Author |
Topic  |
panzer
Advanced Member

12801 Posts
Member since 18/05/2005 |
Posted - 12/09/2012 : 10:33:41
|

Karlin: Isolanthis Knjiga je na njemačkom jeziku izašla još prije drugog svijetskog rata, a sada smo konačno dobili i slovensku verziju. Knjiga, koja opisuje život neposredno pred propad Atlantide, je posebna zbog toga, jer je verovatno jedna od rijetkih fantasy knjiga onog vremena, u kojoj u glavnoj ulozi nastupa žena (a ne muškarac), koja se odrekne ljubavi, da bi mogla pomoči svome narodu.
Ako uz to znamo, da je iste godine umro Robert E. Howard (autor Conana, u kojem žene (više-manje) imaju samo sporedne uloge žena u nevolji, koje mora Conan spasiti i osvojiti) te da je u njemačkom glavnom gradu u istoj godini Hitler očekivao potpuno dominaciju njemačke rase na OI (a onda ti dođe "neki" crnac Jesse Owens i postane zvijezda), a glavnu mušku ulogu u Isolanthisu tumači faraon (koji je verovatno imao tamniju boju kože, ako več baš nije bio crnac), onda se tek vidi, kako je Karlinova bila napredna za svoje vrijeme ...
|
Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier! |
Edited by - panzer on 12/09/2012 10:35:58 |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 12/09/2012 : 22:35:30
|
Stanislaw Lem:GLAS GOSPODARA

Knjiga koje definitivno postavlja standarde gleda zahtjevnosti pri čitanju i traženja od čitaoca da se maksimalno koncentrira i prikloni radnji.Dalo bi se raspravljati o tome koja je knjiga najteža za pročitati - Glas gospodara (a tu može ući i Fijasko) ili Neuromancer, ali ja ipak prednost dajem Neuromanceru. Ali ne preveliku... Sve u svemu, o ovoj knjizi je već puno toga rečeno i ne namjeravam ništa posebno filozofirati - Lem je ovdje u svojem najboljem izdanju, knjiga postavlja potpuno nove granice, a razina kontemplacije glavnoga junaka izvrsno se isprepliće sa događajima i mislima drugih iz njegove okoline. Tema je tipično Lemovska, susret sa ekstraterestijalnom civilizacijom, u mnogočemu različitom od naše. Skupina stručnjaka pokušava odgonetnuti signal koji je zapravo poruka jedne civilizacije koja...Ha ne zna se ništa o njoj, a ono što će se saznati ostavlja samo niz novih pitanja. Niz koji je nerazumljiv kao i sama poruka kada su je prvi puta ugledali.
I još jednom - Lem je genije. |
COUNT ZERO INTERRUPT an interrupt of a process decrements a counter to zero
|
 |
|
Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts
Member since 29/12/2010 |
Posted - 13/09/2012 : 08:08:05
|
Glas gospodara...mmmmmm mljac 
Nemam tu što dodati, osim na usporedbu Lema s Neuromancerom...Mlađooooooo |
The only thing we know for sure is that he's *not* a vegetarian. |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 13/09/2012 : 09:35:54
|
Ma samo po težini teksta:))
Inače, izašla je nova Gibsonova knjiga kod nas. Jesi je nabavio? |
|
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 13/09/2012 : 12:59:56
|
Evo malo se počastio SF-om uglavnom...

|
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
 |
|
Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11454 Posts
Member since 14/02/2009 |
|
zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17913 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 13/09/2012 : 16:00:46
|
Neuromancerom jedna od dvije tri knjige koje nisam mogao do kraja promčitati jer sam se smorio tu je i Amanda svemirska plesačica :D i Prašuma od Aldisa te mučnina od sartra
Glas gospodara... imaš osjećaj da čitaš jednu rečenicu čini mi se da nema dijaloga ili nisu grafički oblikovani elem solidno djelo :) |
Utabanim stazama ocaja! |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 13/09/2012 : 17:56:20
|
quote: Originally posted by DeeCay
Evo malo se počastio SF-om uglavnom...

Izvrstan izbor Dee! Makar u ovom petom MONOLITHU daju malo više fantasyja kojeg ne čitam, ipak je to Adams:)) Ova knjiga sa Detektivskom agencijom je izvrsna.
Heinlein je standardan, ništa posebno dobro ali ni loše, o wellsu se sve zna, a ovo Hladnije od pakla nisam čitao. Odoh provjeriti o čemu se radi i što kažu o knjizi:)) |
|
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 13/09/2012 : 17:57:54
|
quote: Originally posted by zeljko
Neuromancerom jedna od dvije tri knjige koje nisam mogao do kraja promčitati jer sam se smorio tu je i Amanda svemirska plesačica :D i Prašuma od Aldisa te mučnina od sartra
Glas gospodara... imaš osjećaj da čitaš jednu rečenicu čini mi se da nema dijaloga ili nisu grafički oblikovani elem solidno djelo :)
Ovako nešto reći za Neuromancera, pa to je strašno:)) Ali za Prašumu se slažem:)) |
|
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 13/09/2012 : 19:33:18
|
quote: Originally posted by mladjo a ovo Hladnije od pakla nisam čitao. Odoh provjeriti o čemu se radi i što kažu o knjizi:))
To je zbirka priča, odličan je inače, čitao sam par njegovih novela prije... Bio je gost na ovogodišnjem KON-u, inače. |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
 |
|
Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts
Posted - 13/09/2012 : 20:46:46
|
quote:
Ovako nešto reći za Neuromancera, pa to je strašno:)) Ali za Prašumu se slažem:))
Ja i ti Mladjo pothitno moramo zapit jer je meni Prašuma odlična:))Kad se naderemo onda ćemo se posvađat oko Vingea, Aldissa i izljubit kad se dotaknemo Lema :)))
Neuromancer je odličan, pionirski, svjež, jest brate malo težak za čitanje, sli doduše, čuo sam da je Raosov prijevod katastrofa(a njega sam čitao) dok je onaj drugi prijevod - onaj koji je je ona žena prevela - odličan i čitljiviji 100 puta....taj nisam čitao, a na engleski se ne usudim...
I da, nisam znao da je izašla ova Gibsonova...trk u Algoritam |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 13/09/2012 : 20:57:07
|
xexexe, bitno da na kraju budemo nacugani:))
Ja sam čitao taj drugi prijevod (od te žene, ne znam kak se zove) i odličan je. Imaš cijelu SPRAWL trilogiju u jednoj knjizi (Neuromancer, Count Zero i Mona Lisa overdrive). |
|
 |
|
Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts
Posted - 13/09/2012 : 21:12:49
|
quote: Originally posted by mladjo
xexexe, bitno da na kraju budemo nacugani:))
Ja sam čitao taj drugi prijevod (od te žene, ne znam kak se zove) i odličan je. Imaš cijelu SPRAWL trilogiju u jednoj knjizi (Neuromancer, Count Zero i Mona Lisa overdrive).
MA znam, ali ta je knjiga ne nabavljiva |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
|
Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts
Posted - 13/09/2012 : 21:46:27
|
Ja je imam
Kad nabaviš negdje još koju javi mi...šaljem lovu |
 |
|
zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17913 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 13/09/2012 : 22:40:57
|
nisam rekao da je loš nego da sam se izgubio i nisam je dovršio
brajan aldis mi ne leži očito još jedna njegova mi se nije svidjela
kakva mu je helikonija? |
Utabanim stazama ocaja! |
 |
|
Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2993 Posts
Member since 06/03/2012 |
Posted - 13/09/2012 : 23:14:51
|
quote: Originally posted by zeljko
nisam rekao da je loš nego da sam se izgubio i nisam je dovršio
brajan aldis mi ne leži očito još jedna njegova mi se nije svidjela
kakva mu je helikonija?
Neuromancer sam citao na engleskom i nije mi se ucinio posebno tezak (posebno u usporedbi s Lemom). Mozda je do prijevoda.
Procitao sam prva dva nastavka Helikonije i dok sam citao bila mi je OK. Nakon toga nisam nikad potrazio zavrsni dio, pa i to nesto govori
|
 |
|
Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2993 Posts
Posted - 13/09/2012 : 23:21:56
|
Izvrstan izbor Dee! Makar u ovom petom MONOLITHU daju malo više fantasyja kojeg ne čitam, ipak je to Adams:)) Ova knjiga sa Detektivskom agencijom je izvrsna.
Heinlein je standardan, ništa posebno dobro ali ni loše, o wellsu se sve zna, a ovo Hladnije od pakla nisam čitao. Odoh provjeriti o čemu se radi i što kažu o knjizi:))
Double Star je Heinleinu donio prvog Huga. Slazem se s Mladjom, standardni Heinlein. |
 |
|
mladjo
Advanced Member

.jpg)
Croatia
20013 Posts
Posted - 13/09/2012 : 23:25:47
|
Čitao si Neuromancera na engleskom? Svaka čast, meni je i na hrvatskom bio težak. A Heliconia trilogiju nikak da pročitam... |
|
 |
|
Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2993 Posts
Posted - 13/09/2012 : 23:43:21
|
Čitao si Neuromancera na engleskom? Svaka čast, meni je i na hrvatskom bio težak. A Heliconia trilogiju nikak da pročitam...
Kolekcionar sam SF paperback-ova, a tu na hrvatskom i nije neki izbor, Zagrebacka naklada i nesto knjiga iz pedesetih. |
 |
|
Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts
Posted - 14/09/2012 : 08:41:34
|

Vječni rat Joe Haldeman Izdavač: Algoritam
William Mandella je fizičar, pacifist, pobornik mira, čovjek kojemu se gadi ubijanje, nasilje, represija, pa ipak, ubija sve u 16 i u tome uživa. Knjiga prati vojnu karijeru Mandelle - od običnog vojnika i topovskog mesa pa sve do čina bojnika. Ono što knjigu razlikuje od npr. Heinleinovih Troopersa, je težnja glavnog junaka za mirom, ali i njegovo nesnalaženje u mirnodopskim situacijama; te njegov povratak u okrilje vojske jer jedino tamo može funkcionirati kako treba. Jasno je zašto je Haldeman bio cenzuriran od strane Američkih kuća; nije toliko eksplicitno nasilje nego žestoka i jaka kritika prema Vijetnamu, ratu općenito, prema Vladi SAD-a, prema homoseksualizmu te prema vojnom životu općenito. A znamo svi da je vojska jedna od svetinja SAD-a. Knjiga se često uspoređuje s Troopersima, ali nema niti jednu dodirnu točku. Ako znamo da je u tih dvadesetak godina izašlo samo tri ratne SF knjige: spomenuti Troopersi, Bill- heroj galaksije (pokojnog H.H.) i Vječni rat, nije ni čudno što se vuku paralele. Vječni rat čita se u dahu - ja sam ga zdrobio za dan. Algoritam je otisnuo potpunu verziju koju su konačno izdavači odobrili, ako se ne varam, 1997. godine. Ono što meni malo nedostaje u knjizi je određena doza humora - možda je trebalo malo opustiti kočnicu jer ipak je rat, sam po sebi, tragikomičan. Opis vremenske dilatacije je odličan, uvjeti na planetima također, alieni, reklo bi se , klasično. Poslije knjige čini se da Vječni rat s Taurancima i dalje traje. Pitanje koje se nameće samo po sebi je: Želiš li i ti sudjelovati ili ne?
|
Edited by - Pirgavi on 14/09/2012 08:42:52 |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 14/09/2012 : 09:45:47
|
Ovaj Vječni rat od Haldemana je izašao u Monolitu #6 (kojeg sam baš danas kupio) ako se ne varam?! Jel to proširena novela u roman? Tu je novela od četrdesetak stranica i zove The hero. Ili je ovo nastavak? |
Edited by - DeeCay on 14/09/2012 09:48:25 |
 |
|
Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts
Posted - 14/09/2012 : 09:51:26
|
quote: Originally posted by DeeCay
Ovaj Vječni rat od Haldemana je izašao u Monolitu #6 (kojeg sam baš danas kupio) ako se ne varam?! Jel to proširena novela u roman? Tu je novela od četrdesetak stranica i zove The hero. Ili je ovo nastavak?
Da, da... to je kratka priča Heroj iz koje je nastao roman. Inače, prvo poglavlje knjige. |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Posted - 14/09/2012 : 10:01:29
|
Nabavio danas još i ovo... Baš me krenulo, opskrbio sam se s par tisuća stranica u izvrsnom stanju za tristotinjak kunića (ovo i ono prije). Sad treba samo krenuti na čitanje i zapostaviti sve ostalo.

|
 |
|
Topic  |
|