezvezniji hr strip, na liniji juričinog pada u alternativne lajfstajlove, culture vulture moralizatorstva s jedne i moralizatorstva strip-kolumne s druge strane, izražavanja talenta-putem-talenta novokvadratovske provenijencije, blek i miki bum tras i svatko ima svoju priču Svagdanji Marco emisije emocija.

Ne, mene to ne zanima.

Ono što ja želim je Hrvatski Strip, poboljšani Grob u prašumi, poboljšani Ponos vragova, nolitta-pripovijedanje-i-shvaćanje-svijeta transkribirano na hrvatsku stvar, hrvatska stvar izraženo u mislima (i crtežom).

U toj stvari nema kompromisa, za mene.

Neću se ja prilagođavati publici ni subjektivnim doživljajima pretpostavljenih autora, nego se svi oni trebaju prilagoditi - meni.
Zašto?

Pa zato, jer ja to jednostavno bolje razumijem od svih pobrojanih.

Najkraće,
budućnost hr stripa, koja bi mene zadovoljila i jedino zanimala, jest da strip-autori slijede i prate moja promišljanja, usvoje ih i prerade u strip.

Ovo sve može zvučati ludo, pa i zajebantski, ali uvjeravam vas: to jest, s jedne strane, duovito, ali s druge - ozbiljno.

Ovo kao nekakav uvod.
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1370 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 21/03/2016 :  09:32:13  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
Moja vizija u nekoliko crta:

- umjesto da svaki autor sve radi sam, pa da se čeka da u svim segmentima dođe do vrhunca i onda traži izdavača, što uvijek traje a nekad se i uopće ne dogodi, pokrene se jedna mala "tvornica snova", u kojoj se surađuje, podijele poslovi prema tome što kome najbolje leži i radi nekoliko grupnih projekata...
- ne ide se na autorski, alternativni strip, nego na ono što će se svidjeti velikom broju ljudi... ne govorim, naravno, da bi autori trebali izbrisati vlastite osobnosti i posve iskomercijalizirati svoj izričaj, ali ako govorimo o tome kako postići da se od stripa može živjeti tj. kako da stripove ljudi opet masovno čitaju, rješenje može biti jedino u kvalitetnom, dorađenom komercijalnom stripu
- prvo objavljivanje ide u nekoj reviji za kioske - kasnije se mogu izdati albumi, ali za početak stvar mora zaživjeti po svima pristupačnoj cijeni
- ta revija nije nečiji privatni fanzin, nego okuplja sve što u hrvatskom stripu valja, uključujući i kritičare, povjesničare, teoretičare... i nije isključivo stripovska, nego ima i druge sadržaje, neka vrsta "šmekerskog" časopisa, s ilustracijama, karikaturama, humorom, esejima... donekle na tragu "New Yorkera"...
- projekte treba otpočetka tako koncipirati da se mogu dalje "musti" - npr. strip će se kasnije preraditi u crtić, igrice, figurice, igračke i slično... tako da se financijski ne iscrpi onoga trena kad s kioska ode u remitendu...
- reklama, reklama, reklama i to ne samo među već postojećom stripovskom publikom, nego svugdje i za sve
- radi se i dječji strip a ne samo za odrasle
Go to Top of Page

lwood
Advanced MemberColombia
43245 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 21/03/2016 :  09:34:30  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
kakve maštarije

https://www.worldometers.info/coronavirus/
Go to Top of Page

Stripiti
New MemberBosnia and Herzegovina
103 Posts

Member since 02/04/2015

Posted - 21/03/2016 :  09:52:33  Show Profile Show Extended Profile  Visit Stripiti's Homepage  Send Stripiti a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jurica
iskreno mislim da se ne radi o "bolji" i da je Maurović u svojem vremenu bio sami vrh (iako to često, vjerojatno zbog hiperprodukcije, nije bilo očigledno).


Ma da, a isto tako nisu crtači mogli vječno imitirati Fostera ili Raymonda, neke stvari jednostavno nisu 'u modi' ili ostanu zatrpane tom hiperprodukcijom u cijeloj industriji gdje je najbitnije ono što je najnovije, ne ono što je najbolje.

Osim kod nas, je li, gdje nije bitno ni šta je najbolje ni šta je najnovije nego ono s čim se odrastalo.
quote:

mi inače imamo problema s nastavljanjem tradicija i vlastitih prepoznatljivosti. ...
kajgod. duga priča.


Ali, po meni, ključna priča. Bez tradicije u tom suštinskom smislu nastavljanja, nema ni škole. To je suština škola u svim umjetnostima, ako neko ne dođe i kaže „taj i taj je bio razlog što sam počeo raditi to i to“, i onda objasni šta je naučio od tog i tog, i nastavlja objašnjavati i stvori publiku koja ga voli slušati i uči od njega zašto je on naučio raditi to, i onda uče od njega šta je on (ili ona) naučio radeći to što ga je onaj inspirirao da radi... ne možeš imati školu. Na stranu tragovi:
quote:

meni se instinktivno čini da tragove Maurovića osjetim u figurama, licima i gestama kod Kordeja, ali to je vrlo, vrlo, vrlo vjerojatno moja ŽELJA da prepoznam neku vremensku liniju, a ne nešto što stvarno postoji.


Škole nema.

Ja kada psujem, makar psujem s dobrom namjerom.

Edited by - Stripiti on 21/03/2016 09:53:15
Go to Top of Page

Stripiti
New MemberBosnia and Herzegovina
103 Posts

Member since 02/04/2015

Posted - 21/03/2016 :  10:04:04  Show Profile Show Extended Profile  Visit Stripiti's Homepage  Send Stripiti a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ninel
Andrej Flumiani


Koliko on nastavlja crtati stripove uopće poslije ove uspješnice?

I neka ih je, eto, 5 u 50 godina izdanja i reizdanja, ultrapopularnosti i dominacije tog stripa u svim sferama društva (a ne može biti sve to 100% Brixyeva krivica, nešto drugo je moralo privući pažnju da se čitaoci zadube i otkriju nijanse i dubine humora).

Malo off topic ali hvala na odgovoru i tebi i Jurici.

Ja kada psujem, makar psujem s dobrom namjerom.
Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnikCroatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 21/03/2016 :  10:23:31  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

Ja se u ovoj stvari ne slažem s Matkom.

Moja razmišljanja se naziru (za one koji su u stanju to pratiti) u nekim topicima u kojima sam pričao, tipa najbolji hrvatski stripovi, Tako je govorio Platon o hr stripu itd.

Naime,
pitanje može li se statistički obraditi ukus publike i iz toga izvući prave zaljučke, to je pitanje vrlo pipavo, ostaje otvoreno i zapravo, beskonačno.
Naime 2, upitnik iliti anketa je nešto što je neprovjerljivo u smislu da se ne može reći:
1. izražava li ispitanik autentični sud
2. je li taj sud vječna konstanta ili je promjenjiv (da ne kažem, okreće se kako vjetar puše)
2. koliko odogovori ovise o postavljenoim pitanju
4. koliko postavljena pitanja ovise o subjektu koji ih donosi
itd.

Da, u nedostatku boljeg, ostaje anketa.
ma da, svjestan sam nedostataka bilo kakvog istraživanja te vrste, no to je najbolji alat koji trenutno postojiquote:

Za mene, anketa je drekec jednako kao i javno mnijenje. Hoću reći, okej su to sredstva i neki su ljudi napravili karijere, no, s jedne strane (upravo skicirane) sve je to toliko plitko da...

Znači, da ponovim jasnije i glasnije:

mene zapravo ne zanima ukus publike niti mi išta znači hrvatski strip koji bi, pretpostavimo, izražavao nekakav opći ukus. Tek to bi bio najbezvezniji hr strip, na liniji juričinog pada u alternativne lajfstajlove, culture vulture moralizatorstva s jedne i moralizatorstva strip-kolumne s druge strane, izražavanja talenta-putem-talenta novokvadratovske provenijencije, blek i miki bum tras i svatko ima svoju priču Svagdanji Marco emisije emocija.

Ne, mene to ne zanima.

Ono što ja želim je Hrvatski Strip, poboljšani Grob u prašumi, poboljšani Ponos vragova, nolitta-pripovijedanje-i-shvaćanje-svijeta transkribirano na hrvatsku stvar, hrvatska stvar izraženo u mislima (i crtežom).
Hm, kako bih ti rekao - napravi ga.

Ako ne želiš/ne znaš, onda ga netko drugi mora napraviti za tebe.

E sad, tko si ti da za tebe radim stripove?

Ako sam autor i ne mogu/ne želim živjet od stripa, onda ću radit šta me volja, pa makar to bila moralizatorska ili pseudopostmoderna sranja. Neću radit stripove za tebe, osim ako se slučajno ne dogodi da nam se interesi ne poklope. A to nije onda izgradnja budućnosti stripa, već slučajni eksces.

Ako želim živjet od stripa, tvoj koncept je dobar ako takvih poput tebe ima još dvadest tisuća. Ima li? Ne znam. Ako nema dvadest tisuća takvih poput tebe, možda ima drugačijih ljudi. Radit ću ono što mi industrija kaže da radim (haha, industrija koje zapravo nema i za koju ja ne vjerujem da se može obnoviti bez Todorića/Tedeschija, al kad se već igramo), a prodaja mojih maloumnih pizdarija financirat će nešto drugo, "ozbiljnije". Nema hrvatskog Zagora bez hrvatske industrije, a hrvatske industrije nema bez istraživanja tržišta.

To je dualni odnos, nema tu apsolutnih stavova.


quote:

U toj stvari nema kompromisa, za mene.To je, iz perspektive mene kao autora/izdavača toliko nebitno da i sam razumiješ koliko.

http://matanovogumno.blogspot.com
Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnikCroatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 21/03/2016 :  10:27:53  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by culture vulture

Moja vizija u nekoliko crta:

- umjesto da svaki autor sve radi sam, pa da se čeka da u svim segmentima dođe do vrhunca i onda traži izdavača, što uvijek traje a nekad se i uopće ne dogodi, pokrene se jedna mala "tvornica snova", u kojoj se surađuje, podijele poslovi prema tome što kome najbolje leži i radi nekoliko grupnih projekata...
- ne ide se na autorski, alternativni strip, nego na ono što će se svidjeti velikom broju ljudi... ne govorim, naravno, da bi autori trebali izbrisati vlastite osobnosti i posve iskomercijalizirati svoj izričaj, ali ako govorimo o tome kako postići da se od stripa može živjeti tj. kako da stripove ljudi opet masovno čitaju, rješenje može biti jedino u kvalitetnom, dorađenom komercijalnom stripu
- prvo objavljivanje ide u nekoj reviji za kioske - kasnije se mogu izdati albumi, ali za početak stvar mora zaživjeti po svima pristupačnoj cijeni
- ta revija nije nečiji privatni fanzin, nego okuplja sve što u hrvatskom stripu valja, uključujući i kritičare, povjesničare, teoretičare... i nije isključivo stripovska, nego ima i druge sadržaje, neka vrsta "šmekerskog" časopisa, s ilustracijama, karikaturama, humorom, esejima... donekle na tragu "New Yorkera"...
- projekte treba otpočetka tako koncipirati da se mogu dalje "musti" - npr. strip će se kasnije preraditi u crtić, igrice, figurice, igračke i slično... tako da se financijski ne iscrpi onoga trena kad s kioska ode u remitendu...
- reklama, reklama, reklama i to ne samo među već postojećom stripovskom publikom, nego svugdje i za sve
- radi se i dječji strip a ne samo za odrasleMen se čini da za ovo treba golemi početni kapital kojega nitko ne može/ne želi (dođe na isto) uložiti. I još par stvari koje nisu nikad zaživjele kod nas. Poput ideje da se ne moraju merchandisat samo strani proizvodi i da, štajaznam, Macanov Neruševac bolje funkcionira kad imaš knjige, tv seriju, figurice, slikovnice, bojanke i sve to i da se to onda može izvozit vani kao gotov proizvod pa da svi dobivaju u toj igri....Al ta ideja je toliko udaljena od stvarnosti suvremenih hrvatskih kulturnih igrača da ne znam...Koliko im je godina trebalo da snime filmove o Koku?

http://matanovogumno.blogspot.com
Go to Top of Page

jurica
Senior Member

1799 Posts

Member since 19/02/2003

Posted - 21/03/2016 :  10:39:10  Show Profile Show Extended Profile  Send jurica a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by lwood

kakve maštarijeu pravu si, ali osobno mi je osvježenje na forumu čitati takve maštarije, pa čak i kad sam se jučer smrtno uvrijedio zbog jednog komentara - danas mi je drago da se to dogodilo, jer najgori mi je osjećaj polaganog uljuljkavanja u neke nepromjenjive odnose.

najviše se bojim toga da se predam i ni u što više ne vjerujem, ništa ne sanjam.

ovaj topic je i zamišljen za snove. sve uvijek počinje snovima. u 99% slučajeva i završi na snovima, ali ništa nikad ne počne, ni tih 1% koji se dogode, bez da su prije toga odsanjani.
Go to Top of Page

jurica
Senior Member

1799 Posts

Member since 19/02/2003

Posted - 21/03/2016 :  10:43:05  Show Profile Show Extended Profile  Send jurica a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Stripiti


Malo off topic ali hvala na odgovoru i tebi i Jurici.ja mislim da uopće nije offtopic!

tema je strip na ovim prostorima, a po meni jedan od osnovnih razloga što on više nema svoju snagu koju je nekad imao - upravo jest nedostatak stvaranja specifične škole stripa. nečega pravo našeg.

imamo ikonoklastičnih autora, ali nemamo zajedničku crtu koja bi onda bila prepoznatljiva unutar globalne scene.

čini mi se da je kerčeva generacija stvorila neki specifični (nije nebitno naglasiti KOMERCIJALNI, u najpozitivnijem mogućem smislu) zajednički rukopis. što je prekinulo liniju? rat? kombinacija rata i video kazeta?
Go to Top of Page

jurica
Senior Member

1799 Posts

Member since 19/02/2003

Posted - 21/03/2016 :  10:51:00  Show Profile Show Extended Profile  Send jurica a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mali_Mate

Men se čini da za ovo treba golemi početni kapital kojega nitko ne može/ne želi (dođe na isto) uložiti. I još par stvari koje nisu nikad zaživjele kod nas. Poput ideje da se ne moraju merchandisat samo strani proizvodi i da, štajaznam, Macanov Neruševac bolje funkcionira kad imaš knjige, tv seriju, figurice, slikovnice, bojanke i sve to i da se to onda može izvozit vani kao gotov proizvod pa da svi dobivaju u toj igri....Al ta ideja je toliko udaljena od stvarnosti suvremenih hrvatskih kulturnih igrača da ne znam...Koliko im je godina trebalo da snime filmove o Koku?tako se nekako i meni čini.

časopis na kioscima ima težak posao: djeca mlađa od 15 godina na kiosk dolaze samo kupiti upaljač i cigarete, eventualno kondome kad im se posreći... kako im na kiosku prodati strip ako nije dio franšize na koju su se već navukli putem interneta, igrice na tabletu ili televizijske serije?

ja sam jako skeptičan o postojanju publike za tiskovine, dobrim dijelom i zbog toga što kad putujem vlakom - svega po jedan putnik u jednom vagonu bilo što čita. knjigu, novine, strip... bilo što!

to je groteskno malo kad znamo da svaki dan putuju (radničko/školski vlak) po sat u svakom smjeru (na posao/školu i doma).

ja se osobno jako dobro sjećam vremena kad svaki trideseti NIJE čitao. tamo negdje na kraju, pored zahoda, neki fakini su kartali umjesto da čitaju i to je to. od dosade su ljudi čitali. sad ili slušaju mp3 ili drkaju po mobitelima - ili još stravičnije: gledaju pred sebe praznim zombijevskim pogledom i bogtepitaj što misle.

jednom ću potajno snimati po vlaku da vam pokažem to čudo.
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1370 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 21/03/2016 :  10:57:57  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
Jurice, lwood, Iwood, ili kako god, je jedan od trollova koji me slijede od teme i nabacuju izmetinama na sve što kažem.

Matko, pa nisam toliko bedast da mislim da bi se SVE to što sam naveo radilo od prvoga dana. Ne samo da bi to strašno koštalo, nego bi i iziskivalo jednu formiranu grupu, unutar koje bi se tolika količina posla mogla raspodijeliti. Krenulo bi se, naravno, postupno, korak po korak, kao i u svemu. To sve što sam naveo je moj odgovor na pitanje: "Kako postići da se od stripa u Hr može živjeti i da on opet bude ultrapopularan?", ne na pitanje: "Što biste htjeli raditi sutra?".
Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnikCroatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 21/03/2016 :  10:59:19  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jurica

quote:
Originally posted by Stripiti


Malo off topic ali hvala na odgovoru i tebi i Jurici.ja mislim da uopće nije offtopic!

tema je strip na ovim prostorima, a po meni jedan od osnovnih razloga što on više nema svoju snagu koju je nekad imao - upravo jest nedostatak stvaranja specifične škole stripa. nečega pravo našeg.

imamo ikonoklastičnih autora, ali nemamo zajedničku crtu koja bi onda bila prepoznatljiva unutar globalne scene.

čini mi se da je kerčeva generacija stvorila neki specifični (nije nebitno naglasiti KOMERCIJALNI, u najpozitivnijem mogućem smislu) zajednički rukopis. što je prekinulo liniju? rat? kombinacija rata i video kazeta?Ne znam što bi bio vizualni stil/identitet i nisam siguran da ga se iz ničega može stvoriti samo tako (tj. ne baš iz ničega, nije da nema povijesne tradicije, al mislim da je nije moguće revitalizirati i učiniti modernom).

Meni, npr. u hrvatskom stripu nedostaje - ugrubo rečeno - mitološke svijesti, pri čemu ne mislim na nacionalni mit od stoljeća sedmog i te priče (iako ni taj nije sasvim za odbaciti jer se može narativno iskorištavati u mnogim smjerovima). To što kažeš, od devedesetih naovamo imamo gomilu ikonoklazma (posljedica fanzina, potpunog rspada domaće industrije), i vrlo rijetko momente specifičnog, hrvatskog world-buildinga koji možda jest "europsko-balkanski cinačan", al mu fali pozitivnog momenta. Gle koliko priča su Amerikanci u stanju izmusti iz svoje povijesti od Kolumba naovamo. I to čak i mi (u formi zabave) pušimo. A mi nismo u stanju napraviti ništa s Mletcima i Turcima (a da nije staromodno ko Neretljanski ratnik), ej! Ili s još starijom povijesti. Nešto tu opako ne valja.

http://matanovogumno.blogspot.com
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
11338 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 21/03/2016 :  10:59:26  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mali_Mate

To je, iz perspektive mene kao autora/izdavača toliko nebitno da i sam razumiješ koliko.Razumijemo se, Mate, razumijemo.
Premda ne do kraja;)

Naime, PRETPOSTAVKA ovog topica, kužiš, uopće pokretanje ove teme polazi od, recimo tako, određenog naricanja.
Konstatira se da ne valja, da je hr strip slab, izgubljene generacije i nacije.

E, TEK TU , upadam ja sa svojim tvrdim stavom.

Tema je otvorena za SVE prijedloge i razmišljanja. Moja su takva, kako sam naveo.

Pokazalo se da i pokazuje se da novokvadratske poluzajebancije ne zanimaju publiku, također ni juričini ironijski svjetovi, ni macanovi q-projekti... sve je to epohalni promašaj. Da ne kažem zamjena teza: takva produkcija može (i treba) živjeti kao fusnota, na margini. A ne da bude mejnstrim!!! Ne može nam glavna stvar biti Kordejev stranac, kada je to "previše intimno djelo, korespondencija sa samim sobom" i, pravo rečeno, malo koga je briga za to.

To prvo valja shvatiti.

Macan to valjda i shvaća, kada se tuži da mu je dosta da sva priča o hrvatskom stripu i dalje počinje i završava sa Maurovićem.

Eeee, to je to.

Maurović.

Maurović je još živ. Življi od svega ovoga gore.

Ako se sad ne obraćam u duhovitom tonu, onda: primjećujem da se maurovićevstvo i stinkyjevstvo donekle drže zajedno, donekle se razumiju. Zato i kažem: slijedite mene.

Moj koncept je dobar, jer Maurović još živi (izdaje se i čita, više nego sve ovo drugo domaće), jer takvih očito ima, jer to su sve stinkyji u malom.

Eto, to sam ja. Tumač potmule slijepe volje, disparatnih elemenata, razbacane gomile.


Da su ovi moji fragmenti ljepši bolji i istinitiji dokazuje sama ova prepiska koja već skreće u staro tupljenje, stripiti pretakanje šupljega, perpetuiranje kvadrata - a radi se o kocki. Kocka sadrži u sebi kvadrat, ne obratno, pa tako stripaši već jednom moraju utuviti u svoje glavice da uraditi vrijedno djelo probija fahidiotizam. Vrijedan hrvatski strip je onaj koji ukida, uključuje i premašuje ono staro, a "stripovska škola" je tu tek jedan mali mali dijelić. Ili još jasnije: za uraditi dobar strip je važnije poznavati hrvatsku povijest općenito nego povijest hrvatskog stripa.
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1370 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 21/03/2016 :  11:01:54  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jurica


ja sam jako skeptičan o postojanju publike za tiskovine, dobrim dijelom i zbog toga što kad putujem vlakom - svega po jedan putnik u jednom vagonu bilo što čita. knjigu, novine, strip... bilo što!Da, ali, uz rizik da me i ovdje netko nazove narcisom s napoleonovskim kompleksom, ja bih ponovio: a nije li to zato što današnje tiskovine NISU DOVOLJNO DOBRE?
Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnikCroatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 21/03/2016 :  11:07:51  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by culture vulture

Jurice, lwood, Iwood, ili kako god, je jedan od trollova koji me slijede od teme i nabacuju izmetinama na sve što kažem.

Matko, pa nisam toliko bedast da mislim da bi se SVE to što sam naveo radilo od prvoga dana. Ne samo da bi to strašno koštalo, nego bi i iziskivalo jednu formiranu grupu, unutar koje bi se tolika količina posla mogla raspodijeliti. Krenulo bi se, naravno, postupno, korak po korak, kao i u svemu. To sve što sam naveo je moj odgovor na pitanje: "Kako postići da se od stripa u Hr može živjeti i da on opet bude ultrapopularan?", ne na pitanje: "Što biste htjeli raditi sutra?".Ma razumijem ja to, samo - što bi rekli marksisti - daj petogodišnji plan Pusti to što sam ja skeptičan oko uspjeha takvog projekta (ponajprije zato što mislim da su mali koraci, jer financija za počet odmah, je li, nemamo, prespori - dok se išta zakotrlja već si toliko generacija izgubio da je pitanje možeš li više išta napravit jednom kad si spreman. Konzumeristička konfiguracija, a to je ono što želimo kolonizirati mi, a ne neki drugi, se toliko brzo mijenja da je pitanje što se može postići dugoročnim planiranjem, a bez kratkoročnih pomaka), to ne znači da ga neću podržati koliko mogu.

http://matanovogumno.blogspot.com
Go to Top of Page

jurica
Senior Member

1799 Posts

Member since 19/02/2003

Posted - 21/03/2016 :  11:08:38  Show Profile Show Extended Profile  Send jurica a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by culture vulture

nije li to zato što današnje tiskovine NISU DOVOLJNO DOBRE?


sigurno ima veze s tim.

novine se stalno žale kako ih nitko ne kupuje, a istovremeno nude uvredljivo loš sadržaj.

ali što je "dobro"? kako bi u datim okvirima nastalo nešto stvarno dobro? Najveći Među Jednakima kaže "za uraditi dobar strip je važnije poznavati hrvatsku povijest općenito nego povijest hrvatskog stripa"... Macan je povjesničar po struci. jebiga, valjda poznaje hrvatsku povijest općenito. ali... što nedostaje da pronađe način kako bi stvorio održivi časopis, povratio makar dio nekadašnje slave dragog nam medija?

meni i dalje ovaj tvoj (culture vulture) koncept ima jako puno sličnosti, kako je, čini mi se, Deers primijetio - sa StripGenom koji je na kraju ispao još manje komercijalan nego sami Q strip i umro je tragično, zajedno sa svojim mecenom.
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1370 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 21/03/2016 :  11:22:37  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mali_Mate

quote:
Originally posted by culture vulture


Matko, pa nisam toliko bedast da mislim da bi se SVE to što sam naveo radilo od prvoga dana. Ne samo da bi to strašno koštalo, nego bi i iziskivalo jednu formiranu grupu, unutar koje bi se tolika količina posla mogla raspodijeliti. Krenulo bi se, naravno, postupno, korak po korak, kao i u svemu. To sve što sam naveo je moj odgovor na pitanje: "Kako postići da se od stripa u Hr može živjeti i da on opet bude ultrapopularan?", ne na pitanje: "Što biste htjeli raditi sutra?".Ma razumijem ja to, samo - što bi rekli marksisti - daj petogodišnji plan Pusti to što sam ja skeptičan oko uspjeha takvog projekta (ponajprije zato što mislim da su mali koraci, jer financija za počet odmah, je li, nemamo, prespori - dok se išta zakotrlja već si toliko generacija izgubio da je pitanje možeš li više išta napravit jednom kad si spreman. Konzumeristička konfiguracija, a to je ono što želimo kolonizirati mi, a ne neki drugi, se toliko brzo mijenja da je pitanje što se može postići dugoročnim planiranjem, a bez kratkoročnih pomaka), to ne znači da ga neću podržati koliko mogu.Pa, prvi koraci, koji bi se mogli realizirati jako brzo, praktički odmah, su ono što sam napisao u prve dvije-tri crtice svog prijedloga:

- umjesto da svaki autor sve radi sam, pa da se čeka da u svim segmentima dođe do vrhunca i onda traži izdavača, što uvijek traje a nekad se i uopće ne dogodi, pokrene se jedna mala "tvornica snova", u kojoj se surađuje, podijele poslovi prema tome što kome najbolje leži i radi nekoliko grupnih projekata...
- ne ide se na autorski, alternativni strip, nego na ono što će se svidjeti velikom broju ljudi...
- prvo objavljivanje ide u nekoj reviji za kioske - kasnije se mogu izdati albumi, ali za početak stvar mora zaživjeti po svima pristupačnoj cijeni

Dakle, okupi se par autora, dogovori zajednički projekt-dva-tri (umjesto da se svaki oslanja na vlastite sposobnosti i talente, saberu ih sve na jedno mjesto i profitiraju od te sinergije) i napravi nekoliko stranica stripa od svakog... I onda to izdaju. Može i prvo na netu, ali s vizijom da se čim prije prijeđe na papir (dakle, ne radi se imajući u vidu da to mora dobro izgledati u 600px širine, nego u 300dpi-a). I onda korak po korak.
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1370 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 21/03/2016 :  11:28:12  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jurica

quote:
Originally posted by culture vulture

nije li to zato što današnje tiskovine NISU DOVOLJNO DOBRE?


sigurno ima veze s tim.

novine se stalno žale kako ih nitko ne kupuje, a istovremeno nude uvredljivo loš sadržaj.

ali što je "dobro"? kako bi u datim okvirima nastalo nešto stvarno dobro? Najveći Među Jednakima kaže "za uraditi dobar strip je važnije poznavati hrvatsku povijest općenito nego povijest hrvatskog stripa"... Macan je povjesničar po struci. jebiga, valjda poznaje hrvatsku povijest općenito. ali... što nedostaje da pronađe način kako bi stvorio održivi časopis, povratio makar dio nekadašnje slave dragog nam medija?

meni i dalje ovaj tvoj (culture vulture) koncept ima jako puno sličnosti, kako je, čini mi se, Deers primijetio - sa StripGenom koji je na kraju ispao još manje komercijalan nego sami Q strip i umro je tragično, zajedno sa svojim mecenom.Pa rekao sam već svoje mišljenje Deersu - StripGen je bio na dobrom tragu, falilo mu je samo malo vilinskoga praha, tj. nije bio dovoljno slastan za gledanje ljudima koji već nisu navučeni na strip. Nama koji ovdje raspravljamo, to je super izgledalo, ali ako se želi privući druge ljude, koji možda i nikad nisu čitali stripove, onda bi to trebalo malo ljupkije, raskošnije upakirati.
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1370 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 21/03/2016 :  11:35:31  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mali_Mate

A mi nismo u stanju napraviti ništa s Mletcima i Turcima (a da nije staromodno ko Neretljanski ratnik), ej! Ili s još starijom povijesti. Nešto tu opako ne valja.O tome sam i ja razmišljao - strip s Mlecima, Turcima, Bizantincima, brokat izvezen kulturom, egzotikom, spletkama, intrigama, gusarenjem...
Go to Top of Page
Page: of 19 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.28 seconds. Snitz Forums 2000