forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Umjetnost
 draperovi dnevnici
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author  Topic Next Topic
Page: of 6

Paka01
stripovi.com suradnikCroatia
11444 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 21/01/2023 : 11:28:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Samo bih htio reći da ova tema vrijedi zlata. S obzirom da jedva imam išta vremena čitati i stripove, o većem broju pročitanih knjiga mogu samo sanjati trenutno, a ovakvi mi osvrti dođu kao odlična vodilja na šta se fokusirati.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud


https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

don_draper
Advanced Member4013 Posts

Member since 08/06/2018

Posted - 31/01/2023 : 15:50:14  Show Profile Show Extended Profile  Send don_draper a Private Message  Reply with Quote
Don Delillo : White NoiseČesto navođen kao jedan od najboljih američkih romana druge polovice 20.stoljeća i vrsan primjer postmodernističke literature, White Noise je dugo imao tu auru misterije na mojoj polici. Sad kad sam ga konačno pročitao, mogu reći da je dio pohvala opravdan, ali i da sam se našao pomalo zbunjen konačnom svrhom romana.

Roman prati Jakea Gladneya, sveučilišnog profesora na katedri studija o Hitleru u pomalo alternativnom svijetu. Od samog početka roman se ne suspreže biti kontroverzan i igra po svojim pravilima. Svijet je koncipiran sličan našemu, ali ima dosta preinaka u smislu zagađenja, tehnologije i konzumerizma. Vidi se da su te inovacije stavljene u svrhu da se kritizira moderno društvo i njegove opsesije. Čitajući roman dobiva se doista dojam neke masovne paranoje i opsesije detaljima, informacijama i prenošenju istih.

Roman je vrlo interesantna studija o ljudskom umu i evoluciji u doba bombardiranja sadržajem, informacijama i površnim potrebama. Rezoniranja i razgovori među likovima su sukladni tome te ima dosta segmenata gdje na dosta karikaturalan način autor portretira našu pomamu za novim, skupim, obećanim. Delillo se poigrava sa stvarnošću, relativizira dosta znanstvenih poimanja i vrlo ironično govori o tzv. dobu informacija. Sve je to vrlo dobro razrađeno, ali nije lako doprijeti u roman uistinu zbog njegove dosta hermetične narativne strukture. Stil pisanja je dosta dinamičan i često ima vremenskih skokova i promjena perspektiva dosta naglo. Ovaj roman ne pati od senzacionalizma i promjene u radnji, veliki događaji i napetosti su na dosta impersonalan i samozatajan način opisani. U ovom romanu je ključ razlikovati raspoloženje i duh, doista tjera na razmišljanje.

Delillo je iskonstruirao jako dojmljiv roman modernog doba. Fascinantan je to uvid u njegovu percepciju i kritiku društva te se nerijetko i čitatelj zapita je li i on u krivu u svojim navikama. U ovakvom društvu zasigurno nije ugodno živjeti, a autor se ne libi prikazati tu neugodo u svoj svojoj napasnosti. Ipak roman nerijetko postane i groteskan i dosta nejasan u svojem nihilizmu. Imam osjećaj da u ovom postmodernom osmišljenom svijetu je bilo prilike za dublje rezoniranje, a ovako je ovo ispao dosta dobar zavir u taj svijet, ali ne i kompletno iskustvo.

4/5

I sell the fact that I can't be bought
Go to Top of Page

jaki
Advanced MemberCroatia
26288 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 31/01/2023 : 18:30:23  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
film je bija negledljiv...

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

don_draper
Advanced Member4013 Posts

Member since 08/06/2018

Posted - 04/02/2023 : 23:32:44  Show Profile Show Extended Profile  Send don_draper a Private Message  Reply with Quote
Vladimir Nabokov : LolitaJoš jedan od romana kojeg je reputacija toliko pretekla i stvorila se fama oko imena i koji se praktički ugnjezdio u pop kulturu i kolokvijalni jezik. Naravno, većina ljudi bi vjerojatno znali odokativno reći o čemu bi bila Lolita, ali ako je netko nije pročitao propušta svu kreativnost i visoki umjetnički standard kojeg je Nabokov postavio ovdje. Svaki roman nosi njegov spisatelj i kvaliteta njegovog pisanja, ali Nabokov je ovdje stvarno obilježio stvar svojim jedinstvenim stilom, svojom životnom pričom i svojim prilično direktnim i neuljepšanim stavom.

Roman je osmišljen u formi memoara Humberta Humberta koji je trenutno u sudskom procesu te je zatvoren. Spomenuti Humbert je ukratko rečeno i po svim standardima pedofil. No, iako njegovo ophođenje, stavovi i djela su za svaku osudu prema svim humanim standardima, ipak roman od samog vrlo direktnog starta na zanimljiv i nesvakidašnji način pokušava začuditi, ali opet uvući čitatelja. Njegov stil izražavanja je svakako vrlo dotjeran, kako i priliči sentimentalnom i snobističkom Europljanu sredine prošlog stoljeća. Većina romana se odvija u SAD-u i cijeli taj setting povlači neodoljive paralele sa stvarnim životom pisca koji je napustio rodnu Rusiju, ne svojom željom, i primorano živio u SAD-u i svoj kasniji dio stvaralaštva radio na sebi stranom jeziku.

U priči je svakako bitan i centralni element Dolores Haze, odnosno naslovna Lolita, predmet obožavanja, fiksacije i svih namjera ranije spomenutog Humberta. Naravno, obzirom na prijašnji opis, riječ je o maloljetnici, školskom djetetu od kojih 13 godina. Humbert je spreman na sve kako bi se dočepao nje koju je upoznao kod svoje uvjetno rečeno stanodavke. Njegova razmišljanja i taktike kako ostvariti svoje devijantne ciljeve su svakako fascinantan uvid u stanje prilično pomračenog uma. Scene izazivaju gnušanje svojim opisima, ali Nabokov nikad ne zalazi previše u taj aspekt. Dapače većina toga se odvija i opisuje ovlaš. Većina toga je predstavljanje fascinacije Lolitom, zaštitnički stav prema njoj i opsesivno ponašanje. U rijetko kojem romanu ovako intimno zadire čitatelj u stranu zločinca i zanimljivo je dobiti roman i iz perspektive negativca.

Cijeli taj odnos njih dvoje dobiva razne uspone i padove kroz roman i njihova dinamika je vrlo zanimljiva gledajući ju u sveopćem kontekstu tadašnjeg društva, Amerike kao kulturološkog i civilizacijskog fenomena, ali i dekadencije postratne Europe. Iako Nabokov je negirao da je roman alegorija, dapače vrlo direktno je rekao da mrzi alegorije, ne može se ne povući nekoliko takvih paralela. Stil pisanja i kvaliteta napisanog je na najvišem nivou. Iako je Nabokovu materinski jezik ruski, na engleskom se fenomenalno snašao i osjeti se ta njegova ljutnja na situaciju, ali pritom ta izražena emocija je iznjedrila vrlo bogato stiliziran, dinamičan, vrlo često ironičan i (ne)namjerno humorističan tekst. Njegove igranje riječima, formom rečenice, sintagmama i imenima su dokaz kako je Nabokov u ovom romanu operirao na najvišem nivou.

Iako nekima ne sjeda roman podjednako jer u drugoj polovici se paradigma podosta promjeni i postane drukčiji tip romana, ipak je Lolita fascinantan testament tadašnjeg vremena, nepoćudnosti, ljudske nesigurnosti, prividne neograničenosti te tanke linije između devijantnog i vidljivog, odnosno društveno prihvaćenog. Kao umjetničko djelo briljira, u šokiranju čitatelja isto to uspijeva, ali i kao komad nekakve pop kulture tadašnjeg doba isto tako čvrsto stoji u postratnoj književnosti na engleskom jeziku. Klasik kojeg je šteta propustiti. Neće svi baš izdržati i podnijeti ovakvu tematiku, ali zadaća umjetnosti je katkad i zgroziti i zaintrigirati, ali istovremeno i obogatiti iskustvo. Ovaj roman tu umjetničku zadaću obavlja vrlo suvereno.

5/5

I sell the fact that I can't be bought
Go to Top of Page

naker
Advanced Member3915 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 05/02/2023 : 21:15:25  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
Počne odlično, ali očekivao sam da će priča teći u nekom drugom smeru i iskreno razočarala me promena narativa u drugom poluvremenu knjige, na kraju je sve to ispalo previše pretenciozno za moj ukus. Ali volim Nabokova, imam na polici neke druge stvari od njega kao što su Smeh u tami (preteča Lolite), Dar i Očajanje.
Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
7111 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 05/02/2023 : 21:28:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
Negdje sam pročitao da je njegovo najbolje djelo Blijeda vatra. Je li tko čitao?


http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

don_draper
Advanced Member4013 Posts

Member since 08/06/2018

Posted - 11/02/2023 : 23:29:42  Show Profile Show Extended Profile  Send don_draper a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by naker

Počne odlično, ali očekivao sam da će priča teći u nekom drugom smeru i iskreno razočarala me promena narativa u drugom poluvremenu knjige, na kraju je sve to ispalo previše pretenciozno za moj ukus. Ali volim Nabokova, imam na polici neke druge stvari od njega kao što su Smeh u tami (preteča Lolite), Dar i Očajanje.Dva dijela romana su podosta različiti u konstrukciji i temama, funkcioniraju kao praktički dva različita romana. Ali volim to otkrivanje Amerike u kulturološki tranzicijskom postratnom periodu, pa mi i taj drugi dio je imao draž. Pogotovo što je Nabokov kao pripovjedača stavio europskog snoba koji to nimalo ne prikriva.

I sell the fact that I can't be bought
Go to Top of Page

don_draper
Advanced Member4013 Posts

Member since 08/06/2018

Posted - 11/02/2023 : 23:58:14  Show Profile Show Extended Profile  Send don_draper a Private Message  Reply with Quote
Arthur C. Clarke : 2001 : A Space OdysseySvima izrazito poznat naslov, no, vjerojatno u većini preko nekog drugog medija. Clarke je smatran jednim od doajena moderne znanstvene fantastike u književnosti, pogotovo podržanra space opera. Kubrickov film sam pogledao zadnji put prije mnogo godina i svakako valja obnoviti gradivo, ali dao sam prednost knjizi. Zanimljiv detalj je da je knjiga razvijana paralelno s filmom, čak je i izašla nakon filma, a na njoj je radio i sam Kubrick.

Roman se otvara s poglavljem smještenim prije homo sapiensa i sasvim zanimljivo predočava taj plesitocenski okoliš i razvoj nekih osnovnih ideja preživljavanja i temelja evolucije. Nakon toga kratkog zanimljivog uvoda, lansirani smo u 2001. gdje su čovjekove spoznaje naprednije i od 2023. u kojoj pišem. Spekulativna fikcija nekada očito precijeni naše sposobnosti. Glavni motiv filma je spleten oko misterioznog monolita koji krije odgovor o tome postoji li inteligentan život van Zemlje.

Roman ima nekolicinu likova, ali oni su ovdje samo plot device i Clarke ih na jedan impersonalan način ubacuje u svoje kozmičke postavke. Najkarakterniji lik je zasigurno HAL 9000 i to je veliki forte ove kreacije da je računalo vrlo humanizirano i ispunjeno ponekim emocijama i skrivenim motivima. Iako se stil i radnja čine možda hladnima, ipak u toj monumentalnosti ideja i dosega čovječanstva i ove jedinstvene kozmičke avanture sve se sjajno uklapa i čitanje je pravi užitak. Clarke zna kako na jasan način postaviti svoje ideje i zamisli. Kao laik, zahvaljujući stilu pisanja, mogao sam vrlo lako razumijeti znanstveni jezik koji koristi i predočiti si ideje koje je osmislio.

Iako je kraj pomalo apstraktan, ipak je vrlo logičan s obzirom na tijek romana i daje pomalo filozofski dašak u inače vrlo decidirano konstruiran roman. 2001. je vrlo bitno djelo u SF-u, kako u filmu tako i u književnosti. Njegov utjecaj i doseg zalazi čak iz gabarita žanra i šalje jednu znanstvenu, humanističku i filozofsku težinu. Neodoljivo dobro napisan, lagan za čitanje i vrlo konkretan u svakom odlomku. Bez nepotrebnog kompliciranja i s vrlo dobrim smislom za mjesta radnje. Monumanetalno djelo SF-a, svakako jedna od prijelomnih točaka u povijesti tog žanra. Otiskivanje u dubine svemira je rijetko kad ovako dobro prikazano.

5/5

I sell the fact that I can't be bought
Go to Top of Page

fandango
Senior Member1576 Posts

Member since 10/06/2004

Posted - 12/02/2023 : 19:44:20  Show Profile Show Extended Profile  Send fandango a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by don_draper

Arthur C. Clarke : 2001 : A Space Odyssey

Svima izrazito poznat naslov, no, vjerojatno u većini preko nekog drugog medija. Clarke je smatran jednim od doajena moderne znanstvene fantastike u književnosti, pogotovo podržanra space opera. Kubrickov film sam pogledao zadnji put prije mnogo godina i svakako valja obnoviti gradivo, ali dao sam prednost knjizi. Zanimljiv detalj je da je knjiga razvijana paralelno s filmom, čak je i izašla nakon filma, a na njoj je radio i sam Kubrick.
Tocno, a film i roman su zasnovani na Clarkeovoj kratkoj prici Strazar: https://archive.org/details/10_Story_Fantasy_v01n01_1951-Spring_Tawrast-EXciter?view=theater#page/n39/mode/2up

Go to Top of Page

ridiculus
Senior Member1539 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 14/02/2023 : 23:27:18  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Shaner

Negdje sam pročitao da je njegovo najbolje djelo Blijeda vatra. Je li tko čitao?

Da, tako kažu kritičari čiji ukus najviše cenim. Ja sam čitao samo ta dva pomenuta (taj i Lolitu), pa ne mogu ništa da tvrdim zvanično, ali Pale Fire je svakako najuticajniji roman (u najširem mogućem smislu te reči) Nabokova. Ne mislim na "uticaj" u smislu "pročitao neko i napalio se da postane pisac", ili "snimili su film po tome", već uticaj u smislu otvaranja novih mogućnosti za medijum.

Planiram već neko vreme da pročitam Nabokova predavanja o književnosti, bilo engleskoj, bilo ruskoj. Poznato je da nije stavljao Dostojevskog međ najbolje ruske pisce.

Edited by - ridiculus on 14/02/2023 23:33:02
Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
7111 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 15/02/2023 : 06:42:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
Nisam znao ovo o Dostojevskom, zanimljivo.

Blijeda vatra eno stoji na polici, ali nikako da ju uzmem u ruke.

Nego, koje to kritičare cijeniš? Ima neka stranica gdje se mogu naći dobri tekstovi o književnosti? Ja na šta god naletim sve je nekako mnjah. Doduše, nije baš da sam se polomio tražeći.


http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

ridiculus
Senior Member1539 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 16/02/2023 : 00:32:30  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Shaner
Nego, koje to kritičare cijeniš? Ima neka stranica gdje se mogu naći dobri tekstovi o književnosti? Ja na šta god naletim sve je nekako mnjah. Doduše, nije baš da sam se polomio tražeći.Svi moji omiljeni kritičari su mrtvi. Harold Bloom i Frank Kermode su najmlađi među njima, i živeli su do skora. Možda mogu da kažem da od živih Terry Eagleton i Camille Paglia donekle spadaju tu - više ona, iako se bavi kulturom u širem smislu (pa i filmom).


quote:
Originally posted by ridiculus
Nabokova predavanja o književnosti


Zapravo, Nabokovljeva bi bilo pravilno. Ajme meni!

Edited by - ridiculus on 16/02/2023 00:38:46
Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
7111 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 16/02/2023 : 06:37:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ridiculus


quote:
Originally posted by ridiculus
Nabokova predavanja o književnosti


Zapravo, Nabokovljeva bi bilo pravilno. Ajme meni!


Gledao sam da li da kažem nešto, ali mislim se šutit ću, šta ja znam o srpskom jeziku.

Hvala na imenima!


http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

don_draper
Advanced Member4013 Posts

Member since 08/06/2018

Posted - 21/02/2023 : 10:28:17  Show Profile Show Extended Profile  Send don_draper a Private Message  Reply with Quote
Cormac McCarthy : The Road / Cesta
S opusom Cormaca sam se upoznao prije godinu dana kada sam pročitao njegov hvaljeni roman No Country for Old Men. Knjiga je tada ostavila dosta dobar dojam, ali film braće Coen mi je bio puno jači i uvjerljiviji. McCarthy ima dosta kultni status među publikom i poznat je po svojem stilu pisanja i temama koje se tiču ruralnije, pustinjske Amerike. The Road je najpoznatiji njegov roman, dobio je čak i Pullitzerovu nagradu, a snimljen je i hvaljeni film s Viggom Mortensenom u glavnoj ulozi.

Za roman s ovoliko pohvala i velikim priznanjima očekivao sam puno više. Odmah ću reći da sam se jedva prisilio ovo završiti. Roman prati čovjeka sa svojim sinom u opustošenoj post-apokaliptičnoj Americi koji putuju kako bi potražili tobožnji spas i preživjeli. Roman se fokusira na motiv golog preživljanja i vrlo je fokusiran na pedantno opisivanje njihovih postupaka i ideja prilikom istoga. Slažem se da je ovo možda realnije negoli neka glorificirana i nerealna prikazivanja života nakon katastrofe. Roman je dosta samozatajan u pripvojedanju, štur na dijalogu i dosta formalnog stila. Atmosfera je praktički komorna i teško je imati makar i tračak nade čitajući ovaj roman. Zvuči kao dosta dobar roman, zar ne? Problem je što je McCarthy to toliko hermetički osmislio, motivi i situacije se ponavljanju na relativno kratkoj duljini romana, gotovo pa nikakvog prodora emocija ili promjene u ritmu. Jednako monotono je opisano prekopavanje napuštenih kuća kao i gunpoint situacije. Ono što je možda najgore što su pored svega toga dijalozi tako kratki i neočekivano sladunjavi, uz sve one kliše rečenice iz filmova koje smo navikli čuti.

Prema kraju sam izgubio gotovo sav interes za događanja, a sami kraj je nekako nevjerojatan i dosta odudara od svega na što me roman navikao. Mogu zamisliti zašto kritike hvale ovaj roman, ima on tu neku dobru ideju u temeljima, ali uz ovako tmuran i nepristupačan ton kakav ima roman te cijepljenost od bilo kakvih emocija i značaja cjelokupni rezultat je podbačaj. Uza sve to dosta neuvjerljivih raspleta i rješenja. Sve u svemu dosta frustrirajuće čitalačko iskustvo, pogotovo kad znam da pisac može bolje od ovoga.

2/5

I sell the fact that I can't be bought
Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
7111 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 21/02/2023 : 12:08:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
Meni je The Road bio jako dobar i iznimno potresan. Jasno mi je da se nekom nije svidio, ali me ovo o cijepljenosti od emocija baš čudi. Inače, nije ni film daleko, ali ipak je roman jači.


http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

don_draper
Advanced Member4013 Posts

Member since 08/06/2018

Posted - 21/02/2023 : 23:55:09  Show Profile Show Extended Profile  Send don_draper a Private Message  Reply with Quote
Potresan bi bio dosta precizan i primjeren opis romana. To što sam napisao o cijepljenosti od emocija je možda i produkt moje frustracije romanom. Shvaćam ideju pisca, ali prečesto se ponavlja, stil suviše hermetičan i teško je na taj način doživjeti nešto emotivno. Ima pokoja scena gdje se to doživi, ali na roman od 300 stranica prerijetko.

I sell the fact that I can't be bought
Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
7111 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 22/02/2023 : 00:03:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
Ma ja se slabo sjećam detalja, ima dosta godina da sam ga čitao, samo znam da me je kao cjelina potresao.

Zanima me i kakvi su mu ovi novi koje se godinama čekalo, ali ne znam kad ću to stići čitati. Imaš li ih ti u planu?


http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

don_draper
Advanced Member4013 Posts

Member since 08/06/2018

Posted - 22/02/2023 : 00:42:59  Show Profile Show Extended Profile  Send don_draper a Private Message  Reply with Quote
Sljedece od njega sto bih citao je Blood Meridian
Koliko vidim kriticari su odusevljeni s ovim novim duetom romana, ali morat ce pricekati neko vrijeme jos

I sell the fact that I can't be bought
Go to Top of Page

don_draper
Advanced Member4013 Posts

Member since 08/06/2018

Posted - 26/02/2023 : 23:54:15  Show Profile Show Extended Profile  Send don_draper a Private Message  Reply with Quote
Philip K. Dick : Flow My Tears, the Policeman Said / Tecite suze moje, reče policajacO autoru vjerojatno mnogi na ovom forumu znaju, vidio sam nekoliko puta rasprave o njegovim djelima. Nisam predetaljan u poznavanju njegovog opusa, ali ovo je 4. knjiga koju čitam od njega, što je dobar indikator o tome što mislim o njemu. Dick je inače praktički kultni SF pisac koji je praktički definirao svoj podžanr u kojem se likovi pod utjecajem tehnologije, droge i emocija suočavaju sa stvarnošću i iluzijom istoga u svijetu budućnosti.

Ovaj roman se bavi reality show zvijezdom Jasonom Tavernerom koji uživa veliku popularnost i po svemu je tipičan celebrity. U jednom od susreta sa štićenicom / priležnicom odjednom izgubi svijest i probudi se u svijetu u kojem on praktički ne postoji. Tipičan dickovski setting u kojem se stvarnost izobličuje i susreću se putem ekscentrični i sumnjivi ljudi. Tako ni ovdje ne nedostaje plejada ljudi upitnih i manje upitnih namjera. Poseban adut ovoga romana je što pratimo i slijed događaja u antagonističkom sektoru, odnosno policiji. Roman se odvija u nekoj vrsti policijske države gdje je iz opisa vidno kako se provodi opresija stanovništva i konstantan nadzor. U tom svjetlu gubitak identiteta i odskakanje iz mase se percipira kao još snažniji fenomen.

Tema gubitka identiteta u ovakvom okruženju je inicijalno bila dosta zanimljiva. Na tu temu se vežu i teme prijestupa, nesređenih i neprirodnih emocionalnih odnosa te elitizma u ljudskoj rasi (superiorniji tipovi ljudi, tzv. šestice). Sve su to zanimljive stvari u suštini, no, u ovom romanu nedostaje nekog posebnog začina u njihovoj razradi. Sve je korektno odrađeno i zanimljivo za čitati, ali nedostajalo je čvršće uporište u likovima koji su dosta hladni. Ono što je još upadljivija (barem meni) mana jest rasplet. Osim što nije baš najjasniji i dickovski je neobičan, djeluje dosta nespretan i slabašan da bi objasnio sve što se izdogađalo.

Dobrih stvari ima podosta, Dick svoj stil ovdje nije pretjerano mijenjao. Tko je zadovoljan s njegovim romanima i ovdje će uživati. Izuzetno pitak roman do pred kraj kada nekako svoju tečnost i jednostavnost mijenja za nategnuti i meni nedorečen rasplet. Fino je utkao emociju u ovaj uradak autor, ima tu neku melankoliju i distopiju koja je neodoljiva za čitati, ali od pročitnaih knjiga (Ubik, Do Androids..., Čovjek u visokom dvorcu) najslabija do sada. No, u ovom kvalitetnom opusu to je i dalje nivo za koji bi mnogi autori dali svakakva bogatstva.

4/5

I sell the fact that I can't be bought
Go to Top of Page

mladjo
Advanced MemberCroatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 27/02/2023 : 23:04:52  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by don_draper

Arthur C. Clarke : 2001 : A Space OdysseySvima izrazito poznat naslov, no, vjerojatno u većini preko nekog drugog medija. Clarke je smatran jednim od doajena moderne znanstvene fantastike u književnosti, pogotovo podržanra space opera. Kubrickov film sam pogledao zadnji put prije mnogo godina i svakako valja obnoviti gradivo, ali dao sam prednost knjizi. Zanimljiv detalj je da je knjiga razvijana paralelno s filmom, čak je i izašla nakon filma, a na njoj je radio i sam Kubrick.

Roman se otvara s poglavljem smještenim prije homo sapiensa i sasvim zanimljivo predočava taj plesitocenski okoliš i razvoj nekih osnovnih ideja preživljavanja i temelja evolucije. Nakon toga kratkog zanimljivog uvoda, lansirani smo u 2001. gdje su čovjekove spoznaje naprednije i od 2023. u kojoj pišem. Spekulativna fikcija nekada očito precijeni naše sposobnosti. Glavni motiv filma je spleten oko misterioznog monolita koji krije odgovor o tome postoji li inteligentan život van Zemlje.

Roman ima nekolicinu likova, ali oni su ovdje samo plot device i Clarke ih na jedan impersonalan način ubacuje u svoje kozmičke postavke. Najkarakterniji lik je zasigurno HAL 9000 i to je veliki forte ove kreacije da je računalo vrlo humanizirano i ispunjeno ponekim emocijama i skrivenim motivima. Iako se stil i radnja čine možda hladnima, ipak u toj monumentalnosti ideja i dosega čovječanstva i ove jedinstvene kozmičke avanture sve se sjajno uklapa i čitanje je pravi užitak. Clarke zna kako na jasan način postaviti svoje ideje i zamisli. Kao laik, zahvaljujući stilu pisanja, mogao sam vrlo lako razumijeti znanstveni jezik koji koristi i predočiti si ideje koje je osmislio.

Iako je kraj pomalo apstraktan, ipak je vrlo logičan s obzirom na tijek romana i daje pomalo filozofski dašak u inače vrlo decidirano konstruiran roman. 2001. je vrlo bitno djelo u SF-u, kako u filmu tako i u književnosti. Njegov utjecaj i doseg zalazi čak iz gabarita žanra i šalje jednu znanstvenu, humanističku i filozofsku težinu. Neodoljivo dobro napisan, lagan za čitanje i vrlo konkretan u svakom odlomku. Bez nepotrebnog kompliciranja i s vrlo dobrim smislom za mjesta radnje. Monumanetalno djelo SF-a, svakako jedna od prijelomnih točaka u povijesti tog žanra. Otiskivanje u dubine svemira je rijetko kad ovako dobro prikazano.

5/5Šteta što nastavci nisu ni blizu tako dobri...

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

don_draper
Advanced Member4013 Posts

Member since 08/06/2018

Posted - 06/03/2023 : 17:41:41  Show Profile Show Extended Profile  Send don_draper a Private Message  Reply with Quote
Kurt Vonnegut : Cat's Cradle / Kolijevka za macuNakon Philipa K. Dicka red je na još jednog majstora spekulativne fikcije i pomalo alternativnog SF-a. Dok je Dick više zainteresiran za sferu realnosti i poimanja iste, Vonnegut se više verzirao prema umjetničkom poigravanju, antiratnim tematikama i percepcijom morala. Njegov stil je zaigraniji, humorističniji, konkretniji, ali u momentima preispitavanja i zbilje samim time direktniji i utjecajniji na čitatelja. Njegova Klaonica 5 je remekdjelo, jedan od najboljih antiratnih romana svih vremena i općenito jedan od temeljnih romana književnosti 20.stoljeća na engleskom govornom području.

Cat's Cradle se bavi jednim od najčešćih lajtmotiva antiratne proze, nuklearnom bombom. U ovoj spekulativnoj fikciji pratimo novinara koji se bavi biografijom Felixa Hoenikkera, jednog od ključnih ljudi u stvaranju atomske bombe. Čudnim, bizarnim i vrlo ironičnim spletom okolnosti njegov život i nasljeđe dođu u poveznicu sa San Lorenzom, fiktivnom otočnom državom, koja je u pravom smislu "banana država" i parodizira diktature iz tog doba. Kada se u svezu dovede i fiktivna religija koja je prepuna paradoksa i kontrarnosti na zbivanja u svijetu, veoma je teško ispustiti ovu knjigu iz ruku.

Vonnegut je sjajno osmislio ovaj alternativni svijet i njegova lucidnost je ovdje definitvno u punoj snazi. Iako dugo vremena se čini da roman ne nudi nešto posebno, prema kraju sve njegove vrijednosti dođu do izražaja. Ne samo da je prepun crnog humora, već ima i tu neku alarmantnu notu i gotovo jezivu realnost u svojim likovima i radnjama. Kad se završi s romanom teško je razabrati je li se autor šalio ili uistinu pisao o hladnoratovskom svijetu pod etiketom fikcije. Na relativno kratak roman i uz dosta dinamičan tempo vidi se sjajno parodija politike, ali i znanosti te daje se gotovo pa jeziva slika o tome što čini genija i kako prolazi njegova ostavština.

Iako bih stavio Klaonicu 5 iznad ovog romana po svom afinitetu, Cat's Cradle je definitivno zaslužio najviše ocjene. Ovdje se čovjek istovremeno može zabaviti, ali i zabrinuti, a sve to uz dosta bogatu maštovitost, kreaciju i umijeće. Vonnegut je stvarno bio genij s definitivno drukčijim, ali nikako ne i pogrešnim pogledom na stvari.

5/5

I sell the fact that I can't be bought
Go to Top of Page

don_draper
Advanced Member4013 Posts

Member since 08/06/2018

Posted - 13/03/2023 : 21:23:01  Show Profile Show Extended Profile  Send don_draper a Private Message  Reply with Quote
Kazuo Ishiguro : A Pale View of Hills / Blijedi pogled na brijegoveDugo mi je bio cilj pozabaviti se opusom ovog japansko-britanskog nobelovca i ova fantastična monokromatska izdanja su me dodatno potakla na čitanje. Pošto nema puno djela u opusu, odlučio sam se ovdje kronološki upoznati s bibliografijom pa krećem logično s prvim romanom.

U romanu pratimo Etsuko, ženu srednjih godina koja živi u Engleskoj, ali je većinu života provela u Nagasakiju. Etsuko je doživjela veliku osobnu tragediju i u društvu svoje zaposlene i dinamične kćeri prisjeća se svojih mlađih dana u Nagasakiju nakon ratnih razaranja. Roman je svojevrsna reminiscencija o postratnom Japanu i o dizanju iz pepela razaranja i promjeni mentaliteta. Na više mjesta svjedočimo u razgovorima o sukobima svjetonazora, suprotstavljeni su tradicionalni, gotovo samurajski stil razmišljanja te moderni, liberalni, amerikanizirani pogled na kulturu i ekonomiju. U toj dinamici Ishiguro fino i bez previše pompe i drame prebire po umovima i psihi likova. Sve tenzije u romanu su dosta tihe i suptilne te nema u konačnici nekog velikog zapleta i raspleta.

Roman je tečan i u narativnom smislu vrlo nježan i lak za čitanje. Samim time što nedostaje neka središnja radnja dobiva se dojam da je ovo svojevrsni slice of life trenutak. No, stvari se ne odvijaju linearno i atmosfera se često dosta naglo mijenja. Ishiguro je dovoljno vješt i na samim počecima karijere da stekne čitateljevu naklonost te nikada nije teško adaptirati se na njegov ritam.

Svidjela mi se izrazito tematika kojom se bavi i unosi još više fascinacija japanskom kulturom i mentalitetom. Roman nema nekakav efektni završetak i možda je autor propustio staviti točku na i. Nije baš odličan roman, nedostaje tu još ponekog psihološkog momenta i sentimenta te jače simbolike. Ovako je to kao vježba lijepe književnosti s dosta jasnom tematikom i uvjerljivim likovima, ali bez dovoljno ocrtanog konteksta i settinga. Vrlo vjerojatno kako ću odmicati s opusom će ovaj roman padati u usporedbi, ali kao svojevrsni debi jako dobro rezonira i u današnje vrijeme.

4/5

I sell the fact that I can't be bought
Go to Top of Page

don_draper
Advanced Member4013 Posts

Member since 08/06/2018

Posted - 25/03/2023 : 17:51:35  Show Profile Show Extended Profile  Send don_draper a Private Message  Reply with Quote
Neil Gaiman : CoralineGaimana svi ovdje na forumu znamo. Iako je većini svijeta u glavi kao književnik, stripovska karijera mu je podjednako briljantna. Riječ je o vrlo raznolikom, talentiranom fantazistu koji je oblikovao sjajna djela za sve uzraste. Coraline spada u one namijenjene mlađima, ali je toliko nadrasla tu dobnu granicu i postaja jedna od najpoznatijih njegovih knjiga.

Ovo službeno ni ne spada u kategoriju romana, već je više kao kratka priča. U brojnim izdanjima priču prate i vrsni crtači. Tako je u ranijim izdanjima ilustrator bio Dave McKean, a u izdanju koje sam ja čitao novi Gaimanov suradnik Chris Ridell. Bilo je lijepo vratiti se među knjige koje koriste i ilustraciju kao osnovnu komponentu. Bez obzira na ciljanu dob za ovu knjigu, njena jednostavnost i općenitost motiva i poruka čine Coraline prijemčivu za svakog čitatelja otvorena uma i mašte.

Riječ je o istoimenoj djevojci koja se dosađuje sa svojim prilično dosadnim roditeljima i koja mašta o bijegu u zabavniji svijet. Zvuči kao 90% povremenih maštarija sve djece. Jednom kad nađe i vrata kroz koja se može doći u alternativni svijet počinje prava radnja ove priče. Tamo susreće istu kuću, susjede i roditelje, ali nekako promijenjene i potencijalno zabavnije. Ovo je klasični slučaju u dječjoj literaturi gdje se treba paziti iskušenja i privlačne vanjštine jer se ispod toga krije zamka. No, Gaiman je ovo vrlo dinamično, zabavno i nepretenciozno odradio. Svaka stranica nosi nove zanimljive prizore uz nevjerojatnu lakoću i jednostavnost kojom to odrađuje. Radnja fino teče i teško je skinuti pogled s knjige.

Teško je adekvatno opisati što je to tako dobro u ovoj knjizi, ali sasvim sigurno je riječ o narativno perfektnoj modernoj bajci. Likovi su simpatični i otkačeni, a maštovitost i snoliki svijet u koji nas Gaiman baca i taj kontrast sa stvarnošću su kvaliteta koju je i u Sandmanu pokazao. Coraline zaslužuje biti smatrana jednim od najboljih djela ovog pisca, uistinu je nevjerojatno domišljat.

5/5

I sell the fact that I can't be bought
Go to Top of Page

naker
Advanced Member3915 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 26/03/2023 : 00:15:31  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
Sve je super sa Coralinom, osim jedne stvari - preeeviše je Gaiman pozajmio od Alise u zemlji čuda. Devojčica, prolaz kroz malu rupu u drugi svet koji je iskrivljeni odraz u ogledalu sveta iz kojeg je došla, čak se i mačka pojavljuje u sličnoj ulozi! Malo previše sličnosti za moj ukus, trebao je to Gaiman malo bolje dozirati, ali OK, koliko gubi na originalnosti toliko dobija na realizaciji, čovek piše najbolje fantazijske moderne bajke, kako u stripu, tako i u književnosti.

Jel si gledao animirani film? Po meni potpuno uspešna adaptacija knjige
Go to Top of Page

don_draper
Advanced Member4013 Posts

Member since 08/06/2018

Posted - 26/03/2023 : 23:56:51  Show Profile Show Extended Profile  Send don_draper a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by naker

Sve je super sa Coralinom, osim jedne stvari - preeeviše je Gaiman pozajmio od Alise u zemlji čuda. Devojčica, prolaz kroz malu rupu u drugi svet koji je iskrivljeni odraz u ogledalu sveta iz kojeg je došla, čak se i mačka pojavljuje u sličnoj ulozi! Malo previše sličnosti za moj ukus, trebao je to Gaiman malo bolje dozirati, ali OK, koliko gubi na originalnosti toliko dobija na realizaciji, čovek piše najbolje fantazijske moderne bajke, kako u stripu, tako i u književnosti.

Jel si gledao animirani film? Po meni potpuno uspešna adaptacija knjigeNisam čitao Alisu, ali vidljivi su ti neki elementi, samo što je Gaiman to dosta odmjereno odradio, bez previše čudnih bića. No, priča funkcionira svakako i zaslužuje pohvale.

Gledao sam animiranu verziju, jako dobro odrađeno. Bilo je nekih preinaka, ali funkcionira na visokom nivou. Studio Laika radi jako dobre stvari, šteta što ne izbacuju više stvari, valjda je to do nekih financijskih limita.

I sell the fact that I can't be bought
Go to Top of Page
Page: of 6  Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.19 seconds. Snitz Forums 2000