forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Umjetnost
 Knjige & co (popis recenzija u prvom postu)
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 249

panzer
Advanced Member

12801 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 12/09/2012 : 10:33:41  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote

Karlin: Isolanthis
Knjiga je na njemačkom jeziku izašla još prije drugog svijetskog rata, a sada smo konačno dobili i slovensku verziju. Knjiga, koja opisuje život neposredno pred propad Atlantide, je posebna zbog toga, jer je verovatno jedna od rijetkih fantasy knjiga onog vremena, u kojoj u glavnoj ulozi nastupa žena (a ne muškarac), koja se odrekne ljubavi, da bi mogla pomoči svome narodu.

Ako uz to znamo, da je iste godine umro Robert E. Howard (autor Conana, u kojem žene (više-manje) imaju samo sporedne uloge žena u nevolji, koje mora Conan spasiti i osvojiti) te da je u njemačkom glavnom gradu u istoj godini Hitler očekivao potpuno dominaciju njemačke rase na OI (a onda ti dođe "neki" crnac Jesse Owens i postane zvijezda), a glavnu mušku ulogu u Isolanthisu tumači faraon (koji je verovatno imao tamniju boju kože, ako več baš nije bio crnac), onda se tek vidi, kako je Karlinova bila napredna za svoje vrijeme ...

Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier!

Edited by - panzer on 12/09/2012 10:35:58
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 12/09/2012 : 22:35:30  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Stanislaw Lem:GLAS GOSPODARA

Knjiga koje definitivno postavlja standarde gleda zahtjevnosti pri čitanju i traženja od čitaoca da se maksimalno koncentrira i prikloni radnji.Dalo bi se raspravljati o tome koja je knjiga najteža za pročitati - Glas gospodara (a tu može ući i Fijasko) ili Neuromancer, ali ja ipak prednost dajem Neuromanceru. Ali ne preveliku...
Sve u svemu, o ovoj knjizi je već puno toga rečeno i ne namjeravam ništa posebno filozofirati - Lem je ovdje u svojem najboljem izdanju, knjiga postavlja potpuno nove granice, a razina kontemplacije glavnoga junaka izvrsno se isprepliće sa događajima i mislima drugih iz njegove okoline. Tema je tipično Lemovska, susret sa ekstraterestijalnom civilizacijom, u mnogočemu različitom od naše. Skupina stručnjaka pokušava odgonetnuti signal koji je zapravo poruka jedne civilizacije koja...Ha ne zna se ništa o njoj, a ono što će se saznati ostavlja samo niz novih pitanja. Niz koji je nerazumljiv kao i sama poruka kada su je prvi puta ugledali.

I još jednom - Lem je genije.

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts

Member since 29/12/2010

Posted - 13/09/2012 : 08:08:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Pirgavi a Private Message  Reply with Quote
Glas gospodara...mmmmmm mljac

Nemam tu što dodati, osim na usporedbu Lema s Neuromancerom...Mlađooooooo

The only thing we know for sure is that he's *not* a vegetarian.
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 13/09/2012 : 09:35:54  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Ma samo po težini teksta:))

Inače, izašla je nova Gibsonova knjiga kod nas. Jesi je nabavio?

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 13/09/2012 : 09:40:37  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 13/09/2012 : 12:59:56  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Evo malo se počastio SF-om uglavnom...

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11454 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 13/09/2012 : 13:32:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Jesi to uzea na glavnome?
Pitan zato jer nisan vidija da imaju Monolith tamo.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17913 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 13/09/2012 : 16:00:46  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
Neuromancerom jedna od dvije tri knjige koje nisam mogao do kraja promčitati jer sam se smorio
tu je i Amanda svemirska plesačica :D i Prašuma od Aldisa te mučnina od sartra

Glas gospodara... imaš osjećaj da čitaš jednu rečenicu
čini mi se da nema dijaloga ili nisu grafički oblikovani
elem solidno djelo :)

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 13/09/2012 : 17:56:20  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DeeCay

Evo malo se počastio SF-om uglavnom...

Izvrstan izbor Dee!
Makar u ovom petom MONOLITHU daju malo više fantasyja kojeg ne čitam, ipak je to Adams:)) Ova knjiga sa Detektivskom agencijom je izvrsna.

Heinlein je standardan, ništa posebno dobro ali ni loše, o wellsu se sve zna, a ovo Hladnije od pakla nisam čitao. Odoh provjeriti o čemu se radi i što kažu o knjizi:))

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 13/09/2012 : 17:57:54  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by zeljko

Neuromancerom jedna od dvije tri knjige koje nisam mogao do kraja promčitati jer sam se smorio
tu je i Amanda svemirska plesačica :D i Prašuma od Aldisa te mučnina od sartra

Glas gospodara... imaš osjećaj da čitaš jednu rečenicu
čini mi se da nema dijaloga ili nisu grafički oblikovani
elem solidno djelo :)

Ovako nešto reći za Neuromancera, pa to je strašno:))
Ali za Prašumu se slažem:))

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 13/09/2012 : 19:33:18  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mladjo
a ovo Hladnije od pakla nisam čitao. Odoh provjeriti o čemu se radi i što kažu o knjizi:))

To je zbirka priča, odličan je inače, čitao sam par njegovih novela prije... Bio je gost na ovogodišnjem KON-u, inače.

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts

Member since 29/12/2010

Posted - 13/09/2012 : 20:46:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Pirgavi a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ovako nešto reći za Neuromancera, pa to je strašno:))
Ali za Prašumu se slažem:))

Ja i ti Mladjo pothitno moramo zapit jer je meni Prašuma odlična:))Kad se naderemo onda ćemo se posvađat oko Vingea, Aldissa i izljubit kad se dotaknemo Lema :)))

Neuromancer je odličan, pionirski, svjež, jest brate malo težak za čitanje, sli doduše, čuo sam da je Raosov prijevod katastrofa(a njega sam čitao) dok je onaj drugi prijevod - onaj koji je je ona žena prevela - odličan i čitljiviji 100 puta....taj nisam čitao, a na engleski se ne usudim...

I da, nisam znao da je izašla ova Gibsonova...trk u Algoritam

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 13/09/2012 : 20:57:07  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
xexexe, bitno da na kraju budemo nacugani:))

Ja sam čitao taj drugi prijevod (od te žene, ne znam kak se zove) i odličan je. Imaš cijelu SPRAWL trilogiju u jednoj knjizi (Neuromancer, Count Zero i Mona Lisa overdrive).

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts

Member since 29/12/2010

Posted - 13/09/2012 : 21:12:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Pirgavi a Private Message  Reply with Quote
quote:

xexexe, bitno da na kraju budemo nacugani:))

Ja sam čitao taj drugi prijevod (od te žene, ne znam kak se zove) i odličan je. Imaš cijelu SPRAWL trilogiju u jednoj knjizi (Neuromancer, Count Zero i Mona Lisa overdrive).

MA znam, ali ta je knjiga ne nabavljiva

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 13/09/2012 : 21:44:30  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Ja je imam

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts

Member since 29/12/2010

Posted - 13/09/2012 : 21:46:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Pirgavi a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ja je imam

Kad nabaviš negdje još koju javi mi...šaljem lovu

Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17913 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 13/09/2012 : 22:40:57  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
nisam rekao da je loš
nego da sam se izgubio i nisam je dovršio

brajan aldis mi ne leži očito
još jedna njegova mi se nije svidjela

kakva mu je helikonija?

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2993 Posts

Member since 06/03/2012

Posted - 13/09/2012 : 23:14:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Ernie Pike a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by zeljko

nisam rekao da je loš
nego da sam se izgubio i nisam je dovršio

brajan aldis mi ne leži očito
još jedna njegova mi se nije svidjela

kakva mu je helikonija?

Neuromancer sam citao na engleskom i nije mi se ucinio posebno tezak (posebno u usporedbi s Lemom). Mozda je do prijevoda.

Procitao sam prva dva nastavka Helikonije i dok sam citao bila mi je OK. Nakon toga nisam nikad potrazio zavrsni dio, pa i to nesto govori

Go to Top of Page

Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2993 Posts

Member since 06/03/2012

Posted - 13/09/2012 : 23:21:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Ernie Pike a Private Message  Reply with Quote
quote:

Izvrstan izbor Dee!
Makar u ovom petom MONOLITHU daju malo više fantasyja kojeg ne čitam, ipak je to Adams:)) Ova knjiga sa Detektivskom agencijom je izvrsna.

Heinlein je standardan, ništa posebno dobro ali ni loše, o wellsu se sve zna, a ovo Hladnije od pakla nisam čitao. Odoh provjeriti o čemu se radi i što kažu o knjizi:))

Double Star je Heinleinu donio prvog Huga. Slazem se s Mladjom, standardni Heinlein.
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 13/09/2012 : 23:25:47  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Čitao si Neuromancera na engleskom?
Svaka čast, meni je i na hrvatskom bio težak.
A Heliconia trilogiju nikak da pročitam...

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2993 Posts

Member since 06/03/2012

Posted - 13/09/2012 : 23:43:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Ernie Pike a Private Message  Reply with Quote
quote:

Čitao si Neuromancera na engleskom?
Svaka čast, meni je i na hrvatskom bio težak.
A Heliconia trilogiju nikak da pročitam...

Kolekcionar sam SF paperback-ova, a tu na hrvatskom i nije neki izbor, Zagrebacka naklada i nesto knjiga iz pedesetih.
Go to Top of Page

Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts

Member since 29/12/2010

Posted - 14/09/2012 : 08:41:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Pirgavi a Private Message  Reply with Quote

Vječni rat
Joe Haldeman
Izdavač: Algoritam

William Mandella je fizičar, pacifist, pobornik mira, čovjek kojemu se gadi ubijanje, nasilje, represija, pa ipak, ubija sve u 16 i u tome uživa.
Knjiga prati vojnu karijeru Mandelle - od običnog vojnika i topovskog mesa pa sve do čina bojnika. Ono što knjigu razlikuje od npr. Heinleinovih Troopersa, je težnja glavnog junaka za mirom, ali i njegovo nesnalaženje u mirnodopskim situacijama; te njegov povratak u okrilje vojske jer jedino tamo može funkcionirati kako treba. Jasno je zašto je Haldeman bio cenzuriran od strane Američkih kuća; nije toliko eksplicitno nasilje nego žestoka i jaka kritika prema Vijetnamu, ratu općenito, prema Vladi SAD-a, prema homoseksualizmu te prema vojnom životu općenito. A znamo svi da je vojska jedna od svetinja SAD-a.
Knjiga se često uspoređuje s Troopersima, ali nema niti jednu dodirnu točku. Ako znamo da je u tih dvadesetak godina izašlo samo tri ratne SF knjige: spomenuti Troopersi, Bill- heroj galaksije (pokojnog H.H.) i Vječni rat, nije ni čudno što se vuku paralele.
Vječni rat čita se u dahu - ja sam ga zdrobio za dan. Algoritam je otisnuo potpunu verziju koju su konačno izdavači odobrili, ako se ne varam, 1997. godine. Ono što meni malo nedostaje u knjizi je određena doza humora - možda je trebalo malo opustiti kočnicu jer ipak je rat, sam po sebi, tragikomičan.
Opis vremenske dilatacije je odličan, uvjeti na planetima također, alieni, reklo bi se , klasično. Poslije knjige čini se da Vječni rat s Taurancima i dalje traje. Pitanje koje se nameće samo po sebi je: Želiš li i ti sudjelovati ili ne?

Edited by - Pirgavi on 14/09/2012 08:42:52
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 14/09/2012 : 09:45:47  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Ovaj Vječni rat od Haldemana je izašao u Monolitu #6 (kojeg sam baš danas kupio) ako se ne varam?! Jel to proširena novela u roman? Tu je novela od četrdesetak stranica i zove The hero. Ili je ovo nastavak?

Edited by - DeeCay on 14/09/2012 09:48:25
Go to Top of Page

Pirgavi
Junior Member

Croatia
453 Posts

Member since 29/12/2010

Posted - 14/09/2012 : 09:51:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Pirgavi a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DeeCay

Ovaj Vječni rat od Haldemana je izašao u Monolitu #6 (kojeg sam baš danas kupio) ako se ne varam?! Jel to proširena novela u roman? Tu je novela od četrdesetak stranica i zove The hero. Ili je ovo nastavak?

Da, da... to je kratka priča Heroj iz koje je nastao roman. Inače, prvo poglavlje knjige.

Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 14/09/2012 : 10:01:29  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Nabavio danas još i ovo... Baš me krenulo, opskrbio sam se s par tisuća stranica u izvrsnom stanju za tristotinjak kunića (ovo i ono prije). Sad treba samo krenuti na čitanje i zapostaviti sve ostalo.

Go to Top of Page
Page: of 249 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.73 seconds. Snitz Forums 2000