forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Dylan Dog
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 451

Spock
stripovi.com suradnikCroatia
3427 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 20/07/2020 :  08:57:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote


Dylan Dog SR 234: Zadnja tajna (LEX 114, VČ 25)

Scenarij: Paola Barbato
Crtež: Nicola Mari
Naslovnica: Angelo Stano

Prema recenziji i većini komentara vidim oduševljenje ovom epizodom, ali ovdje se ne mogu baš složiti s većinom. Meni ovo nije ništa novo ni originalno, već igra na tragu bitne poslovice: "Pazi što želiš, da ti se to ne ostvari!". Mnogi su se pisci već time bavili na manje i više uspješan način. Barbatova je prilično upilala s prevelikim obimom zbivanja i likova na 94 stranice, pa treba velika koncentracija pri čitanju.

Potreba koncentracije kod čitatelja je redu kod kompleksnih priča, kao što je još jedna Barbatina priča "Preko praga", ali ovdje to nije slučaj, barem ne u dovoljnom obliku. Za usporedbu bih dao i "Nekropolis", također njenu priču, koja se čita s lakoćom, a istovremenu je intrigantna i uzbudljiva. Baš kao i u toj priči, Barbatova nam ne daje logična objašnjenja, već glavne postavke bi trebalo uzeti zdravo za gotovo.

Tek sam završetak podiže ukupan dojam i daje taj osjećaj nečeg kompleksnijeg, gdje Barbatova stavlja do tada iritantnu Mavi u zanimljivu poziciju. Dobro je što nam ne daje sve odgovore, već sami možemo zamisliti kraj. Mislim, baš kao u cijeloj priči - sudbina je jasna, samo je upitan način na koji će se provesti. Taj poluotvoreni završetak je jedini dobar izbor, jer je Barbatova svjesna da bi svako racionaliziranje situacije rezultiralo lošim posljedicama po ukupnu priču. Znači, misterija je ostala neriješena, baš kakve misterije i trebaju biti.

Mari odlično odgovara ovoj temi jada i beznađa, a njegovi ružni prikazi aktera dodatno potenciraju te osjećaje kod čitatelja. Odličan je u prikazu osjećaja likova preko njihovih facijalnih ekspresija.

Na kraju sam napisao i par pohvala, ali (za razliku od "Nekropolisa") teško da će me doći volja ponovno uzeti u ruke ovu epizodu.

(priča: 6, scenarij: 6, crtež: 9, naslovnica: 5) - 68%

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.

Edited by - Spock on 20/07/2020 09:03:07
Go to Top of Page

wesskowaz
Advanced MemberSerbia
7245 Posts

Member since 10/07/2007

Posted - 21/07/2020 :  14:13:50  Show Profile Show Extended Profile  Send wesskowaz a Private Message  Reply with Quote
Da li u Italiji i dalje izlazi DD Maxi ili su prešli na neku novu ediciju? U junu je trebalo da izađe novi broj, ali nije...bar tako kažu popisi.

https://striposlavija.blogspot.com/
Go to Top of Page

Deers
Advanced MemberCroatia
6750 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 21/07/2020 :  14:21:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
Izlazi. Sada se zove samo Dylan Dog Oldboy. Ide dvomjesečno i sadrži po dvije priče.

https://shop.sergiobonelli.it/dylan-dog/2020/04/28/albo/dylan-dog-oldboy-1-1008157/

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page

wesskowaz
Advanced MemberSerbia
7245 Posts

Member since 10/07/2007

Posted - 21/07/2020 :  14:24:31  Show Profile Show Extended Profile  Send wesskowaz a Private Message  Reply with Quote
Znači tako. Misterija razrešena, puno hvala.

https://striposlavija.blogspot.com/
Go to Top of Page

zlatan bihac
Advanced MemberBosnia and Herzegovina
6011 Posts

Member since 24/03/2009

Posted - 22/07/2020 :  10:18:26  Show Profile Show Extended Profile  Send zlatan bihac a Yahoo! Message  Send zlatan bihac a Private Message  Reply with Quote
je li to onda znaci da edicija maxi kao takva je stala na broju 38 i da sad ipak krece nova edicija, sa novom numeracijom, manjim brojem stranica i drugim ritmom izlazenja....?? i da se moze kod nas krenuti sa njom, ne cekajuci da zavrsi izdavanje maxija...
Go to Top of Page

elSaik
Starting MemberBosnia and Herzegovina
25 Posts

Member since 11/12/2009

Posted - 22/07/2020 :  14:12:14  Show Profile Show Extended Profile  Send elSaik a Private Message  Reply with Quote
Tako bi trebalo biti.
Go to Top of Page

Sarghan
stripovi.com suradnikCroatia
1427 Posts

Member since 26/01/2011

Posted - 24/07/2020 :  20:14:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Sarghan a Private Message  Reply with Quote
Na kioscima od danas.
Accatino & Casalanguida
Po meni, jedna od (naj)boljih priča u zadnje vrijeme, još od Ubojice iz susjedstva od istog scenarista.
9.5/10


Inače, da malo udavim s usporedbom oko tehnikalija i detalja koji me začudio tijekom novog čitanja ovog broja.

Casalanguida u većem dijelu stripa koristi čist i sterilan stil koji se dosta oslanja na (previše?) jak kontast između svjetla i tame. Ipak, dio stripa (flashback) je odradio laviranim tušem koji mu, po meni, puno bolje odgovara, osobito u pogledu stvaranja atmosfere.

Kad sam prije godinu-dvije prvi put čitao VČ izdanje ove priče, nešto mi nije dobro sjelo kod Casalanguide (nisam bio točno siguran što), i to osobito u laviranom dijelu. Kao da su mu nijanse sive u tom dijelu bile za desetak tonova tamnije nego što bi trebale biti, a čak su mu linije u "normalnom" stilu (i to na dijelovima gdje nije bio previše detalja) bile "pretamne". Na prvu sam mislio da je to možda do njegovog stila jer je otisak VČ izdanja bio stvarno odličan, no tek sada kada sam pročitao Ludensovo izdanje sam shvatio što mi je tada smetalo.

Znači, otisak VČ izdanja je bio toliko odličan da je sve desetak puta tamnije nego što bi trebalo biti. Kod dijela crtanog normalnim stilom se to gotovo i ne primijeti (stvarno, nije da su deblje linije nego je otisak "masniji"), no kod laviranog dijela je doslovno nekoliko nijansi tamniji, i to u tolikoj mjeri da su se neke linije i detalji stopili s tim neprirodnim sivilom i izgubili. U Ludensovom izdanju je otisak isto odličan, ali nije toliko "mastan". Najvažnije od svega, flashbackovi u laviranom tušu su sada i puno prirodniji, neusporednije ljepši, ali i (najvažnije od svega) oku ugodniji. Meni osobno, potpuno drugačiji doživljaj. Sada stvarno nemam zamjerke na Casalanguidu i generalno mi se jako sviđa njegov stil (iako negdje zna pretjerati s neprirodnim i nelogičnim kontrastima svjetla i sjene).

Evo jednog primjera gdje se baš vidi razlika, lijevo je Ludens, desno je VČ izdanje. Slika je malo mutna zbog kamere i slabog svjetla, ali glavni "problem" se jasno vidi.

Mislim da ovo što je crtež ispao previše taman nije toliko do VČ-a koliko do tiskare. Sjećam se da je prije desetak-petnaestak godina i Ludens koristio tiskaru gdje su puno gore zatamniji/zamasnili crtež (DD LEX 56 je jedan primjer gdje je tiskara crnilom izmasakrirala crtež i detalje) i tamo se javljao sličan (ali puno gori) problem. Mada, teoretski bi VČ u tom slučaju možda mogao drugačije pripremiti materijale za tisak, no ne znam kakve materijale dobivaju i jel to izvedivo.

Pravi razlog zašto sam se ovoliko raspisao je što sam upravo zbog tog "masnila" tijekom svih dosadašnjih čitanja previdio jedan (ključan) detalj na zadnje dvije stranice. Ako netko ima VČ izdanje, neka malo bolje pogleda (i to pod boljim svjetlom) zadnje kadrove na predzadnjoj stranici i prvi kadar na zadnjoj stranici. Upravo zbog masnila tiska u VČ izdanju su se neki detalji spojili s linijama, a u ovom slučaju su se izgubili ključni detalji koji se tiču pitanja tko je (ili bolje, što je) "antagonist" ove priče. Meni je taj detalj POSVE promakao kod svakog dosadašnjeg čitanja, a moguće da je još netko od VČ čitatelja zbog istog razloga previdio taj detalj koji daje skroz novo svijetlo cijeloj priči.
Go to Top of Page

going going
Advanced MemberSerbia
8049 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 24/07/2020 :  21:46:04  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by SarghanPravi razlog zašto sam se ovoliko raspisao je što sam upravo zbog tog "masnila" tijekom svih dosadašnjih čitanja previdio jedan (ključan) detalj na zadnje dvije stranice. Ako netko ima VČ izdanje, neka malo bolje pogleda (i to pod boljim svjetlom) zadnje kadrove na predzadnjoj stranici i prvi kadar na zadnjoj stranici. Upravo zbog masnila tiska u VČ izdanju su se neki detalji spojili s linijama, a u ovom slučaju su se izgubili ključni detalji koji se tiču pitanja tko je (ili bolje, što je) "antagonist" ove priče. Meni je taj detalj POSVE promakao kod svakog dosadašnjeg čitanja, a moguće da je još netko od VČ čitatelja zbog istog razloga previdio taj detalj koji daje skroz novo svijetlo cijeloj priči.Dosta davno sam procitao ovu epizodu, jos kad je izasla u VC izdanju znaci u februaru/veljaci 2019. Sad sam pogledao detaljnije ovo sto si rekao je l to da je ustvari ovaj reditelj duh?
Go to Top of Page

Sarghan
stripovi.com suradnikCroatia
1427 Posts

Member since 26/01/2011

Posted - 25/07/2020 :  12:40:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Sarghan a Private Message  Reply with Quote
@going going
da, to je jedna moguća interpretacija. Druga je da je on samo produkt Reevesovog uma, što se također slaže sa stvarnim detaljima o njegovoj smrti. Ali da, tek sam u Ludensovom izdanju vidio koliko je njegov lik na te dvije stranice znatno prozirniji i u svijetlijim nijansima sive što se u VČ izdanju gotovo ne vidi jer su se različite nijanse sive stopile u jednu.

Inače, Accatino se ovdje dosta vjerno držao povijesnih detalja o Reevesu i nevjerojatno mi je kako je savršeno uklopio sve njegove biografske detalje u ovu priču bez da je išta mijenjao ili izmišljao.
Go to Top of Page

Deers
Advanced MemberCroatia
6750 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 25/07/2020 :  16:32:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
Vila Serena/Lavirint

Dobar diptih. Nevjerojatno jednostavno zabavan. Ništa revolucionarno, čak i nedostaje par detalja koji bi priči dalo dubinu ali van toga je zabavno. Čak i kad je sjetno i tužno to je sa pravom mjerom i na pravom mjestu.

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."

Edited by - Deers on 25/07/2020 16:34:36
Go to Top of Page

Barker
Advanced MemberFyro Macedonia
4209 Posts

Member since 10/10/2003

Posted - 25/07/2020 :  23:20:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Barker a Private Message  Reply with Quote
Zanimljivo da je ocekivana ekipa fanova u istoj grupi u vili Serena :)

Bistro i duboko nebo utociste pruza!
Go to Top of Page

solar
ModeratorCroatia
20704 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 26/07/2020 :  17:40:57  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
#408
Scenarij: Gigi Simeoni
Crtež: Marco Soldi
Naslovnica: Gigi Cavenago

https://www.sergiobonelli.it/dylan-dog/2020/06/29/albo/scrutando-nell-abisso-1008450/

table:
https://www.sergiobonelli.it/resizer/-1/-1/true/1593439011011.jpg--.jpg?1593439011000
https://www.sergiobonelli.it/resizer/-1/-1/true/1593439011504.jpg--.jpg?1593439011000
https://www.sergiobonelli.it/resizer/-1/-1/true/1593439011982.jpg--.jpg?1593439012000

Edited by - solar on 26/07/2020 22:44:26
Go to Top of Page

vronski 3
Senior Member2196 Posts

Member since 10/01/2014

Posted - 26/07/2020 :  18:05:47  Show Profile Show Extended Profile  Reply with Quote
Ko ovo stoji pored Dilana?
Go to Top of Page

Barker
Advanced MemberFyro Macedonia
4209 Posts

Member since 10/10/2003

Posted - 26/07/2020 :  19:46:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Barker a Private Message  Reply with Quote
Valjda penzioner koji unajmljuje Dilana u ovom broju.

Bistro i duboko nebo utociste pruza!
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnikCroatia
3427 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 26/07/2020 :  22:42:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
Nova kvalitetna i jako zanimljiva recenzija iz Sarghanovog pera. Sad, piše da je Dylan Dog u pitanju, ali to je već podložno debati!

https://www.stripovi.com/recenzije/dylan-dog-dd-libkb-26a-covjek-bez-lica/2469/

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.
Go to Top of Page

Deers
Advanced MemberCroatia
6750 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 27/07/2020 :  07:27:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vronski 3

Ko ovo stoji pored Dilana?
Penzioner. Koji gleda gradilište i komentira kako bi trebali raditi. Imaju Talijani čak i izraz za to: Umarell

https://en.wikipedia.org/wiki/Umarell


"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page

vronski 3
Senior Member2196 Posts

Member since 10/01/2014

Posted - 27/07/2020 :  12:54:40  Show Profile Show Extended Profile  Reply with Quote
Zna li neko, vraća li se Gručo u serijal?
Go to Top of Page

corto33
Senior MemberSlovenia
1449 Posts

Member since 18/11/2003

Posted - 27/07/2020 :  13:57:26  Show Profile Show Extended Profile  Send corto33 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vronski 3

Zna li neko, vraća li se Gručo u serijal?Vraća se u broju 406 regularne serije.


Društvo ljubiteljev stripov Stripoholik
Go to Top of Page

vronski 3
Senior Member2196 Posts

Member since 10/01/2014

Posted - 27/07/2020 :  14:50:23  Show Profile Show Extended Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by corto33

quote:
Originally posted by vronski 3

Zna li neko, vraća li se Gručo u serijal?Vraća se u broju 406 regularne serije.Odlično! Šteta što ga i tih pet brojeva nije bilo...
Go to Top of Page

going going
Advanced MemberSerbia
8049 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 27/07/2020 :  20:24:45  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Deers

quote:
Originally posted by vronski 3

Ko ovo stoji pored Dilana?
Penzioner. Koji gleda gradilište i komentira kako bi trebali raditi. Imaju Talijani čak i izraz za to: Umarell

https://en.wikipedia.org/wiki/Umarell

Interesantno!
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnikCroatia
3427 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 29/07/2020 :  22:28:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
Ljeto je dobro vrijeme za Dylan Doga:Dylan Dog SR 245: Groblje nakaza (LEX 125, VČ 36)

Scenarij: Paola Barbato
Crtež: Nicola Mari
Naslovnica: Angelo Stano

Barbatova nas u ovoj epizodi šokira nekoliko puta, a na kraju dolazi iznenađujući preokret. Istina da je sve nategnuto, nadrealno do bola i prepuno patetike, ali ova priča se ne zaboravlja tako lako. Scenaristica je očigledno napisala svoj omaž klutnom djelu "Ljepotica i zvijer", pa čak i svojevrsnu svoju verziju. Još jednom pokazuje da zna i može.

A Dylan? On i dalje ne zna gdje udara, ovaj put ni sa svojim mislima, a još manje osjećajima nije na ti. Paola, pa Dylan je muškarac, a muškarci se ne ponašaju tako, iako je istina da nije nikad ni bio pravi muškarac.

Mari? Meni je ovdje odličan. Da je bolje, ne bi valjalo! Naslovnica atmosferična, ali i prestatična s obzirom na mogućnosti koje scenarij unutar korica nudi.

(priča: 8, scenarij: 8, crtež: 9, naslovnica: 5) - 80%

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.
Go to Top of Page

Beren
Advanced MemberMontenegro
3317 Posts

Member since 03/02/2010

Posted - 29/07/2020 :  23:09:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Beren a Private Message  Reply with Quote
Poslednja tajna 6 a Groblje nakaza 8. Hm. Ja bih ovdje zamijenio ocjene

Ocjena 6: "...završetak podiže ukupan dojam i daje taj osjećaj nečeg kompleksnijeg."
Ocjena 8: "...sve je nategnuto, nadrealno do bola i prepuno patetike..."

Nekako mi čudni ovi opisi i ocjene

Moja domovina je mene dala ovu koru bijelog hleba, sretne ljude, srecnu mladost, velik komad vedrog neba...
Go to Top of Page

going going
Advanced MemberSerbia
8049 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 29/07/2020 :  23:11:35  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
Dnevnik citanja#48 Raj uzasa/Direktan prenos/Horror paradise
Banda sa Sardinije/Castellini


Slazem se sa Djoletovom kritikom na kraju VCove knjige i sa vecinom komentara sa slicnim ocenama i recenzijom.

Prica: 7, Scenario: 6, Crtez: 9, Naslovna strana: 7

73% odnosno 7/10


#49 Misterij s Temze
Chiaverotti/Roi


Iznenadjujuce dobra prica. Medju najboljim Kjaverotijevim: dobra jezovita atmosfera, zabavno ispricana misterija, imamo i pricu unutar price, kraj sa neocekivanim duplim twistom koji ipak ne vredja inteligenciju a cesto ume bas to da uradi Kjaveroti, dobri dijalozi, ja sam stvarno zadovoljan. Ovo je nedostizno remek delo za vecinu Rujuovih ali i ovih postrekionijeverevolucioanrnih Dilanovih novih epizoda (cast izuzecima). Da su sve neambiciozne price ovako dobre gde bi nam kraj bio. Medju najboljim Kjavijevim pricama zajedno sa Partija sa smrcu, Ispisano krvlju, Strah od zivota itd. Roi isto jako dobar ali ipak nije za najvise ocene. Stanova naslovna strana vrhunska!

Prica: 8, Scenario: 7, Crtez: 8, Naslovna strana: 10

79% odnosno 8/10


#50 Na granici vremena
Sclavi/Piccato


Na granici vremena sam pročitao tek iz drugog pokušaja. Iako volim kad Sclavi pristupi šaljivo i vidno dobro raspoložen pisanju nove epizode ipak je ovaj strip ostavio neozbiljan utisak na mene. Nije ovo ni blizu duhovitosti i genijalnosti Golkonde ili Gran Ginjola (dok mi je Golkonda bila odlična, Ginjol mi se nije svideo). Nekako je sve dosadno, monotono, bez nekog ili ikakvog smisla i osim par dobrih Gručovih fora zaista epizoda za zaborav. Sclavi lepo vodi priču, ali je meni bila strašno zamorna i čak naporna za praćenje.
Piccato je bio maestralan u ono doba, perfektan.
Stano neinspirativan.

Prica: 6, Scenario: 5, Crtez: 10, Naslovna strana: 6

69% odnosno 7/10


#51 Zlo
Sclavi/Brindisi


Eto nije originalno, jer je Sclavi preuzeo pricu iz filma i to ovog puta stvarno preuzeo priču, a ne samo namignuo filmu ili omažirao film kao sto je do sad voleo da uradi (medjutim upravo zato Dilan u bioskopu i gleda dotični film, metatekstualni Sklavijev komentar da zna da mi znamo da je prekopirao) ali je zato strip toliko zabavan i toliko dobro vozi, da cu mu oprostiti neoriginalnost. Suluda, surova, krvava do besvesti priča sa jako dobrom poentom i idejom. Pročitajte naravno Djoletovu analizu na kraju VČ knjige za podrobnu i temeljnu recenziju.
Ova priča je mali neizbrušeni biser i početak sve većeg mraka koji će obuzimati i Sklavija i serijal.
Brindisi vise nego solidan u svom debiju. Veliki sam obozavatelj njegovog crteža iako po definiciji sa svojim čistim stilom i jasnim linijama nikako ne bi trebalo da se uklapa u tako mračan, snovit svet nejasnih granica kakav je Dilanov, ali funkcioniše i drago mi je zbog toga.
Stanova naslovna strana odlicno hvata poentu i bit onoga sto je Sclavi želeo da nam kaže!

Prica: 7, Scenario: 8, Crtez: 8, Naslovna strana: 10

79% odnosno 8/10
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnikCroatia
3427 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 29/07/2020 :  23:38:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Beren

Poslednja tajna 6 a Groblje nakaza 8. Hm. Ja bih ovdje zamijenio ocjene

Ocjena 6: "...završetak podiže ukupan dojam i daje taj osjećaj nečeg kompleksnijeg."
Ocjena 8: "...sve je nategnuto, nadrealno do bola i prepuno patetike..."

Nekako mi čudni ovi opisi i ocjeneIstina, ali ova druga je uzbudljiva, iznenađujuća, pa čak i zabavna, a prva dosadna i zamorna.

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.

Edited by - Spock on 29/07/2020 23:42:23
Go to Top of Page

delboj
stripovi.com suradnikBosnia and Herzegovina
12348 Posts

Member since 01/03/2004

Posted - 30/07/2020 :  21:58:52  Show Profile Show Extended Profile  Send delboj a Private Message  Reply with Quote
Zašto su ovdje navedena tri crtača https://www.stripovi.com/recenzije/dylan-dog-dd-ext-01-zora-zivih-mrtvaca/282/?

Zar nije crtao samo Stano?
Go to Top of Page
Page: of 451 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.25 seconds. Snitz Forums 2000