forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Americki strip
 Kratki rezovi by Paka01

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
Paka01 Posted - 21/05/2020 : 19:31:27
Ljudi, živili

Ovu sam temu zamislio kao nekakav oblik mog osobnog bloga (u nedostatku boljeg termina) na kojem ću većinom pisati o američkim stripovima, kako superherojskim, tako i o onima drugih žanrova. Iako stvarno volim pisati recenzije, iskreno rečeno nemam baš volje nadugo i naširoko secirati svaki strip koji pročitam, tako da ću ovdje većinom kačiti puno kraće osvrte na friško pročitane stvari. Naravno, recenzije će idalje ići za vas 10 koji ih čitate Osim samih osvrta, ovdje će se vjerojatno tu i tamo zalomiti svakakvi tekstovi vezani za američki strip općenito.

Dugo sam razmišlja bi li ili ne bi otvara ovu temu, al na kraju krajeva, ne vidim ništa loše u tome pa eto Slobodno pišite, komentirajte, razglabajte, šta god vam padne na pamet!


OSVRTI:

DC:
Animal Man by Jeff Lemire - link
Batman: Bijeli Vitez - link
Batman: Broken City - link
Batman: run Paula Dinija vol. 1: Detective - link
Batman: run Paula Dinija vol. 2: Death and the City - link
Batman: Face the Face - link
Batwoman: Elegy - link
Catwoman: Selina's Big Score - link
Dr. Fate: Four issue mini-series (1987) - link
Final Crisis - link
Harleen - link
Superman by Steven T. Seagle - link
Superman: What's So Funny 'bout Truth, Justice & the American Way? - link
Superman/Batman: Supergirl - link
The Last God: Knjiga prva - link
The Multiversity - link
Wonder Twins - link

VERTIGO:
It's a Bird... - link
Jonah Hex: Two-Gun Mojo - link
Swamp Thing by Rick Veitch - link
Swamp Thing: Jack in the Green - link
The Extremist - link

MARVEL:
Captain America: White - link
Conan the Barbarian: Exodus - link
Daredevil: Guardian Devil - link
Daredevil by Ed Brubaker & Michael Lark - link
Iron Man: Extremis - link
Nextwave: Agents of H.A.T.E. - link

IMAGE COMICS:
Hawaiian Dick: Byrd of Paradise - link
Kill the Minotaur - link
Lutajući Vitez - link
Lutajući Vitez: Zakleti Mač - link
Lutajući Vitez: The Mystery Knight - link
Midnight Nation - link
My Heroes Have Always Been Junkies - link
Pulp - link
Sexcastle - link
Starlight - link

DARK HORSE:
Aliens by Darko Macan - link
Aliens vs. Predator - link
Black Hammer: Kompletan serijal - link
Green River Killer: A True Detective Story - link
Sin City, vol. 1: Težak Rastanak - link
Sin City, vol. 2: Vrijedna Ubojstva - link
Sin City, vol. 3: Veliko Krvoproliće - link

WILDSTORM:
RED - link
The Authority by Warren Ellis - link

DYNAMITE:
Grand Passion - link
Peter Cannon: Thunderbolt - link

IDW
Locke & Key - link
Star Trek: Year Five, vol. 1: Odyssey's End - link
Star Trek: Year Five, vol. 2: The Wine-Dark Deep - link
The Wizard's Tale - link

AHOY COMICS:
Second Coming: Volume One - link

BLACK MASK STUDIOS:
Eternal - link
We Can Never Go Home - link

DOMAĆI STRIPOVI:
Bul i Bal - link
Ljubav, Zabit, Rasvjeta - link
Šumska Zgoda i druge priče - link

OSTALO:
Delphine - link
Mickey Mouse: Mickey's Craziest Adventures - link
RASL - link
Saturday & Sunday: Rock Heaven - link
Slavic Nihilism - link
Uncle Scrooge & Donald Duck: Son of the Sun - link
Why Are You Doing This? - link

---

KNJIGE:
DC Comics: Year by Year - A visual chronicle - link
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
pcoro Posted - 19/10/2020 : 14:55:42
Da, i meni je na prvu Žuti gad bio fantastičan! Ti pokvareni zlikovci, pa časni Hartigan, drama, ovo, ono.. na drugo čitanje se primijete ovi nedostaci što Paka priča
going going Posted - 18/10/2020 : 22:05:31
Meni je That Yellow Bastard na nivou prve dve price Sin Citya- The Hard Goodbye i Vrijedna Ubojstva. Kako sam bio odusevljen krajem Yellow bastarda, potpuno me je oduvao kao 13godisnjeg momka koji je tek poceo da otkriva americke i britanske autore i uopste nesuperherojski americki strip. Vecno sam zahvalan Belom Putu na izdanju Nadziraca i prve 4 knjige Sin Citya. Mnogi su tad na forumu pisali da su te prve 4 knjige i sve sto valja od Sin Citya. I donekle su u pravu, naredne tri knjige (s tim sto poslednju nisam procitao) nisu na istom nivou. I opet je Dvajt u jednoj od tih knjiga glavni lik, a kao sto je i paka primetio on nije toliko harizmatican i intrigantan lik kao Marv ili detektiv Hartigan.
Paka01 Posted - 18/10/2020 : 17:34:10
SIN CITY: That Yellow BastardScenarij: Frank Miller - 7,5
Crtež: Frank Miller - 9,5
Ocjena: 85%
Izdavač: Dark Horse
Žanr: neo-noirČetvrta knjiga, That Yellow Bastard, imala je potencijala postati možda i najbolja Sin City priča (tj. mogla je biti barem jednako kvalitetna kao The Hard Goodbye) da je Miller par stvari odradio kvalitetnije.

Ovdje pratimo valjda jedinog pozitivca u cijelom serijalu, bivšeg policajca Johna Hartigana koji ni kriv ni dužan završava u zatvoru osam godina zbog podmetnutih dokaza prilikom spašavanja otete 11-godišnje Nancy Callahan. Nakon odsluženih osam godina, Hartigan izlazi iz zatvora, no opasnosti koje su vrebale u prošlosti još uvijek su tu, a Nancy je ponovno meta. Hartiganu neće preostati ništa drugo nego još jednom staviti svoj život na kocku kako bi spasio spomenutu djevojku.

Hartigan je, uz Marva, meni najdraži lik cijelog serijala i pravi je gušt pratiti ga u ovim pohodima. Sami zaplet je intrigantan i iako nije pretjerano slojevit, jednostavno me tjerao da čitam dalje i dalje. Likovi su dobro razrađeni i teško je ne suosjećati s Johnom i Nancy tokom cijele priče. Međutim, problem se očituje u Millerovoj lijenosti što se tiče uvjerljivosti priče. Za početak, cijela premisa da je Roarkovima potreban Callahan kako bi se ponovno dočepali Nancy je toliko klimava da mi je teško povjerovati kako je ovo Milleru bilo skroz okej za objaviti. Najmoćnija obitelj Sin Cityja osam godina nije mogla bez Hartigana naći Nancy koja redovito pleše u jednom klubu, koristeći pritom svoje ime i prezime. Svaki probisvijet zna za Nancy, ali je oni ne mogu naći? Ne drži vodu, žao mi je. Također, cijela situacija u kojoj Hartigan visi obješen i pokušava se osloboditi djeluje kao da traje baš neuvjerljivo predugo. Takve stvari mi jednostavno kvare sveukupni dojam. I za kraj, teksta je apsolutno previše. Miller kao da je na nekim mjestima odlučio da mora ubaciti što više bespotrebnih monologa koji apsolutno nikako ne pridonose radnji, čisto eto da popuni prostor. Više bih volio da je tu i tamo prepustio crtežu da vodi priču umjesto da sve objašnjava u najsitnije detalje.

Kažem, šteta zbog tih stvari jer That Yellow Bastard je mogla biti na samom vrhu Sin City priča, dok ovako ostaje nešto niže na ljestvici (no idalje je bolja od ne baš bajne treće knjige). Crtež maestralan, minimalna upotreba žute boje je perfektno ubačena i odlično funkcionira.
Idemo dalje, sljedeće na repertoaru je Family Values
Paka01 Posted - 18/10/2020 : 09:35:23
SIN CITY: Veliko KrvoprolićeScenarij: Frank Miller - 7
Crtež: Frank Miller - 9,5
Ocjena: 82,5%
Izdavač: Dark Horse
Žanr: neo-noirPad u kvaliteti scenarija se sad već itekako osjeti.

Radnja ovdje u potpunosti gubi na težini i detealjnoj razradi te se bazira na čistokrvnoj bezglavoj akciji. Mislim, inače ništa konkretno protiv toga nemam, no jednostavno bi volio da radnja nije toliko plitka. Nije se ovdje Miller pretjerano potrudio oko logike samih događaja, tako da mi zaplet jednostavno ne drži vodu. Ostatak stripa također ne donosi ništa zbog čega bi trebao napregnuti moždane vijuge. Ovo je pravocrtno akcijski strip pun makljaže koja mi je, iskreno rečeno, čak i na ovoliko malo stranica nakon nekog vremena postala zamorna i isprazna. Dwight je ponovno protagonist i radnja se događa nedugo nakon druge knjige. Iako je on, Dwight, jedan od zastupljenijih protagonista u cjelokupnom serijalu, meni još od prvog pojavljivanja nije baš pretjerano drag te su mi neki drugi igrači ostavili puno bolji dojam.

Srećom, crtež je još uvijek na zavidno visokoj razini i realno je jedini razlog za uživanje u ovoj knjizi. Da je za crtež kojim slučajem bio zadužen neki drugi autor, teško da bi Veliko Krvoproliće ikome ostalo u dužem sjećanju. Srećom, stvari će se sa četvrtom knjigom opet donekle popraviti.
Paka01 Posted - 17/10/2020 : 11:44:08
SEXCASTLEScenarij: Kyle Starks - 7
Crtež: Kyle Starks - 5
Ocjena: 60%
Izdavač: Image Comics
Žanr: akcijski / komedijaSexcastle je jedan totalno blesav i glupav strip koji služi kao hommage akcijskim filmovima iz 80-ih godina. Više od toga ne treba ni očekivati. Na svojih 200ak stranica Sexcastle ne donosi ništa više od brzinske i adrenalinske zabave koja se vrlo brzo čita i u načelu ostaje u sasvim lijepom sjećanju. I to je saasvim u redu. Radnja je jednostavna i pravocrtna; pratimo bivšeg ubojicu koji se nakon izlaska iz zatvora pokušava odlijepiti od prošlosti i provesti ostatak života u miru, no kako to obično biva, stvari kreću sasvim drugačijim tokom.

Ono zbog čega vrijedi pročitati Sexcastlea je ogromna količina vrhunskih one-linera, jebačkih izjava kao da su ispale iz starih akcijskih filmova. Ne znam odakle ih autor Kyle Starks vadi, ali baš mi ih je masu izmamilo cerek na lice i strašno me podsjećaju na Stalloneove ili Schwarznaggerove filmove. Humor je definitivno najjača strana Sexcastlea i Starks ga dozira taman u tolikoj mjeri da ne postane naporan. Nažalost, crtež je slabija karika i ne mogu reći da mi se baš sviđa. Netko bi rekao da za ovakav strip ni ne treba veći trud od ovoga, no bilo bi mi draže da ipak nije ovoliko rudimentalan i jednostavan. No i unatoč tome, ovo je pravo dobar strip ukoliko tražite nešto blesavo i opuštajuće, lagano popodnevno štivo kao stvoreno za izvaliti se na kauč poslije ručka i pustiti mozak na pašu.
going going Posted - 16/10/2020 : 13:47:10
I ja nikako da nabavim Hulka: Sivo u izdanju PPa.
Od obojenih omiljeni i najbolji mi je vrhunski Daredevil: Zuto, dok toliko hvaljeni Spajdermen: Plavo nije ostavio tako jak utisak iako je sasvim dobar strip.
Nadam se da ce PP objaviti i Belo za kapetana, i da ce nastaviti sa Vejdovim Derdevilom.
naker Posted - 16/10/2020 : 12:24:24
Uf uvek zaboravim da overim ovo, a poslednje je što mi je preostalo od ove "obojene" edicije

Objavio je Phoenix kod nas sivog Hulka, deluje kao nešto što bi ti se svidelo ali ko zna
Meni je bio odličan
Paka01 Posted - 16/10/2020 : 09:01:28
CAPTAIN AMERICA: WhiteScenarij: Jeph Loeb - 7
Crtež: Tim Sale - 9
Ocjena: 80%
Izdavač: Marvel
Žanr: superherojskiWhite je najnoviji mini-serijal "u boji" koji su za Marvel radili Jeph Loeb i Tim Sale. Iako nažalost još nisam pročitao Hulk: Grey, rekao bih da je White za sada najslabije ostvarenje iz te serije. Daredevil: Yellow, a pogotovo Spider-Man: Blue su mi mnogo bolje sjeli nego ova epizoda Kapetana Amerike. Međutim, White je svejedno sasvim pitak strip i ne sumnjam da će leći ljubiteljima ovog autorskog tima.

Za razliku od prethodnih mini-serijala u kojima je naglasak bio na odnosu između junaka i njihovih ljubavnih interesa, Loeb se ovdje fokusira na odnos između Stevea Rodgersa i Buckyja Barnesa za vrijeme jedne od njihovih prvih misija u Drugom svjetskom ratu. Loeb lijepo prikazuje način na koji je Steve postao gotovo očinska figura Buckyju, baš kao i Buckyjevu tvrdoglavost i razigranost karaktera koja toliko odskače od Steveovog crno-bijelog ozbiljnog gledanja na stvari. Iskreno, nisam čitao baš previše stripova u kojima se pojavljuje Bucky, a da su vremenski smješteni u period Drugog svjetskog rata pa ne znam kakav mu je tamo bio karakter, ali ovdje sam često imao osjećaj da se na njegovom mjestu nalazi mladi Dick Grayson, samo pod drugim imenom. Razigrani karakter, skakutanje svugdje okolo i (ponekad) nesvjesnost oko ozbiljnosti situacije itekako podsjećaju na Graysonove karakterne crte.

Radnja sama po sebi ne donosi ništa pretjerano novo i nije baš da kvalitetom odskače od prosjeka. Ono što mi se posebno nije svidjelo je to što priča u početku kreće u jednom smjeru i postavlja jedno intrigantno pitanje, da bi kasnije skrenula u drugom toku i ostavila nas zakinutima za odgovor. Imamo tu i pojavljivanje Nicka Furyja i njegovih Howling Commandosa koji uspijevaju ostaviti poprilično iritantan dojam i volio bi da ih Loeb nije napravio tako ciničnima i zajedljivima. Nadalje, iako ovi "obojani" mini-serijali često imaju mnogo monologa, ovdje ih je baš previše i nije mi se svidjelo što su dobar dio vremena patetični preko svake mjere. Jasno mi je što je Loeb ovdje htio postići, al mislim da se to moglo odraditi i odmjerenije, bez da zalazi u tu zonu pretakanja iz šupljeg u prazno, a sve to pod krinkom tuge i krivnje.

Tim Sale? Čovjek je ko dobro vino, što je stariji to biva sve bolji. Crtež mu je odličan, a kolor prelijep. Po stilu me ovdje podsjeća na Catwoman: When In Rome gdje kolor isto tako rastura. Za kraj, rekao bih da je Captain America: White jedna sasvim pitka priča koja nikoga ne bi trebala razočarati, ali ostaje žal što nije na istoj razini kvalitete kao i prethodni Marvelovi mini-serijali ovog dvojca.
Paka01 Posted - 14/10/2020 : 13:14:24
SIN CITY: Vrijedna UbojstvaScenarij: Frank Miller - 8
Crtež: Frank Miller - 9,5
Ocjena: 87,5%
Izdavač: Dark Horse
Žanr: neo-noirU sjećanju mi je ostalo da mi je druga knjiga Sin Cityja bila bolja nego prva, no nakon ponovljenog čitanja moram promijeniti mišljenje. Dok je Težak Rastanak skoro pa na razini remek-djela, Vrijedna Ubojstva se ne može pohvaliti takvim epitetom. Međutim, idalje se radi o jednom iznimno kvalitetnom ostvarenju.

Što se pozitivnih stvari tiče, Millerov klasični noir izričaj i stil pisanja dijaloga/monologa je još uvijek prisutan, dok je Ava, femme fatale ove knjige, jedan od upečatljivijih likova koje je Miller do sada stvorio. Međutim, ne mogu isto reći i za Dwighta, protagonista. Karakterno je drugačiji od Marva, no ne ostavlja onaj dojam "veći od života" kakav je Marv vukao za sobom. Na trenutke mi se činilo kao da Miller previše oteže s pričom, pogotovo u zadnjoj trećini kada se sprema udar na Avinu vilu. Priča mi tu donekle gubi na kredibilitetu i jednostavno djeluje pomalo neuvjerljivo. Također, kraj je naprasit i priča završava prenaglo za moj ukus. Srećom, treća knjiga se nastavlja direktno na ovu tako da i njen početak može poslužiti kao svojevrsni epilog ovoj, no volio bi da je razrađeniji kraj ubačen unutar ovih korica.

Crtež za malu mrvicu jednostavniji nego u prvoj knjizi i automatski se to osjeti. Međutim, Miller ovdje još uvijek ima gotovo pa savršenu kontrolu nad kadriranjem. Sin City ovdje još uvijek drži titulu jednog od najbolje nacrtanih stripova ikada objavljenih, barem po mom ukusu.
Paka01 Posted - 13/10/2020 : 09:24:34
STAR TREK: Year Five, vol. 2: The Wine-Dark DeepScenarij: Jackson Lanzing, Collin Kelly, Brandon Easton, Jody Houser - 7,5
Crtež: Stephen Thompson, Martin Coccolo, Silvia Califano - 7,5
Ocjena: 75%
Izdavač: IDW
Žanr: SFDruga knjiga pete godine originalnog enterprisea nastavlja u istom tonu u kojem je završila prva. Epizode se direktno nadovezuju na prethodne događaje i malo po malo saznajemo više detalja o pravom negativcu cjelokupne priče. Međutim, treba reći da je i nakon druge knjige ostavljen otvoren kraj, tako da ne sumnjam da ćemo na razrješenje morati pričekati nešto duže. S obzirom da se radi o ongoing serijalu, ne sumnjam da ljudi iz IDW-a imaju nešto duži plan objavljivanja i ostaje nam vidjeti na koliko će se brojeva protezati ova završna saga.

Uglavnom, sve što sam rekao za prvu knjigu važi i ovdje. Pripovijedanje je idalje na visokom nivou te likovi niti malo ne gube na šarmantnosti i zanimljivosti. Radnja ide točno onim tempom kojim i treba, te ni na jedan trenutak nisam osjetio da je previše usporena ili ubrzana. Year Five za sada svojom neodoljivom maštovitošću ispunjava sva očekivanja i nadam se da će tako i ostati.
Paka01 Posted - 11/10/2020 : 11:08:13
STAR TREK: Year Five vol. 1: Odyssey's EndScenarij: Jackson Lanzing, Colin Kelly, Brandon M. Easton, Jody Houser - 7,5
Crtež: Stephen Thompson, Martin Coccolo, Silvia Califano - 7,5
Ocjena: 75%
Izdavač: IDW
Žanr: SFLjubitelji Star Treka, radujte se! Ukoliko vam nedostaju avanture Kirka, Spocka i ekipe, mislim da nema bolje stvari za čitanje od ovogodišnjeg IDW-ovog ongoing serijala Year Five.

Sukladno imenu, Year Five se odvija za vrijeme pete (i posljednje) godine istraživačke misije koju predvodi James T. Kirk i ostatak likova iz originalne serije. Serijal se temelji na kratkim epizodama od po dvije sveske, tako da su u ovom prvom trejdu koji skuplja šest brojeva sadržane tri epizode. Svaka epizoda ima svoj autorski tim scenarista i crtača. Međutim, osim tih ajmo reći samostalnih epizoda, kroz serijal se provlači i centralna tema vezana za samu prirodu posljednje Enterpriseove misije, a koju malo po malo otkrivamo kroz detalje ovih kraćih epizoda. Kako će se razvijati ta velika glavna priča ostaje tek vidjeti kroz buduće brojeve.

Nevjerojatno je koliko su autori uspjeli pogoditi štimung originalne Star Trek serije. Ovaj strip ostavlja neočekivano jak osjećaj gledanja serije na televiziji i ako ste voljeli gledati Kirka i ostale na malom ekranu, mislim da će vam Year Five odlično sjesti. Autori savršeno pogađaju taj balans između ozbiljnih tema, futurističko-utopijskih ideja te low-budget campy tona serije zbog kojeg ona i danas ima onaj neodoljivi, naivno optimistični šarm. Dijalozi su odlično pisani i baš pogađaju ton i karakter likova; recimo Spock zvuči baš kao Spock, dok je McCoy jednostavno nezamjenjiv sa svojim cinično-zajedljivim komentarima. Crtež je također na visokoj razini, lijep i šaren, futuristički blesav i razigran, baš kao što i priliči jednom ovakvom naslovu.

Year Five je više nego ugodno iznenađenje i iskreno nisam očekivao da će mi se ovoliko svidjeti. Definitivno nastavljam dalje s čitanjem i jedva čekam vidjeti što nam autorski tim(ovi) donose novoga. Rekao bih da je ovo obavezno štivo za sve ljubitelje kako The Original Seriesa, tako i za sve ostale fanove Star Treka.
Paka01 Posted - 10/10/2020 : 12:28:12
SUPERMAN by Steven T. SeagleScenarij: Steven T. Seagle - 4,5
Crtež: Scott McDaniel - 6
Ocjena: 52,5%
Izdavač: DC Comics
Žanr: superherojskiNakon čitanja Seagleovog autobiografskog djela "It's a Bird..." (ovdje imate moj osvrt) u kojem, između ostalog, obrazlaže zašto mu je bio problem prihvatiti pisanje stripova o Supermanu, nisam mogao odoljeti i bacio sam se na čitanje njegovog runa. To što sam 11 brojeva stripa čitao na jedvite jade i razvlačio ih dobrih mjesec dana dovoljno govori o kvaliteti istih.

Ukratko rečeno - ovo je dosadno. Dosadno preko svake mjere i naprosto ne mogu vjerovati da je ovo pisao isti čovjek koji nam je donio fenomenalne stripove poput Sandman Mystery Theatre ili već spomenutog It's a Bird... Ukratko, ovaj njegov run na Supermanu je školski primjer kako stripovi mogu bezvezno ispasti ukoliko im se pristupa čisto poslovno, da ih se piše bez ikakve želje i žara, već ih se čisto odrađuje samo kako bi se zaradili novci. Zapleti su bezvezni, banalni i nezanimljivi do te mjere da se ne pamte niti jednu minutu nakon čitanja. Karakterizacija likova je toliko ogoljena i bazična da je teško uopće i nazvati pravom karakterizacijom. Likovi su ljušture samih sebe, prožeti su najosnovnijim ljudskim značajkama i obrascima ponašanja. Seagale kao pokušava nametnuti par kvazi-intelektualnih pitanja vezanih uz samu vanzemaljsku prirodu Supermana, no krajnji produkt je previše suhoparan i plitak da bi ga se shvatilo ozbiljno. Uzevši u obzir sve spomenuto, nije za čuditi se što ovaj run nikad nije skupljen u trejd.

Također, McDanielov crtež nije na onoj razini na kojoj zna biti, recimo u Nightwing serijalu gdje je veoma dobro obavio posao. Ovdje je zbrljan, kadrovi su mu kaotični i prepucani nepotrebnim detaljima koji guše tok priče, dok su mu likovi nerijetko previše karikaturalni. Naprosto je nevjerojatno da je jedan ovako lijen i bezidejan angažman na najpoznatijem superherojskom liku na svijetu uspio inspirirati stvaranje jedne od unikatnijih slice-of-life autobiografskih grafičkih novela. Upravo u toj inspiraciji za It's a Bird... leži najveća vrijednost ovog runa.

Čitanje Seagalovog runa na Supermanu bih usporedio sa sjedenjem u kafiću u kojem ste dobili vodenastu i bljutavu kavu sa upitno svježim mlijekom, sve zajedno servirano u ružnoj šalici. Na kraju krajeva, popili ste kavu, al brate mili, šta vam je to trebalo? Mogli ste proći i puno bolje.
Paka01 Posted - 09/10/2020 : 11:20:59
WHY ARE YOU DOING THIS?Scenarij: Jason - 7
Crtež: Jason - 6,5
Ocjena: 67,5%
Izdavač: Fantagraphics
Žanr: triler / dramaUkoliko ste pročitali barem jedan Jasonov strip, znate otprilike što očekivati. Otuđenost, nelagoda, tišina, nerazumijevanje, hladnoća međuljudskih odnosa... Sve su to stavke koje "krase" Jasonove stripove. Kao što rekoh već jednom prije, Jason za mene spada u kategoriju autora čiji me radovi privlače da ih pročitam, no isto tako mi nakon čitanja ostavljaju takav dojam da im se više nikad ne želim približiti.

Rekao bih da je Why Are You Doing This klasični Jasonov strip koji ne odskače pretjerano od ostatka njegovog opusa. Međutim, nije ni izbliza onako mučan kao recimo Hey, Wait..., kojeg apsolutno više nikad ne želim uzeti u ruke. Ovdje se radnja fokusira na zločinu i potrazi za počiniteljem, no sve to pada u drugi plan pred međuljudskim odnosima na koje Jason stavlja najveći značaj. Ne tražite apsolutno razrješenje kompletne priče i pogotovo nemojte tražiti happy end. Ovo je strip koji vam neće ponuditi nijedno od toga dvoje. Ne zato što ne zna kako, već zato što mu to i nije cilj.
Paka01 Posted - 08/10/2020 : 21:52:33
Ne znam, meni se sviđa ta igra riječi, to što je Basin City skraćeno u Sin City. Doduše, stvarno me to ne smeta niti mrvice.
anto Posted - 08/10/2020 : 21:28:12
pomenuh i na temi Markos nam se ... - zašto Sin city a ne Grad greha? Jel ne postoje reči grad i greh u hrvatskom jeziku?
Paka01 Posted - 08/10/2020 : 09:25:53
ŠUMSKA ZGODA i druge pričeScenarij: Josip Sršen, V.A. - 6,5
Crtež: Josip Sršen, V.A. - 6,5
Ocjena: 65%
Izdavač: Udruga CRŠ
Žanr: razni žanroviŠumska Zgoda je kolekcija kratkih priča koje je Josip Sršen, uz pomoć nekolicine drugih autora, radio za 24-satno crtanje stripa u Zagrebu od 2010. do 2016. godine. Kroz sedam priča zastupljenih u ovoj knjizi, Sršen nas u ovih sedam priča vodi kroz raznorazne žanrove, no kvaliteta tih priča poprilično varira.

Svjestan sam da je ovakav projekt prvenstveno namijenjen samim strip autorima, radi njihove vježbe, no kao čitatelju mi je bilo zanimljivo vidjeti plodove tih eksperimenata. Dok prve četiri priče djeluju više kao improvizacija i ne ostavljaju neki trajniji dojam, zadnje tri su više nego dobre i moram priznati da su mi se uvukle pod kožu te me mame da ih pročitam još koji put. Također, crtež je stiliziran i poprilično jednostavan što je sasvim razumljivo imajući u vidu prirodu samog projekta.

Ovaj sam strip dobio na poklon, tako da prije čitanja nisam znao o čemu se uopće radi. No, ispalo je da je Šumska Zgoda jedno sasvim simpatično ostvarenje u kojem se krije nekoliko stvarno lijepih bisera. Bilo bi lijepo kad bi Udruga CRŠ odradila i slične kolekcije drugih autora koji su radili na 24-satnom crtanju stripa.
going going Posted - 07/10/2020 : 23:39:18
Ja sam i vise nego zadovoljan BP/DW kompletom koje isto kao i Tinovo izdanje krasi originalni dizajn. Meni su prva #1, #2 i #4 Sin City remek dela, ostalo je slabije ali opet vrlo zabavno, osim poslednjeg broja koji jos uvek nisam smogao snage da procitam.
john connor Posted - 07/10/2020 : 13:45:26
Sve pet. Meni bolje ovako zvuci, i drzim da prevod ne mora biti doslovan.
I meni prve dve odskacu, pogotovo prvi trejd koji je remek delo...ali necu odoleti kompletu...

Mislim da je Marko to lepo napravio...npr nisam uzeo dw sedmu knjigu, jer znam sto me ceka...
Paka01 Posted - 07/10/2020 : 13:39:27
Ne znam, meni bolje zvuči Težak Rastanak s obzirom da je u originalu The Hard Goodbye. Poanta valjda i jeste u tome da je rastanak gadan, težak. Način na koji se Marv rastaje od Goldie, na koji se rastaje od života, od svega... Bolje mi odgovara Težak Rastanak, no ajde, nisam ja prevoditelj pa neću baljezgati previše Uglavnom da, Fibrino definitivno vizualno bolje izgleda, ali meni to ne treba. Dvije trećine Sin Cityja su mi ionako prosječne što se tiče radnje, dosta su mi prve dvije priče, a Tinovo izdanje je više nego dobro. Izgleda praktički isto kao i original i ja sam s time zadovoljan.
john connor Posted - 07/10/2020 : 13:29:10
Tinovo izdanje ce tesko prici fibrinom. Bob je takodje razbio na Hitmanu, amere prevodi sjajno. Npr naslov prve knjige Posljednje zbogom, mnogo bolje zvuci od Tezak rastanak...a jos kad pridodamo format, i odabir papira...bice savrseno...
Tonto Posted - 07/10/2020 : 11:48:06
quote:
Ne samo da je Sin City (u mojim očima) najbolje nacrtani Millerov strip, već je i jedan od najbolje nacrtanih stripova ikada. Od prve do zadnje stranice Millerovo kadriranje i fenomenalna upotreba negativnog prostora ostavljaju čitatelja bez riječi.


Prvi Sin city je i meni jedan od najbolje nacrtanih stripova uopće, ali moram napomenuti kako se vidi velika razlika između samog početka stripa i ostatka. Mislim da sam jednom pročitao kako je Miller zamislio Sin City kao album od 48 strana i tako krenuo crtati, ali ga je kasnije ponijelo i odnijelo... i dobro da je.
Paka01 Posted - 07/10/2020 : 11:20:39
Slažem se, Sin City je daleko najbolji u originalu, na taj se način najjače osjeti sva ta atmosfera koju je Miller utkao u ova naslov. Međutim, sasvim sam zadovoljan Tinovim prijevodom. Baš gledam sada, Fibrino izdanje prevodi Bob Solanović što bi moglo značiti da će prijevod biti odličan. Ne znam šta je još sve prevodio, al prva liga je na Skalpiranima, baš je sirovo i grezo odradio prijevod, kako i priliči jednom takvom stripu. Za ovo ostalo se slažem, samo što meni taj "pad" Sin Cityja počinje već na trećoj knjizi, The Big Fat Kill. Upravo je to još jedan od razloga zašto neću uzimati Fibrino izdanje; ne želim izdvojiti 600ak kn za komplet stripova od kojih me realno zanima samo prva trećina, a ne mogu uzeti samo prvu njihovu knjigu zbog onakvog hrbata onda bi me vuklo da uzmem i ostale dvije kako bi na polici lijepo izgledalo
KuntaKinte Posted - 07/10/2020 : 11:09:08
O SC će verovatno biti mnogo više reči kad Fibra objavi svoje izdanje.
Na stranu sva "domaća" (i hvatska i srpska) izdanja (bivša i buduća), mišljenja sam da ga ipak treba čitati u originalu. Miler je (bar u početku, bar prve tri priče) pisao iz stomaka, sirovo, snažno, jako. Već od That Yellow Bastard je počeo da se gubi i same priče više nisu pile vodu, naročito je Hell & Back užasan, ali bar je crtež ostano na visokom nivou do kraja.
Paka01 Posted - 07/10/2020 : 09:36:32
SIN CITY: Težak RastanakScenarij: Frank Miller - 9
Crtež: Frank Miller - 10
Ocjena: 95%
Izdavač: Dark Horse (Strip Centar Tino)
Žanr: neo-noirCijela ova priča oko Fibrinog izdanja Sin Cityja me nagnala da ponovno pročitam Težak Rastanak. Nisam ga čitao već nekoliko godina i zanimalo me kako se drži sada kad mi je fond pročitanih stripova puno širi nego tada.

Očekivano, odlično se drži, kako će se drugačije držati.

Ne samo da je Sin City (u mojim očima) najbolje nacrtani Millerov strip, već je i jedan od najbolje nacrtanih stripova ikada. Od prve do zadnje stranice Millerovo kadriranje i fenomenalna upotreba negativnog prostora ostavljaju čitatelja bez riječi. Ovo je strip koji dajete nekome kako bi mu proširili vidike, da svojim očima vidi što je sve moguće napraviti upotrebom samo crne boje. Perfektno, drugačije se jednostavno ne može opisati.

Međutim, ono najslađe leži u tome što je i radnja odlična. Sin City je pun odvratnih likova, ljudskog šljama koji po svoj prilici ne zaslužuju našu pažnju ni sažaljenje, no ipak ih uspijevaju pridobiti. Težak Rastanak nas tjera da navijamo za Marva iako je jasno vidljivo da takva osoba ne nudi ništa zbog čega bi nam trebao biti drag. Miller nas tjera da izađemo iz svoje komfort zone i da marimo za likove koji to realno ne zaslužuju. Meni je osobno upravo ova priča, zajedno s Ubojstva Vrijedna sami vrhunac Sin City serijala i kao takva zaslužuje mjesto na polici. Svako toliko je treba uzeti u ruke i prolistati, čitati, gledati, upijati svaki kadar... Ovaj strip to zaslužuje.

Svojedobno sam kupio prve (i jedine) tri knjige u izdanju izdavačke kuće Strip Centar Tino i moram priznati da sam apsolutno zadovoljan s njima. Istina, Fibrino izdanje izgleda impozantno i dizajn mu je prelijep, no mislim da ću ipak ostati pri Tinovom izdanju. Uvez je kvalitetan, tisak odličan, papir prva liga, dok je sami dizajn adaptacija dizajna originalnog izdanja od Chipa Kidda, meni jednog od najdražih grafičkih dizajnera.
Beren Posted - 06/10/2020 : 14:03:45
quote:
Originally posted by Paka01

LUTAJUĆI VITEZ: The Mystery Knight


Čitao sam samo knjigu (u izdanju Lagune, koja objedinjuje sve 3 priče). Iz ovoga što si napisao djeluje mi da je u pitanju samo prenešena priča iz kniga u stripovski medij. Mogao bih ovjeriti baš da vidim kako sve to izgleda u stripu.

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.12 seconds. Snitz Forums 2000