forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Americki strip
 Tom King
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

Gil-galad
stripovi.com suradnikSerbia
3071 Posts

Member since 19/05/2008

Posted - 15/03/2021 :  18:17:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Gil-galad a Private Message  Reply with Quote
MISTER MIRACLE

Odličan topic o Kingu. KuntaKinte udarno! Kingov Batman je providan koliko je predvidiv... Ali The Vision i Mister Miracle su sjajni, kao i neki drugi radovi. Setih se da sam na DW pisao o MM, čak smo ridiculus i ja tamo lepo prodiskutovali. Elem, uz sitne izmene...

Ovaj naslov je po mnogo čemu znači povratak superherojskim korenima, isto onoliko koliko je tipični predstavnik Modernog doba. I to me je dovelo do pitanja da li je superherojski strip konačno odsvirao svoje?

Koliko su 80-e i nulte bile sjajne za superherojštinu, toliko je decenija iza nas bila katastrofalna, poput 90-ih. Generalizujem, znam, ali ovo nije daleko od istine... Neću da se gađam naslovima, samo ću da izvučem dve teze:

1) Neki inovativni način rada na superherojskim stripovima isprva se često označi kao revolucionaran, ali zbog kopiranja to nikad ne potraje dugo. Zaista je ovaj žanr neodvojiv od duha vremena, a samo retki naslovi ga nadžive.

2) Tom King je Mister Miracleom opisao (i zatvorio) pun krug.

Zaista, sad kad se osvrnem na neke od najvažnijih runova u XXI veku so far, bilo je 10-20% onog dobrog, naspram hrpe smeća. Od mini-serijala, rekao bih da su se četiri naslova izdvojila: All-Star Superman Granta Morrisona (apsolutno najbolja superherojština dva'es' i kusur godina unazad!), Fractionov komšijski Hawkeye, te Kingovi The Vision i Mister Miracle. Ono što ih spaja jeste odavno prihvaćeni pristup superherojima kao običnim ljudima. Kod Hawkeyea i Visiona je kontinuitet praktično zanemarljiv. No, kod Supermana i Miraclea - premda su oba stripa rookies friendly - neuporedivo više ćete uživati čitajući ih ako poznajete njihovu istoriju. Tu je Morrison imao znatno teži posao, koji je obavio savršeno, dok se King oslanjao na početni period Mister Miraclea, naravno - Kirbyjev.

Tom King, nakon mnogih svojih kolega, dekonstruiše i rekonstruiše superherojski strip. U saradnji s crtačem Mitchom Geradsom, to čini kroz 3 x 3 table, poput Gibbonsa u Watchmen; ali Gibbons koliko usporava radnju kroz ponavljanje istog panela, toliko je i razlaže kroz table čiji paneli prikazuju istu scenu ispresecanu. Dinamika čitanja je tako prepuštena čitaocima znatno više nego inače. Gerads više koristi prvi vid pripovedanja, pa tako imate utisak da čitanje traje kao nekada, kada je jedna sveska sama po sebi bila nešto. To je prvi tribute Kirbyjevom - ili bilo čijem, ruku na srce - Silver/Bronze Age pisanju, iza čega ovde stoje i scenarista i crtač (Kirby je na Mister Miracleu bio kompletan autor).Novi Bogovi umiru, jedan po jedan. Ispunjava se i jedno staro proročanstvo... Scott i Barda tokom skokova kroz prostor i vreme polemišu o rasporedu nameštaja u stanu, a u L.A.-u su redovni učesnici saobraćajnih gužvi; Bardu pred porođaj zajebava lik koji radi na parkingu... Oberon, (pokojni) pomoćnik Scotta Freeja se kod Kinga preziva Kurtzberg, a sin Scotta i Barde se zove Jacob. Pravo ime i prezime Jacka Kirbyja. Funky Flashman, koji je u DC-ju bio Kirbyjeva kritika Stana Leeja, čuva malog Jacoba...

The king is dead, long live the king. Jack "King" Kirby. Tom King. Ali može li se ovo preneti na superherojski strip? Naime, Mister Miracle počinje Scottovim pokušajem samoubistva, a na samom kraju imamo onaj momenat da li se sve ovo stvarno desilo?Ovaj izolovani pristup određenim junacima, poput navedenih naslova, daće sigurno još koje delo vredno pažnje, ali je već i on izrabljen, kao što je svojevremeno bio slučaj sa usponom i padom superheroja. Biće uvek inovativnih autora, s novim pristupima, tumačenjima, viđenjima... Te bi ovde generalizacija bila neprimerena. Kako bilo, za mene je Mister Miracle Toma Kinga na svoj način i kraj superherojskog stripa, jer je uspeo da sve bude tako drugačije, a tako isto, na način za koji sumnjam da će neko ponoviti. (Neću da kažem remek-delo, jer ću mu se još vraćati... Reći ću da je na korak od toga da bude remek-delo.) Još, ako niste čitali The New Gods, evo prilike da se upoznate sa ovim izuzetnim delom, kroz Mister Miracle Toma Kinga.

PreliStAvanje - YouTube kanal za promociju strip-umetnosti i kulture citanja
YouTubeFacebookInstagram
Go to Top of Page

KuntaKinte
Senior MemberSerbia
1058 Posts

Member since 25/09/2007

Posted - 17/03/2021 :  12:27:35  Show Profile Show Extended Profile  Send KuntaKinte a Private Message  Reply with Quote
Mister Miracle nisam "analizirao" i neću sigurno jedno duže vreme (možda nikad), ne zato što ne treba, već jednostavno jer sam taj strip doživeo kao da me neko tresnuo pesnicom po sred lica. Kao šok! Jednostavno nisam verovao da takav strip može da objavi mejdžor izdavačka kuća. Neka manja da, neki small press, neki samizdat nekog autora, ali DC ne.
Da se razumemo, MM mi jedan od najblesavijih, najduhovitijih, najdražih stripova koje sam skoro pročitao. Kingovo "ludilo" ovde može da se meri sa Trondheimovim blesavljenima i uživao sam u skoro svakoj pročitanoj strani.
Ali ne osećam nikakvu potrebu da bilo šta o njemu pišem, u njemu treba jednostavno uživati i ne kvariti osećaj analiziranjem.
Kao kad gledate neku blesavu komediju, pa ono posle sa ljudima koji su isto gledali i voleli taj neki film, želite samo da prepričavate fazone i da se smejete. Osećaj čiste sreće.

Svih mi helanki Fredija Merkjurija!
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnikCroatia
11998 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 19/03/2021 :  13:53:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by KuntaKinte

Jednostavno nisam verovao da takav strip može da objavi mejdžor izdavačka kuća. Neka manja da, neki small press, neki samizdat nekog autora, ali DC ne.


Hm, zašto bi to bilo čudno?

Inače ne pratiš izdanja Marvela i DC-ja?

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

KuntaKinte
Senior MemberSerbia
1058 Posts

Member since 25/09/2007

Posted - 20/03/2021 :  13:13:29  Show Profile Show Extended Profile  Send KuntaKinte a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mr. Bushido

quote:
Originally posted by KuntaKinte

Jednostavno nisam verovao da takav strip može da objavi mejdžor izdavačka kuća. Neka manja da, neki small press, neki samizdat nekog autora, ali DC ne.


Hm, zašto bi to bilo čudno?

Inače ne pratiš izdanja Marvela i DC-ja?


Zaista ne. Tu i tamo overim nešto od po nekog autora koji me zanima, a zanima me manje od 1% njihove sadašnje produkcije.
Jedinog velikog izdavača koga “pratim” je Image. A i to tako što tu i tamo pročitam ponešto što mi se učini interesantnim.

Svih mi helanki Fredija Merkjurija!
Go to Top of Page

Vlaadisha
Senior MemberUSA
2565 Posts

Member since 21/07/2004

Posted - 20/03/2021 :  16:30:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Vlaadisha a Private Message  Reply with Quote
ajde sad heroes in crisis
Go to Top of Page

KuntaKinte
Senior MemberSerbia
1058 Posts

Member since 25/09/2007

Posted - 20/03/2021 :  19:55:29  Show Profile Show Extended Profile  Send KuntaKinte a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Vlaadisha

ajde sad heroes in crisis


Haha, zloban si.
Mislim da ću ipak da preskočim da komentarišem HiC.
HiC i Grayson su za sada jedina dva Kingova stripa koja ne mogu da preporučim. Doduše i jedan i drugi imaju po nešto interesantno (možda Grejson čak i više, recimo prava epizoda u drugom trejdu, valjda sveska broj 5, ona u pustinji, i poslednja u 4. trejdu), ali apsolutno ih treba preskočiti, gubljenje vremena.

Svih mi helanki Fredija Merkjurija!
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
7484 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 20/03/2021 :  20:01:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Dobro je, mislija sam da sam jedini kojemu Grayson nije sjeo. Pročitao sam prvi trejd na jedvite jade, baš mi je bio dosadan i nakon toga dalje nisam nastavljao. Možda jednog dana... Međutim, HiC je baš živi užas, među najgorim stvarima koje sam ikad čitao.

We can give you a piece of the universe
Or we will disappear never to return again


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

zveles
Advanced MemberCroatia
3685 Posts

Member since 28/03/2003

Posted - 02/04/2021 :  08:54:43  Show Profile Show Extended Profile  Visit zveles's Homepage  Send zveles a Private Message  Reply with Quote
Dobro, jel se to samo meni čini, ili Batman Catwoman postaje sve gluplji? U četvorci stvari i dalje stoje na mjestu, jaz između Cat i Bata postaje sve dublji (ne vidim kako je ta veza uopće mogla opstati do kraja Bruceovog života), a premisa je već otkrivena - a to je da će Selina do kraja serije koknuti cijelu galeriju Batmanovih lupeža... Za sada veliko razočaranje.
Go to Top of Page

KuntaKinte
Senior MemberSerbia
1058 Posts

Member since 25/09/2007

Posted - 02/04/2021 :  09:44:41  Show Profile Show Extended Profile  Send KuntaKinte a Private Message  Reply with Quote
Nisam čitao poslednju svesku. Čak razmišljam, da kao sa Strange Adventures, pa i Rorschachom, prekinem da čitam ovako svesku po svesku, nego da sačekam da bude objavljeno do kraja, pa tek onda da čitam.

A što se tiče Bat-Cat, verovatno si u pravu. Meni je kad sam počeo da čitam bilo "uaauuu", ali po pročitanoj trećoj svesci sam slično pomislio: dobro, ovo je ok, ali šta će King da radi sa još 9 sveski? Prvo, ne može ova tenzija da se drži još toliko, a i nema tu baš priče za još toliko strana.

Ja želim da verujem da će Tom već nešto smisliti (ili je već smislio...)

Bajdvej, u ponedeljak mi stižu Sheriff of Babylon i Omega Men na papiru, jedva čekam drugo, "pravo" čitanje.

Svih mi helanki Fredija Merkjurija!
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.2 seconds. Snitz Forums 2000